Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 960: Lovitură în Rusia, atac la Odesa, front toxic și turneu al lui Zelenski. Biden: „Putin e malefic”

/VIDEO/ Ai fost victima infractorilor online? Regulile de aur pentru a-ți proteja banii de pe carduri

missing
10 aprilie 2024, ora 10:00

Volumul fraudelor online, anul trecut, a atins cote alarmante! Comparativ cu anul 2022, valoarea s-a triplat și a ajuns la pierderi de 29 de milioane de lei. În cele mai dese cazuri, infractorii cibernetici au folosit ingineria socială pentru a-i deposeda pe oameni de bani. Cu alte cuvinte, i-au manipulat psihologic astfel încât să divulge date confidențiale, care au dus la golirea conturilor bancare. Escrocheria cu implicarea denumirii Poșta Moldovei este un exemplu în acest sens. Alta cunoscută este anunțul că cineva a devenit moștenitorul unei mari averi din țări foarte îndepărtate de Republica Moldova. Sunt situații când băncile intră pe fir și blochează tranzacțiile dubioase, dar acest lucru se întâmplă nu de fiecare dată. 

Deși cardurile bancare sunt considerate un instrument destul de sigur în comparație cu banii pe hârtie, fraudele oricum nu pot fi evitate. Anul trecut, volumul infracțiunilor bancare, înregistrate în mediul virtual, au constituit 29 de milioane de lei.

„Pare o cifră mare la prima vedere, dar dacă raportăm la volumul total al operațiunilor cu cardurile de plată care reprezintă 150 de miliarde, atunci obținem o pondere destul de mică, adică este sub un procent, dacă mai exact, este una-două sutimi dintr-un procent din volumul total al tranzacțiilor, deci ele nu sunt foarte frecvente. Dar ceea ce este alarmant, este creșterea volumului de fraude pentru că, de exemplu, comparativ cu anul trecut, în 2022 volumul fraudelor era de 11 milioane de lei bani pierduți și după cum am zis, în 2023 a fost de 29 de milioane, adică este în creștere”, a spus directorul de program Expert Grup, Marina Soloviova.

Valoarea pagubelor s-a triplat anul trecut inclusiv din cauza răspândirii unor metode noi de fraudare, în special a ingineriei sociale, cu alte cuvinte escrocii manipulează psihologic victimele, pentru a le determina să acționeze în interesul lor. Conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, acestea constituie în prezent circa 75% din totalul fraudelor. 

„Regula de aur este ca, atunci când vă sună cineva și cere să transferați niște bani, nu transferați pentru că băncile nu lucrează așa și nici statul nu lucrează așa. Băncile nu vă sună ca să transferați niște bani, ele pot să vă sune ca să vă prezinte niște produse, servicii, dar niciodată ca să transferați bani sau să spuneți pinul cuiva. Tot așa și Poliția, nu ar trebui să vă sune și să vă spună să plătiți amenzi în nu știu ce cont, pentru că pentru asta există serviciul oficial de stat MPay și prin el se fac toate aceste plăți. Dacă ei vă telefonează, puteți pur și simplu să închideți sau să reveniți dar la numărul oficial al băncii, la serviciul clienți. Iar dacă vă sună ruda, spuneți eu revin și sunați ruda la numărul ei obișnuit, pe care îl aveți salvat în agendă, ca să vă convingeți că, de fapt, ruda este ok”.

„Se întâmplă zilnic, se întâmplă destul de des, în special după pandemie, când fraudele de tip inginerie socială au crescut ca număr foarte mult. Pandemia cumva a influențat și psihologic clienții băncii și sunt mai creduli și oferă datele de card confidențiale persoanelor terțe, destul de des. Persoanele fizice sunt mai des vizate în astfel de fraude și în special mai înaintate în vârstă, sunt cumva mai creduli atunci când îi apelează un fraudator și mai rar pun sub îndoială ceea ce aud la telefon. De exemplu, dacă este apelat”, a zis șefa direcției Securitate Carduri, instituție bancară, Irina Prisăcari.

Față de anul 2022, numărul de fraude a crescut cu 50 de procente. 

