Președinția nu a dat curs demersului președintelui Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, care a cerut ca lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor să le fie retrasă cetățenia Republicii Moldova. Reprezentanții instituției prezidențiale au explicat, pentru TV8, că șefa statului nu poate iniția din oficiu procedura de retragere a cetățeniei. În schimb, această autoritate este atribuită Agenției de Servicii Publice (ASP), care inițiază procesul de retragere la sesizarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) sau, în unele cazuri, pe baza informațiilor deținute.
„Această decizie este o manifestare evidentă a lipsei de curaj și voință politică din partea conducerii noastre de vârf, care pare să acționeze în interes personal și electoral, ignorând stabilitatea și securitatea națională. Invocarea necesității unei solicitări din partea ASP și a SIS pentru a-și justifica inacțiunea este profund dezolantă. Această abordare este echivalentă cu pasarea responsabilității și reprezintă o insultă la adresa cetățenilor preocupați de siguranța societății noastre.
Este cu atât mai inacceptabilă această decizie, cu cât în cazul cetățeanului Alexandr Kalinin, Președinția a reacționat prompt și decisiv în retragerea cetățeniei acestuia în noiembrie 2023. Să fie oare Kalinin mai periculos pentru Republica Moldova, decât Plahotniuc și Șor?”, s-a revoltat Dragoș Galbur.
Reprezentanții Președinției declară că potrivit legii, președintele Republicii Moldova nu poate porni din oficiu un proces de retragere a cetățeniei:
„Procedura și temeiurile retragerii cetățeniei Republicii Moldova sunt prevăzute în Legea cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024/2000 și Regulamentul cu privire la procedura dobândirii și pierderii cetățeniei Republicii Moldova, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.1144/2018. Potrivit cadrului normativ în vigoare, șeful statului nu poate iniția din oficiu procedura de retragere a cetățeniei moldovenești. În acest sens, autoritatea competentă – ASP inițiază procedura de retragere a cetățeniei la sesizarea SIS sau, din oficiu, stabileşte temeiul de retragere a cetăţeniei şi iniţiază procedura respectivă în baza informaţiei prezentate sau deţinute”.
Ulterior, în baza documentelor și informațiilor acumulate, ASP înaintează o propunere argumentată privind retragerea cetăţeniei Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic, în vederea examinării şi luării deciziei. Dacă președintele susține decizia Comisiei, se emite decretul privind retragerea cetățeniei.
Reamintim că președintele PNM a solicitat retragerea cetățeniei fugarului Ilan Șor și oligarhului Vladimir Plahotniuc, la mijlocul lunii martie. Dragoș Galbur spunea că deși e conștient că asta ar însemna să renunțăm la tragerea la răspundere a celor doi, doar prin aceste acțiuni am putea să-i împiedicăm pe cei doi oligarhi să se implice în campaniile electorale de la noi.
Drept reacție la propunerea PNM, Șor a declarat că autoritățile de la noi se tem de el și sunt gata să facă orice, iar Vladimir Plahotniuc nu a reacționat.
Cei doi oligarhi au fugit din țară în iunie 2019, când partidul condus de Plahotniuc a cedat puterea. În primăvara anului trecut, Șor a fost condamnat de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare.