Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 961: Alertă în 2025, tactica cârtiței și cadourile Papei. Expert: Kievul are 3 câștiguri la orizont

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 778: Atac masiv și alerta unui general american. Cea mai mare termocentrală din Kiev, distrusă complet

11 aprilie 2024, ora 21:57

Șapte persoane au fost ucise miercuri în regiunile ucrainene Harkov și Odesa în atacuri nocturne care au lovit două obiective energetice. În regiunea Odesa, patru persoane au murit, inclusiv o fetiță de 10 ani, iar alte șapte au fost rănite, a declarat guvernatorul Oleg Kiper. Iar la Harkov au murit două femei și un copil, iar două persoane au fost rănite. Ukrenergo, operatorul rețelei naționale ucrainene, a transmis joi că substațiile sale de electricitate și instalațiile de generare din cinci regiuni au fost avariate în timpul atacurilor rusești din timpul nopții, potrivit Reuters. Potrivit lui Volodimir Zelenski, Rusia a atacat Ucraina cu peste 40 de rachete și 40 de drone în cursul nopții trecute.

UPDATE Rusia a atacat joi după-amiază încă o termocentrală în Ucraina, de data aceasta în regiunea Sumî din nord-estul țării, anunță SkyNews. Potrivit administraţiei militare din această regiune, Rusia a folosit bombe ghidate pentru a ataca termocentrala. Spre deosebire de bombardamentul din cursul nopţii - care a distrus cea mai mare termocentrală din regiunea capitalei Kiev -, efectuat cu drone şi rachete, cel care a ţintit termocentrala de la Sumî a fost executat cu avioane de luptă care au lansat bombe ghidate, modalitate de atac favorizată de faptul că acest oraş ucrainean se află aproape de frontiera cu Rusia. Aceste bombe sunt prevăzute cu dispozitive de planare şi corecţie a traiectoriei şi pot fi lansate de avioane de la o distanţă de circa 70 de kilometri de ţintă. Chiar şi cele mai mici bombe de acest fel, care au o greutate de 500 de kilograme, au o mare putere distructivă şi sistemele antiaeriene cu greu le pot neutraliza întrucât au o amprentă radar redusă.

UPDATE Rusia expulzează un diplomat austriac, ca răspuns la o măsură similară luată de Viena. „La 11 aprilie, ambasadorul Austriei la Moscova, Werner Almhofer, a fost convocat la Ministerul de Externe, unde i-a fost transmis un protest vehement pentru declararea nefondată a doi angajaţi ai ambasadei Rusiei în Austria drept personae non gratae”, a transmis MAE rus. Diplomatului i-a fost înmânată o notă prin care partea austriacă era informată despre declararea drept „persona non grata” a unui angajat al ambasadei Austriei la Moscova. Funcţionarul respectiv, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, trebuie să părăsească teritoriul Rusiei până la 19 aprilie. „Măsurile noastre de răspuns nu se vor opri aici”, a avertizat Moscova.

UPDATE Guvernul ungar va introduce noi restricţii la importurile de produse agricole ucrainene, o măsură destinată să îi protejeze pe fermieri de fluctuaţiile pieţei provocate de importurile ieftine din Ucraina, a declarat joi ministrul maghiar al Agriculturii, Istvan Nagy.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că orice negociere privind Ucraina fără Rusia este lipsită de sens. „Am spus în repetate rânduri că negocierile fără Rusia nu au sens... Președintele Putin a subliniat de mai multe ori că rămânem deschiși la procesul de negociere”, a declarat Peskov. Reacția vine după ce guvernul elvețian a anunțat miercuri că va găzdui în iunie o conferință de două zile la nivel înalt care va avea ca scop obținerea păcii în Ucraina, dar Rusia a spus clar că nu va participa la această reuniune.

UPDATE Ucraina și Letonia au semnat joi un acord de securitate pe 10 ani, care prevede un sprijin militar leton anual pentru Ucraina de 0,25% din PIB, a declarat Zelenski. „Letonia și-a luat, de asemenea, un angajament pe 10 ani de a asista Ucraina în domeniul apărării cibernetice, al deminării și al tehnologiilor pentru vehicule fără pilot, precum și în ceea ce privește sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO", a scris președintele ucrainean pe X.