„În cazul în care suntem apelați de către clienți care au avut o situație dubioasă în primul și în primul rând, noi securizăm cardul, aplicația, pentru a nu permite frauda să continue. Ulterior, banca sugerează clientului să se adreseze la organele de poliție pentru a investiga mai minuțios acest caz. De asemenea, noi evaluăm să vedem ce tip de tranzacție a fost efectuată și, în dependență de tipul acestuia, aplicăm anumite măsuri. Avem cazuri cu succes când banca returnează, banca beneficiară returnează aceste plăți. Sunt cazuri și cu mai puțin succes când nu obținem acest retur”.

În condițiile în care clientul reacționează rapid în momentul când înțelege că a fost înșelat și apelează banca pentru a informa despre apelul primit sau schema de manipulare în care a căzut el victimă. - Dar dacă banii au fost luați din cont? - Dacă banii au fost luați din cont, banca investighează cazul. În dependență de caz, unde este posibil, banca intervine și oprește transferurile. Dacă banii deja, adică timpul de informare a băncii, este destul de mare și clientul respectiv care a primit mijloacele bănești, a extras această sumă din cont, deja banca nu mai poate face, cu toate că și în acest sens sunt careva acțiuni care se întreprind în vederea recuperării acestor bani.

Banca are standardele cele mai înalte de securitate implementate, inclusiv sisteme de monitorizare și de identificare a anomaliilor de comportament. - Ce înseamnă anomalii de comportament? - Adică, dacă de regulă clientul nu a achitat niciodată anumite cumpărături de sume mari, dar acum brusc achită, aceste anomalii se verifică suplimentar și se întreprind acțiunile necesare”, a spus șefa direcției Securitate Carduri, instituție bancară, Elena Gligor.

Ca și celelalte autorități, și reprezentanții instituțiilor bancare invocă cea mai simplă și eficientă regulă: datele conturilor și cardurilor bancare nu trebuie oferite nimănui.

„Atunci când angajații bancari apelează, ei au toate informațiile disponibile despre acel client. Respectiv, un angajat bancar niciodată nu o să solicite de la client numele, prenumele sau numărul de card sau alte date necesare pentru a efectua o operațiune pornind de la această informație. Vreau să menționez că în momentul în care apelează cineva și se prezintă drept lucrător bancar și încep cere datele de card, acesta la sigur, cu probabilitate foarte mare, este escroc”.

Escrocheriile circulă inclusiv pe rețelele sociale, foarte populare printre moldovenii de orice vârstă. 

„Acuma este o schemă care ia amploare, se sparg conturile de socializare și din numele persoanei respective căreia i s-a spart contul, se scriu mesaje în lista de prieteni sub pretextul că cer o datorie, li se cer datele de card și ulterior se fac operațiuni frauduloase. De aceea, pentru a evita aceste riscuri, oamenii trebuie să-și seteze parole mai securizate, mai complicate, nu de acestea uzuale. - Nu 1234? - Nu 1234, exact”.

Un alt buton roșu trebuie să se aprindă și în cazul celor care primesc e-mailuri de la prinți sau din partea unor pretinse rude bogate, prin care sunt informați că au moștenit sume colosale.

„Mai există frauda prin plată anticipată, așa numitele scrisori nigeriene. Vă vine un mesaj și vi se spune că ați câștigat într-o tombolă sau într-un concurs și aveți de ridicat un premiu, sau că sunteți moștenitorul unui milionar de peste hotare. Dar ca să intrați în posesia premiului sau a moștenirii trebuie să plătiți în avans o sumă, în calitate de impozit sau o taxă de livrare. În acest caz ar trebui să vă gândiți, cât de probabil este că ați câștigat într-un concurs la care nici nu ați participat? Sau dacă trăiți în Moldova, cât de probabil este că sunteți ruda unui miliardar din Statele Unite? Deci bunul simț, pur și simplu”.

Un reportaj de Constantin Niculae

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.

/VIDEO/ Țeapă din Rusia, după promisiunile lui Ilan Șor? Victimă: „A venit un mesaj că am un credit de achitat”
/VIDEO/ Țeapă din Rusia, după promisiunile lui Ilan Șor? Victimă: „A venit un mesaj că am un credit de achitat”
/PROMO/ Întreabă Ghețu: „Sunteți pentru aderarea la UE?” Care este atmosfera electorală în UTA Găgăuzia
/PROMO/ Întreabă Ghețu: „Sunteți pentru aderarea la UE?” Care este atmosfera electorală în UTA Găgăuzia
/VIDEO/ Imagini cu impact emoțional! Mașină, „înghițită” de asfalt în timp ce o mamă și copilul ei tocmai coborau
/VIDEO/ Imagini cu impact emoțional! Mașină, „înghițită” de asfalt în timp ce o mamă și copilul ei tocmai coborau
/VIDEO/ Pământurile, moneda de schimb pentru integrarea Moldovei în UE? Ce prevede legislația europeană
/VIDEO/ Pământurile, moneda de schimb pentru integrarea Moldovei în UE? Ce prevede legislația europeană
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 959: Atac în Rusia, planul Poloniei și risc de iarnă grea! Zelenski anunță când se poate sfârși războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 959: Atac în Rusia, planul Poloniei și risc de iarnă grea! Zelenski anunță când se poate sfârși războiul

/VIDEO/ Apa Bîcului, poluată fără milă. Cazul unui agent economic, acuzat cândva că arunca ape uzate în sistemul public

missing
07 octombrie 2024, ora 11:28

Pe lângă poluarea directă, cu resturi fizice, Bîcul suferă și din cauza deversărilor de ape uzate de la o bună parte dintre agenții economici care activează prin preajmă. Legea le cere să-și instaleze stații de pre-epurare, însă nu toți s-au conformat. Anul trecut, când am mai filmat râul Bîc, imaginile din dronă arătau cât de tare se schimbă culoarea apei râului după ce ajunge în zona stației de epurare. Cândva, au fost pornite dosare penale, fiind vizați cel puțin doi agenți economici. Am revenit la una dintre companiile acuzate că ar deversa direct, în stația de epurare, ape uzate, cu concentrații maxim-admisibile. Ce s-a schimbat între timp, vedeți în cele ce urmează. 

3 septembrie 2019. O bună parte din orașul Chișinău se afla, de câteva zile, sub asediul unui miros înțepător, ce venea dinspre stația de epurare. Întreprinderea Apă Canal, care gestionează stația, a ieșit cu un comunicat de presă, în care a anunțat cauza mirosului: de vină ar fi fost două companii care au deversat în sistemul de canalizare ape uzate, cu concentrații maxime admisibile. Procuratura pornise două cauze penale, în timp ce agenții economici au negat că ar avea vreo atribuție. 

Tot atunci, Iuliana Cantaragiu, care deținea funcția de secretară de stat la Ministerul Mediului, a acuzat câțiva agenți economici mari că poluează apele râului Bîc, prin neinstalarea de stații de pre-epurare a apelor uzate pe care aceștia le deversează în sistemul public de canalizare al orașului Chișinău. La cinci ani distanță, am mers la unul dintre acești agenți economici, amplasat la câțiva zeci de metri de râul Bîc. 

„- Bună ziua. - Bună ziua, Constantin. Dumneavoastră sunteți din conducere? - Nu, paza. - Am vorbit cu colegul dumneavoastră, l-am rugat să anunțe pe cineva din conducere, noi suntem de la televiziune. - Care televiziune? - TV8. Ne pozați?... Dar de ce ne pozați? - Dar voi de ce mă pozați? - Suntem frumușei, sau de ce? - Da. - Mulțumim, apreciem gestul. - Ați ridicat vreo dronă, ceva? - Da. - Unde e ea? Știți că teritoriul privat nu se poate de afectat. - Noi am filmat râul Bîc.

- Dacă vreți miros puturos, la ora trei noaptea veniți când ei ridică plasele, atunci mirosul ăsta vine pe râu. - Și apa asta de unde e, tot de acolo? - Apa asta nu, apa asta e de la ploaie. - Așa murdară? - Ce, e murdară ea? - Da. - E bâhlită, aici pământul e așa”.

Cât timp am așteptat, de noi nu s-a mai apropiat nimeni din conducerea companiei, dar am fost telefonați la scurt timp după plecare, de către o persoană care s-a prezentat ca fiind inginerul șef, Andrei Movleanu.

„- Au fost deversări în colectorul principal orășenesc. - În canalizare? - Da, în canalizare. A fost un mic incident la noi, s-a produs un mic incident și s-a deversat vreo sută de kilograme de produs și atunci am fost amendați, da. Dar asta nu s-a deversat în râul Bîc, noi nu avem acces la râu, toate apele uzate se duc în rețeaua orășenească. - Încă se duc, da? - Dar cum, dar cum. - Dar aveți stație modernă, instalată acum de curând? - Acum e în proces, proiectul îl avem, toate actele permisibile sunt, utilajul e achitat în cincizeci de procente. Sperăm ca până în iarnă să-l instalăm”.

Inginerul șef mai spune că apele deversate în sistemul centralizat de canalizare sunt curate și nu afectează mediul ambiant.

„- Apele sunt curate, ele corespund CMA, concentrația maximă admisibilă care este permisă de rețeaua de canalizare. Ele coincid normelor și noi putem deversa în canalizare. Dacă noi încălcăm normele, atunci suntem amendați. - La noi în fiecare săptămână se ia analiză la apa care se deversează în rețelele orășenești. - Cine vină să ia probele, Apă Canal? - Cei de la Apă Canal, împreună cu un reprezentant de la compania noastră”.

Fosta ministră a Mediului, Iuliana Cantaragiu, a declarat atunci că deversarea, în sistemul public a substanțelor interzise, a dus la distrugerea microorganismelor folosite pentru epurarea apelor în stația de epurare a orașului Chișinău. Tot atunci, la Ministerul Mediului a fost creat un grup de lucru care să cerceteze câți dintre agenții economici care deversează ape uzate au stații de pre-epurare a acestor ape, pentru că legea îi obligă să le dețină.

„Eu nu țin minte cu ce s-a încheiat atunci procesul care era în instanța de judecată”.

Cetățenii din localitățile apropiate acestui agent economic spun că mirosurile sunt insuportabile uneori, dar nu pot face nimic. 

„Miroase. - Vara mai ales? - Da, când e cald. Când nu e vânt, el aici se așează și noi respirăm. - Dar ați făcut vreodată vreo plângere? - Dar cine să facă? - Dar primăria ce zice? - Păi primăria, ce are primăria cu oamenii?”

„Gospodreaniul cum noi îl numim toți. - Dar ce, miroase? - Păi cum să nu miroasă, a fost stricată toată ecologia din 2006”.

„Poate și au făcut ei ceva, au curățit, dar până au făcut, cât au adus ei pagubă? - Dar oamenii din sat ce zic? - Dar ce pot să facă?” 

„Făceau probleme, erau mirosuri insuportabile, turnau toată fierbătura aceea, borhotul acela, îl turnau prin râpele astea care erau aici. Aici când vine apa din oraș, aici spală tot”. 

Pe de altă parte, reprezentantul agentului economic a menționat că nu au fost plângeri din partea celor care locuiesc în proximitate. Însă, de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului aflăm altceva: că sunt deseori plângeri din partea cetățenilor. 

„Lor când li se eliberează autorizația de mediu. Dacă nu sunt depășiri, noi nu îi putem sancționa”, a spus șeful Inspectoratului General pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga.

Râul Bîc, ce are o lungime de 155 de kilometri, este considerat unul dintre cele mai poluate râuri din țară. O mulțime de agenți economici își desfășoară activitatea în preajma râului, iar în râu poți vedea țevi de mici sau mari dimensiuni prin care se scurge apă murdară. 

Un reportaj de Constantin Niculae 
Imagini de Vladislav Glinjan

/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale

Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/PROMO/ Întreabă Ghețu: „Sunteți pentru aderarea la UE?” Care este atmosfera electorală în UTA Găgăuzia
/PROMO/ Întreabă Ghețu: „Sunteți pentru aderarea la UE?” Care este atmosfera electorală în UTA Găgăuzia
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei
/VIDEO/ Pământurile, moneda de schimb pentru integrarea Moldovei în UE? Ce prevede legislația europeană
/VIDEO/ Pământurile, moneda de schimb pentru integrarea Moldovei în UE? Ce prevede legislația europeană
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.