/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 823: Lovituri în Belgorod. Crește numărul deceselor în urma atacului din Harkov

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 778: Atac masiv și alerta unui general american. Cea mai mare termocentrală din Kiev, distrusă complet

11 aprilie 2024, ora 21:57

Șapte persoane au fost ucise miercuri în regiunile ucrainene Harkov și Odesa în atacuri nocturne care au lovit două obiective energetice. În regiunea Odesa, patru persoane au murit, inclusiv o fetiță de 10 ani, iar alte șapte au fost rănite, a declarat guvernatorul Oleg Kiper. Iar la Harkov au murit două femei și un copil, iar două persoane au fost rănite. Ukrenergo, operatorul rețelei naționale ucrainene, a transmis joi că substațiile sale de electricitate și instalațiile de generare din cinci regiuni au fost avariate în timpul atacurilor rusești din timpul nopții, potrivit Reuters. Potrivit lui Volodimir Zelenski, Rusia a atacat Ucraina cu peste 40 de rachete și 40 de drone în cursul nopții trecute.

UPDATE Rusia a atacat joi după-amiază încă o termocentrală în Ucraina, de data aceasta în regiunea Sumî din nord-estul țării, anunță SkyNews. Potrivit administraţiei militare din această regiune, Rusia a folosit bombe ghidate pentru a ataca termocentrala. Spre deosebire de bombardamentul din cursul nopţii - care a distrus cea mai mare termocentrală din regiunea capitalei Kiev -, efectuat cu drone şi rachete, cel care a ţintit termocentrala de la Sumî a fost executat cu avioane de luptă care au lansat bombe ghidate, modalitate de atac favorizată de faptul că acest oraş ucrainean se află aproape de frontiera cu Rusia. Aceste bombe sunt prevăzute cu dispozitive de planare şi corecţie a traiectoriei şi pot fi lansate de avioane de la o distanţă de circa 70 de kilometri de ţintă. Chiar şi cele mai mici bombe de acest fel, care au o greutate de 500 de kilograme, au o mare putere distructivă şi sistemele antiaeriene cu greu le pot neutraliza întrucât au o amprentă radar redusă.

UPDATE Rusia expulzează un diplomat austriac, ca răspuns la o măsură similară luată de Viena. „La 11 aprilie, ambasadorul Austriei la Moscova, Werner Almhofer, a fost convocat la Ministerul de Externe, unde i-a fost transmis un protest vehement pentru declararea nefondată a doi angajaţi ai ambasadei Rusiei în Austria drept personae non gratae”, a transmis MAE rus. Diplomatului i-a fost înmânată o notă prin care partea austriacă era informată despre declararea drept „persona non grata” a unui angajat al ambasadei Austriei la Moscova. Funcţionarul respectiv, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, trebuie să părăsească teritoriul Rusiei până la 19 aprilie. „Măsurile noastre de răspuns nu se vor opri aici”, a avertizat Moscova.

UPDATE Guvernul ungar va introduce noi restricţii la importurile de produse agricole ucrainene, o măsură destinată să îi protejeze pe fermieri de fluctuaţiile pieţei provocate de importurile ieftine din Ucraina, a declarat joi ministrul maghiar al Agriculturii, Istvan Nagy.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că orice negociere privind Ucraina fără Rusia este lipsită de sens. „Am spus în repetate rânduri că negocierile fără Rusia nu au sens... Președintele Putin a subliniat de mai multe ori că rămânem deschiși la procesul de negociere”, a declarat Peskov. Reacția vine după ce guvernul elvețian a anunțat miercuri că va găzdui în iunie o conferință de două zile la nivel înalt care va avea ca scop obținerea păcii în Ucraina, dar Rusia a spus clar că nu va participa la această reuniune.

UPDATE Ucraina și Letonia au semnat joi un acord de securitate pe 10 ani, care prevede un sprijin militar leton anual pentru Ucraina de 0,25% din PIB, a declarat Zelenski. „Letonia și-a luat, de asemenea, un angajament pe 10 ani de a asista Ucraina în domeniul apărării cibernetice, al deminării și al tehnologiilor pentru vehicule fără pilot, precum și în ceea ce privește sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO", a scris președintele ucrainean pe X.

UPDATE Un atac rusesc a ucis 4 persoane și a rănit alte 5 joi în Nikolaev, un mare oraș din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional, Vitaly Kim pe Telegram.

UPDATE Rubla rusă a scăzut joi la cel mai slab nivel față de dolarul american de după sfârșitul lunii octombrie, afectată de vânzările de valută ale statului rus, semnificativ mai mici în această lună. Săptămâna trecută, Ministerul rus de Finanțe a spus că își va dubla achizițiile de valută și aur în luna următoare, într-o mișcare care, combinată cu vânzările băncii centrale, va aduce intervențiile valutare nete ale statului aproape de zero. Joi dimineață, rubla era în scădere cu 0,5%, la 93,873 unități pentru un dolar, după ce anterior a atins nivelul de 93,9350, cel mai slab de după 30 octombrie 2023.

UPDATE Cea mai mare termocentrală din regiunea Kiev a fost distrusă complet de ultimul atac aerian rusesc. Cu o capacitate teoretică de 1800 MW, aceasta era cea mai mare din regiunea Kiev și mai furniza energie electrică și în regiunile Jîtomîr și Cerkasî.

UPDATE Zelenski a anunțat pe X că a sosit în Lituania pentru a participa la Summitul celor Trei Mări și pentru a purta discuții cu liderii țărilor partenere. „Sunt programate întâlniri importante și urmează să fie semnat un nou acord bilateral de securitate. Principala sarcină pentru moment este să depunem toate eforturile pentru a ne consolida sistemul de apărare aeriană, pentru a răspunde nevoilor urgente ale forțelor de apărare ucrainene și pentru a consolida sprijinul internațional, astfel încât să putem învinge teroarea rusă. Răul rusesc este o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci pentru fiecare națiune care se învecinează cu Rusia și pentru toți cei care prețuiesc dreptul internațional”, a scris el pe rețeaua de socializare.

UPDATE Compania națională ucraineană de petrol și gaze Naftogaz a afirmat joi că Rusia a atacat două instalații subterane de stocare a gazelor în timpul nopții. „În dimineața zilei de 11 aprilie, inamicul a atacat două instalații ucrainene subterane de stocare. Instalațiile de stocare continuă să funcționeze", a transmis Naftogaz pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a scris pe Telegram că ultimele atacuri rusești au vizat instalații de generare și distribuție a energiei electrice din regiunile Harkov, Zaporojie, Liov și Kiev. Forțele ruse au efectuat cel puțin 10 lovituri în cursul nopții împotriva „infrastructurii esențiale" din regiunea Harkov, a anunțat joi dimineață guvernatorul local. 200.000 de locuitori ai regiunii au rămas fără electricitate, a afirmat Oleksiy Kuleba, adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean.

UPDATE Guvernul german a adoptat miercuri un pachet de măsuri pentru a susţine reconstrucţia Ucrainei, acordând facilităţi de creditare pentru IMM-urile ucrainene şi garantând investiţiile întreprinderilor germane în această ţară, scrie AFP. „Pentru a supravieţui acestui război, Ucraina are nevoie de mai multe lucruri, nu doar de arme. Este important ca economia să continue să funcţioneze şi ca ţara să-şi poată finanţa reconstrucţia”, a declarat ministrul german al Dezvoltării, Svenja Schulze.

UPDATE O dronă a căzut joi dimineața devreme pe un spital în construcție din regiunea Lipetsk, în zona central-sudică a Rusiei, declanșând un incendiu care a fost stins rapid, a declarat guvernatorul regional Igor Artamonov. În postarea lui Artamonov de pe aplicația de mesagerie Telegram se afirmă că nu s-au înregistrat victime sau pagube. Acesta nu a precizat dacă drona a fost interceptată înainte de a cădea asupra orașului Dobroye.

UPDATE Parlamentul ungar a votat miercuri prelungirea cu şase luni a stării de urgenţă în urma războiului din Ucraina, situaţie în care Ungaria se află, din diferite motive, încă din 2016.

Ucraina va rămâne fără muniție și fără rachete de interceptare pentru sistemele de apărare antiaeriană UPDATE „într-un timp destul de scurt” fără un sprijin suplimentar din partea Statelor Unite, a declarat miercuri, în cadrul unei audieri în Congres, generalul american Christopher Cavoli, comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 777: Ploaie de drone, ajutor de urgență și asalt cu motociclete. Zelenski îi răspunde lui Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 776: Lupte infernale și summit global de pace! Centrala nucleară Zaporojie, din nou atacată
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/VIDEO/ ULTIMA ORĂ! AAC dezminte zvonurile conform cărora o aeronavă de mici dimensiuni s-ar fi prăbușit
/VIDEO/ ULTIMA ORĂ! AAC dezminte zvonurile conform cărora o aeronavă de mici dimensiuni s-ar fi prăbușit
/VIDEO/ Acord de unitate la Chișinău! 12 partide politice au semnat Pactul pentru Europa. Angajamentele asumate
/VIDEO/ Acord de unitate la Chișinău! 12 partide politice au semnat Pactul pentru Europa. Angajamentele asumate
/VIDEO/ Vladimir Voronin, sărbătorit la 83 de ani. Cum a găsit TV8 sediul Comuniștilor de ziua fostului președinte de Stat
/VIDEO/ Vladimir Voronin, sărbătorit la 83 de ani. Cum a găsit TV8 sediul Comuniștilor de ziua fostului președinte de Stat

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 233. Soldații IDF, luați prizonieri în tabăra Jabalia. Noi proteste la Tel Aviv

missing
26 mai 2024, ora 16:38

Aripa armată a Hamas a anunțat că a luat „prizonieri” soldaţi israelieni în cursul unei ambuscade în tabăra Jabalia, din Fâşia Gaza, din rândul armatei israeliene. Membrii familiilor prizonierilor israelieni deținuți în Gaza cer un acord de încetare a războiului.

