Nu uitați dacă ați fost acasă la miezul nopții între șapte și opt aprilie pentru că vor să știe recenzorii recensământului. Nu este o glumă dar o întrebare ce i-a nedumerit deja pe mulți dintre cei care au văzut deja chestionarul cu întrebări. În timp ce oamenii fac glume pe seama întrebărilor ciudate, conducerea Biroului de Statistică susține că a elaborat un chestionar conform standardelor internaționale.
„În lista întrebărilor la care vor trebui să răspundă moldovenii în cadrul Recensământului se regăsesc și unele de-a dreptul ciudate. De exemplu, în unul dintre chestionarele făcute publice de Biroul Național de Statistică, oamenii sunt întrebați dacă în noaptea de 7 aprilie au dormit acasă. În același timp, moldovenii trebuie să spună unde s-au aflat în ziua de 8 aprilie și dacă peste câteva luni intenționează să plece din locuință. O altă întrebare care a trezit nedumeririrea multora este dacă se confruntă cu dificultăți de vedere, auz, mobilitate sau de memorare și concentrare”.
Pe rețelele de socializare au apărut deja mai multe postări, în care oamenii se arată indignați de întrebările din chestionare. Unii merg și mai departe și se întreabă deja unde pot achită amenda, deoarece nu vor să răspundă la astfel de întrebări, mai ales că li se cere să indice și numărul de telefon.
Explicația Biroului Național de Statistică este că, în cadrul Recensământului, trebuie să fie stabilită aceeași dată de referință pentru toată lumea.
De cealaltă parte, sociologii și experții în sondaje susțin că e loc la Recensământ de întrebări care ar putea părea mai ciudate și că acestea își au rostul lor.
Cât ține de numărul de telefon, experții susțin că acesta este cerut pentru ca, ulterior, autoritățile să poată evalua calitatea desfășurării recensământului. Precizăm că Recensământul Populației și Locuințelor a fost lansat luni, 8 aprilie, când aproximativ 4 600 de recenzori au pornit prin satele și orașele Moldovei, pentru a colecta informațiile de la cetățeni. Acesta va dura până la șapte iulie. Costurile acestuia se ridică la 370 de milioane de lei. Autoritățile susțin că datele colectate ne vor ajuta să înțelegem mai bine nivelul de bunăstare al populației, cel al educației, dar și structura în funcție de etnie.