Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, trage un semnal de alarmă după vizitele frecvente din ultima perioadă la Moscova ale mai multor politicieni de la Chișinău. Într-un interviu pentru publicația Adevărul, Nosatîi a subliniat că amploarea acțiunilor actorilor pro-ruși se va intensifica, pentru a-și atinge scopul dorit. Totuși, ministrul a menționat că în acest moment, Rusia nu reprezintă un pericol militar în adresa securității Republicii Moldova deși duce, prin intermediul actorilor pro-ruși, un război hibrid care s-ar putea intensifica o dată cu referendumul și prezidențialele.
„Nu o să le fac publicitate. Cu regret, sunt așa personaje care fac naveta la Kremlin, la Moscova, după primirea indicațiilor. Alții merg la Ierusalim, alții în Cipru și alte destinații de unde primesc indicații, de unde generează resurse financiare pentru susținerea acestor activități de destabilizare. Este evident că amploarea acestor acțiuni nu se va reduce, dar se va intensifica pentru a atinge scopul dorit. În ce forme și metode este greu de presupus acum, fiindcă vedem că sunt destul de inovativi și explorează orice posibilitate pentru a atinge scopul dorit. O să fie o intensificare, dar vreau să spun că împreună cu colegii din toate instituțiile statului lucrăm coordonat pentru a nu admite destabilizarea situației, pentru a menține calmul și a asigura securitatea cetățenilor, și vom continua să facem aceasta. Ministerul Apărării, reieșind din destinația sa, are o misiune mai specifică. Ce ține de activitățile interne se ocupă Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate. Noi colaborăm cu ei. Ne pregătim pentru misiunea noastră de bază, pentru apărarea țării împotriva posibilelor agresiuni militare la independența și integritatea și suveranitatea statului”, a subliniat Anatolie Nosatîi.
Ministrul Apărării a mai declarat că înaintarea armatei ruse, inclusiv în regiunea Odesa, aproape de hotarul cu Republica Moldova, nu trebuie să îngrijoreze.
,,Haideți să pornim de la ceea că actualmente sunt niște mișcări tactice pe câmpul de luptă. De multe ori sunt făcute pentru a ocupa pozițiile favorabile sau pentru a proteja efectivul de la loviturile discriminatorii care sunt efectuate de Federația Rusă și nădăjduim că ei își folosesc tot potențialul pe care-l au pentru a atinge scopurile sale. Folosește potențialul uman pe care îl are mult mai mare ca Ucraina și nu jertfește vieți omenești pentru a ocupa anumite evenimente care au o importanță tactică, să spunem. Nu trebuie să ne îngrijoreze situația în acest moment prea tare, fiindcă schimbări majore nu se observă. E clar că odată cu schimbarea condițiilor climaterice, va fi posibil de manevrat mai bine pe câmpul de luptă. Ne vom aștepta la o confruntare majoră și aceasta este evidentă, suntem în al treilea an de luptă. Ambele părți se vor strădui să aibă rezultate pentru această perioadă”, a spus Nosatîi.
Recent, ministrul Apărării a vorbit în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 despre capacitățile de apărare ale Republicii Moldova. Anatolie Nosatîi a precizat atunci că Moldova nu își permite un sistem de apărare antiaeriană, care ar depăși cu mult bugetul anual al armatei. Astfel, din banii pe care îi are, Ministerul Apărării își îndreaptă atenția spre alte aspecte, cum ar fi achiziția de artilerie și dezvoltarea capacităților de apărare împotriva dronelor.
În luna decembrie 2023, în Republica Moldova a fost livrat un radar de monitorizare a spațiului aerian, cumpărat din bugetul național de apărare, prin intermediul unei companii franceze, care a asigurat sprijinul informațional și logistic.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina au fost înregistrate mai multe cazuri când dronele sau rachetele rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. De asemenea, resturi de proiectile doborâte au fost depistate pe teritoriul țării noastre, unele cu încărcătură explozivă. Recent, un asemenea caz de acest fel a avut loc la Etulia, Vulcănești. Printre fragmentele de dronă depistate era și partea de luptă, care conținea circa 50 de kg de substanță explozivă. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, iar explozibilul a fost detonat controlat de geniștii moldoveni.