UPDATE Agenția de știri Wafa raportează un nou atac la Rafah – de data aceasta asupra taberei Yabna din centrul orașului. Agenția a declarat că victimele atacului au ajuns la Spitalul Kuweit, dar nu a precizat câte persoane au fost ucise sau rănite. După cum am relatat, un atac anterior în zona Khirbet al-Adas din Rafah a ucis cel puțin șase persoane, inclusiv un copil. În altă parte în Gaza, avioanele israeliene au bombardat, de asemenea, zone din tabăra centrală de refugiați Nuseirat, precum și în Beit Lahiya, potrivit Wafa.

UPDATE Armata israeliană afirmă că loviturile au avut loc în zonele Khiam și Aita al-Shaab din sudul Libanului. Aceasta a precizat că forțele au lovit zonele Khiam, Houla Markaba și Kfar Kila din sudul Libanului. Aceste afirmații au fost publicate ca parte a unei actualizări pe rețelele de socializare ale armatei israeliene, alături de videoclipuri cu atacurile raportate.

UPDATE Brigăzile Qassam, aripa armată a Hamas, a declarat că luptătorii săi au vizat un tanc Merkava 4 în Jabalia, în nordul Gaza. Grupul a declarat pe Telegram că a folosit o rachetă Yassin-105 pentru a ataca tancul din cartierul Beit Lahiya. Armata israeliană își continuă operațiunea din Jabalia, care a început la începutul lunii, provocând deplasarea în masă a palestinienilor de acolo către alte zone din nordul Gaza.

UPDATE Patru camioane cu ajutoare umanitare din Egipt au intrat în Gaza prin punctul de trecere Karem Abu Salem (Kerem Shalom), potrivit postului de televiziune egiptean Al-Qahera. Punctul de trecere este situat la intersecția dintre Israel, Gaza și Egipt. Camioanele transportau combustibil, potrivit rețelei de televiziune.

UPDATE Brigăzile Qassam, aripa armată a Hamas, a declarat că a „distrus un grup de forțe inamice care pătrundea în cartierul al-Qassaib” din tabăra de refugiați Jabalia cu focuri de mortier de calibru greu. Armata israeliană își continuă operațiunea în Jabalia, în nordul Gaza, începută la începutul lunii, provocând deplasarea în masă a palestinienilor din această zonă către alte zone.

UPDATE Agenția națională de știri oficială din Liban a declarat că atacul cu drone din Naqoura a lovit o motocicletă, provocând victime. Israelul a efectuat atacuri regulate în interiorul Libanului de la începutul războiului din Gaza, în octombrie anul trecut, evocând răspunsul Hezbollah.

UPDATE Mai multe alerte de raid aerian au răsunat în nordul Israelului duminică dimineața. Hezbollah afirmă acum că a lovit sistemele tehnice aflate la postul militar [israelian] Al Abad, în sectorul central al frontierei dintre Liban și Israel. În cursul zilei de astăzi, Agenția Națională de Știri oficială din Liban a raportat că o dronă israeliană a lovit o motocicletă, provocând victime în Naqoura, în sudul Libanului.

UPDATE Armata israeliană a sunat sirenele în Tel Aviv, în centrul Israelului, avertizând asupra unor posibile rachete care ar putea să vină. Brigăzile Qassam, aripa armată a Hamas, a declarat într-un comunicat pe Telegram că luptătorii săi au bombardat orașul israelian cu un baraj mare de rachete, în ceea ce a spus, „ca răspuns la masacrele sioniste împotriva civililor”. Cincisprezece explozii au fost auzite în zona Tel Avivului, potrivit presei locale.

UPDATE Forţele israeliene vizate se aflau într-un tunel din tabăra Jabalia şi „toţi membrii lor au fost ucişi, răniţi sau luaţi prizonieri. Hamas le-a confiscat echipamentul militar înainte de a arunca în aer tunelul”, a afirmat purtătorul de cuvânt al aripii armate a mişcării islamiste palestiniene, Abu Obaida. De asemenea, Hamas a difuzat imagini cu un soldat târât la pământ şi prezentat ca fiind un soldat israelian capturat. Aceste imagini nu au putut fi imediat autentificate de AFP.

UPDATE Mii de israelieni s-au adunat sâmbătă seara la Tel Aviv pentru a cere o acţiune urgentă a Guvernului cu scopul de a obţine eliberarea ostaticilor reţinuţi în Fâşia Gaza.Manifestanţii au păstrat un minut de reculegere în Piaţa Ostaticilor din Tel Aviv, în semn de omagiu adus ostaticilor decedaţi.

UPDATE Christopher Lockyear, secretarul general al organizației Medici fără Frontiere, afirmă că numărul camioanelor cu ajutoare care intră în Gaza s-a redus de la 7 octombrie, și chiar mai mult după închiderea de către Israel a punctului de trecere Rafah din 7 mai, dar a reiterat că distribuirea ajutoarelor presupune „mai mult decât simpla intrare a camioanelor în Fâșia Gaza”.

Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram