Încă un peisaj de poveste pentru amatorii de ședințe foto. Mii de oameni au mers deja în raionul Strășeni, pentru a admira o livadă de migdali. Priveliștea e de-a dreptul sublimă și i-a luat prin surprindere chiar și pe proprietarii livezii. Au plantat-o de 18 ani, dar niciodată nu a înflorit atât de generos.
„Livada de migdali din satul Drăgușanu, raionul Strășeni a devenit un punct de atracție pentru turiști. În doar o săptămână de când pomii au înflorit, mii de oamenii au venit aici pentru a o admira și face fotografii”.
La 30 de km de Chișinău găsim acest colț de rai, numit „Dumbrava Veche”. Livada, plantată acum 18 ani, se întinde pe o suprafață de aproape 30 de hectare. Proprietarii acesteia, Simion și Maria Cerneanu, spun că inițial și-au dorit să planteze doar pomi de nuc, dar la recomandarea unei persoane, au optat și pentru migdali. Acum se bucură și spun că a fost o decizie inspirată.
„Am început de la ideea ca la bătrânețe să nu depindem de o pensie de o mie sau două de lei, dar să plantăm cinci hectare de nuc, am căutat terenuri unde să plantăm, am căutat în jurul Chișinăului și am găsit la Drăgușeni. Numim Dumbrava Veche pentru că toată zona unde este plantată livada este numită în Dumbravă”.
Nu este nici pe departe cea mai profitabilă afacere, întrucât în cei 18 ani livada de migdali a rodit numai de patru ori. Este din cauza condițiilor meteo, dar și a componenței solului. Totuși, soții Cerneanu nu au renunțat și au încercat să-și adapteze plantația astfel ca plantele atât de sensibile să rodească în număr cât mai mare. Visul lor s-a materializat cel mai frumos în această primăvară, cu imagini parcă desprinse din poveste.
„- În toți cei 18 ani, noi vedem în anul patru-cinci florile, dar ele nu rămâneau pe pomi, cădeau toate și noi rămâneam doar cu priveliștea frumoasă, roadă nu am strâns, în 18 ani de vegetație, doar patru au fost cu roadă.
- V-ați gândit vreodată să renunțați?
- Erau momente, dar în acest an după vizitele și bucuria tuturor și mulțumirile care vin pentru frumusețea care o admiră parcă ne motivează să nu renunțăm și să mergem înainte”.
Despre livadă a aflat mai multă lume, după ce un fotograf a publicat pe rețele niște imagini cu copacii doldora de floare. De atunci telefonul proprietarilor sună în continuu. Proprietarii au stabilit și o taxă simbolică, de 50 de lei, în care este inclusă și degustarea soiurilor de migdale cultivate în această livadă.
„Duminică de la ora șapte am primit sunete să vin în livadă, a fost o explozie, a venit foarte multă lume, nu ne-am așteptat, dar ne-am bucurat mult că lumea a plecat de aici mulțumită, încântată de frumusețea acestei livezi”.
„Impresiile sunt foarte plăcute pentru că în Republica Moldova sunt puține livezi de migdal, se merită să vizităm, culorile aprinse, frumoase ale primăverii și desigur mirosul”.
„Sunt fotografă și m-am înțeles cu colegul să venim, să reușim să facem poze cu familia pentru instagram și pentru amintire. Este prima livadă care arată ca în poveste, super îngrijită”.
„Minunat, foarte frumoase poze, este atmosferă de primăvară, floricele cad”.
Toți cei care vin în aceste zile să viziteze livada, spun că se vor întoarce atunci când fructele se vor coace. Este și cea mai mare dorință a proprietarilor care muncesc zilnic, pentru a se bucura de o roadă bogată la toamnă.
„Îmi pare că vor fi multe migdale pentru că toți își doresc ca la toamnă să vină să culeagă, toți sunt mulțumiți că este, sunt obosită fizic, însă când văd bucuria oamenilor care vin să admire ceva frumos, măridic și sunt încurajată să merg mai departe”.
Migdalele se culeg din august până la începutul lunii octombrie, iar prețul unui kilogram este de aproximativ 250 de lei.