Un angajat al ASP și complicele său, trimiși pe banca acuzaților pentru abuz în serviciu. Cei doi ar fi întocmit planuri cadastrale cu amplasarea unor construcții inexistente pe terenuri publice, iar prin falsificarea unor acte, le-ar fi înregistrat în Registrul bunurilor imobile. Ulterior, ar fi solicitat autorităților vânzarea terenurilor aferente acestor construcții inexistente la un preț mult mai mic decât cel de piață, cauzând Primăriei Chișinău daune de aproximativ 3 milioane lei.
Potrivit procurorilor, în 2022, învinuitul, care avea funcția de inginer cadastral, identifica bunuri imobile - terenuri proprietate publică a municipiului Chișinău, amplasate în sectoarele Centru și Rîșcani, care se învecinau cu imobile aflate în proprietate privată ale persoanelor fizice, cu care se înțelegea în prealabil.
La următoarea etapă, întocmea planurile cadastrale cu date denaturate, privind existența unor construcții pe terenul proprietate publică, care ulterior, în lipsa actelor confirmative privind autorizarea construirii lor și prin falsificarea actelor de recepție finală a bunurilor imobile, efectuau înregistrarea neîntemeiată în Registrul bunurilor imobile a unor construcții fără documente corespunzătoare.
În baza acestora, solicitau Consiliului municipiului Chișinău și Primăriei municipiului Chișinău, vânzarea la un preț normativ a terenurilor aferente acestor construcții (inexistente sau edificate ilegal pe terenul proprietate publică), mult mai mic decât prețul de piață ce putea fi obținut de Primăria Chișinău în rezultatul vânzării la licitație a acestor terenuri, astfel cauzând Primăriei municipiului Chișinău daune materiale considerabile de aproximativ 3 milioane lei.
Astăzi, Procuratura Anticorupție a anunțat finalizarea urmăriri penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a inginerului cadastral din cadrul Serviciului Cadastral Teritorial Chișinău al Departamentului Cadastru din cadrul ASP și a complicelui acestuia, fiindu-le incriminate săvârșirea a cinci episoade infracționale, de abuz de serviciu.
Învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 67.500 la 117.500 de lei sau închisoare de la 2 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe o perioadă de la 5 la 10 ani. Totodată, în vederea garantării executării pedepsei amenzii și în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune, a fost aplicat sechestru pe bunurile imobile în valoare de 5 milioane lei.
Menționăm că această cauză penală a fost pornită în iunie 2022, de către Procuratura Anticorupție, în baza autosesizării Inspectoratului Național de Investigații al IGP, acțiunile de urmărire penală fiind efectuate în comun cu Centrul Național Anticorupție.