UPDATE Un atac rusesc a ucis 4 persoane și a rănit alte 5 joi în Nikolaev, un mare oraș din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional, Vitaly Kim pe Telegram.

UPDATE Rubla rusă a scăzut joi la cel mai slab nivel față de dolarul american de după sfârșitul lunii octombrie, afectată de vânzările de valută ale statului rus, semnificativ mai mici în această lună. Săptămâna trecută, Ministerul rus de Finanțe a spus că își va dubla achizițiile de valută și aur în luna următoare, într-o mișcare care, combinată cu vânzările băncii centrale, va aduce intervențiile valutare nete ale statului aproape de zero. Joi dimineață, rubla era în scădere cu 0,5%, la 93,873 unități pentru un dolar, după ce anterior a atins nivelul de 93,9350, cel mai slab de după 30 octombrie 2023.

UPDATE Cea mai mare termocentrală din regiunea Kiev a fost distrusă complet de ultimul atac aerian rusesc. Cu o capacitate teoretică de 1800 MW, aceasta era cea mai mare din regiunea Kiev și mai furniza energie electrică și în regiunile Jîtomîr și Cerkasî.

UPDATE Zelenski a anunțat pe X că a sosit în Lituania pentru a participa la Summitul celor Trei Mări și pentru a purta discuții cu liderii țărilor partenere. „Sunt programate întâlniri importante și urmează să fie semnat un nou acord bilateral de securitate. Principala sarcină pentru moment este să depunem toate eforturile pentru a ne consolida sistemul de apărare aeriană, pentru a răspunde nevoilor urgente ale forțelor de apărare ucrainene și pentru a consolida sprijinul internațional, astfel încât să putem învinge teroarea rusă. Răul rusesc este o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci pentru fiecare națiune care se învecinează cu Rusia și pentru toți cei care prețuiesc dreptul internațional”, a scris el pe rețeaua de socializare.

UPDATE Compania națională ucraineană de petrol și gaze Naftogaz a afirmat joi că Rusia a atacat două instalații subterane de stocare a gazelor în timpul nopții. „În dimineața zilei de 11 aprilie, inamicul a atacat două instalații ucrainene subterane de stocare. Instalațiile de stocare continuă să funcționeze", a transmis Naftogaz pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a scris pe Telegram că ultimele atacuri rusești au vizat instalații de generare și distribuție a energiei electrice din regiunile Harkov, Zaporojie, Liov și Kiev. Forțele ruse au efectuat cel puțin 10 lovituri în cursul nopții împotriva „infrastructurii esențiale" din regiunea Harkov, a anunțat joi dimineață guvernatorul local. 200.000 de locuitori ai regiunii au rămas fără electricitate, a afirmat Oleksiy Kuleba, adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean.

UPDATE Guvernul german a adoptat miercuri un pachet de măsuri pentru a susţine reconstrucţia Ucrainei, acordând facilităţi de creditare pentru IMM-urile ucrainene şi garantând investiţiile întreprinderilor germane în această ţară, scrie AFP. „Pentru a supravieţui acestui război, Ucraina are nevoie de mai multe lucruri, nu doar de arme. Este important ca economia să continue să funcţioneze şi ca ţara să-şi poată finanţa reconstrucţia”, a declarat ministrul german al Dezvoltării, Svenja Schulze.

UPDATE O dronă a căzut joi dimineața devreme pe un spital în construcție din regiunea Lipetsk, în zona central-sudică a Rusiei, declanșând un incendiu care a fost stins rapid, a declarat guvernatorul regional Igor Artamonov. În postarea lui Artamonov de pe aplicația de mesagerie Telegram se afirmă că nu s-au înregistrat victime sau pagube. Acesta nu a precizat dacă drona a fost interceptată înainte de a cădea asupra orașului Dobroye.

UPDATE Parlamentul ungar a votat miercuri prelungirea cu şase luni a stării de urgenţă în urma războiului din Ucraina, situaţie în care Ungaria se află, din diferite motive, încă din 2016.

Ucraina va rămâne fără muniție și fără rachete de interceptare pentru sistemele de apărare antiaeriană UPDATE „într-un timp destul de scurt” fără un sprijin suplimentar din partea Statelor Unite, a declarat miercuri, în cadrul unei audieri în Congres, generalul american Christopher Cavoli, comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 777: Ploaie de drone, ajutor de urgență și asalt cu motociclete. Zelenski îi răspunde lui Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 776: Lupte infernale și summit global de pace! Centrala nucleară Zaporojie, din nou atacată
/FOTO/ Spectacol pe cer! Aurora boreală, văzută în mai multe localități din Republica Moldova
/FOTO/ Spectacol pe cer! Aurora boreală, văzută în mai multe localități din Republica Moldova
/VIDEO/ „Votând pentru UE, votați pentru război”: Cine seamănă falsuri și pune semnul „egal” între UE și NATO
/VIDEO/ „Votând pentru UE, votați pentru război”: Cine seamănă falsuri și pune semnul „egal” între UE și NATO
Interese de sabotare a referendumului? Expert: „Putem să ne așteptăm la acțiuni neordinare”
Interese de sabotare a referendumului? Expert: „Putem să ne așteptăm la acțiuni neordinare”
/PROMO/ Întreabă Ghețu: „Sunteți pentru aderarea la UE?” Care este atmosfera electorală în UTA Găgăuzia
/PROMO/ Întreabă Ghețu: „Sunteți pentru aderarea la UE?” Care este atmosfera electorală în UTA Găgăuzia
/VIDEO/ De ce Europa susține financiar țara noastră? „Să reducem din divergența de dezvoltare dintre Moldova și țările UE”
/VIDEO/ De ce Europa susține financiar țara noastră? „Să reducem din divergența de dezvoltare dintre Moldova și țările UE”

Zelenski s-a întâlnit cu Papa de la Roma. Au făcut schimb de cadouri

missing
11 octombrie 2024, ora 18:00

Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Papa Francisc la Vatican. Suveranul a avut o întrevedere cu președintele ucrainean la palatul apostolic timp de 35 de minute, scrie digi24.ro

Este a doua întâlnire a celor doi, după cea din iulie, cu ocazia Summitului G7 din Italia. 

Suveranul pontif a fost criticat în martie de mai mulţi oficiali de la Kiev după ce a sugerat că Ucraina ar trebui să aibă curajul de a ridica steagul alb şi de a negocia încheierea războiului cu Rusia. Zelenski a respins atunci poziţia lui Francisc ca pe o „meditaţie virtuală”, de la distanţă. 

Acum, el i-a oferit papei o pictură în ulei intitulată „Masacrul de la Bucea. Povestea Maricicăi” şi a primit în schimb, printre altele, o placă din bronz cu o floare şi inscripţia „Pacea este o floare fragilă” şi cartea „Persecutaţi pentru adevăr. Greco-catolicii ucraineni în spatele cortinei de fier”. 

Preşedintele ucrainean se află într-un turneu prin Europa, pentru a le prezenta aşa-numitul său „plan pentru victorie" liderilor din Regatul Unit, Franţa, Italia şi Germania. 

Sâmbătă, în oraşul german Ramstein era programat un summit cu participarea reprezentanţilor a 50 de ţări aliate. Evenimentul a fost însă amânat deoarece preşedintele american Joe Biden a decis să rămână în Statele Unite pentru a se ocupa de efectele uraganului Milton, care a afectat grav Florida. 

Zelenski urmează să discute totuşi, la Berlin, cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier, transmite dpa. Este a doua sa vizită în Germania într-un interval de numai cinci săptămâni.

La începutul lui septembrie, şeful statului ucrainean a participat la o reuniune a miniştrilor apărării din NATO, la Ramstein, şi s-a întâlnit cu Scholz la Frankfurt. 

După trei săptămâni, el a mai avut o scurtă întrevedere cu şeful guvernului german şi la New York, înaintea Adunării Generale a ONU.

Verde-n ochi: Apostoli ai minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/VIDEO/ „Votând pentru UE, votați pentru război”: Cine seamănă falsuri și pune semnul „egal” între UE și NATO
/VIDEO/ „Votând pentru UE, votați pentru război”: Cine seamănă falsuri și pune semnul „egal” între UE și NATO
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/PROMO/ Întreabă Ghețu: „Sunteți pentru aderarea la UE?” Care este atmosfera electorală în UTA Găgăuzia
/PROMO/ Întreabă Ghețu: „Sunteți pentru aderarea la UE?” Care este atmosfera electorală în UTA Găgăuzia
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.