Primele fire de răsad au apărut deja în piețele din țară. Este perioada în care gospodarii le cumpără pentru plantare în sere. Și cum, din cauza ploilor acide, producerea legumelor pe teren deschis este o loterie, tot mai mulți moldoveni preferă să le producă în spații în care procesul poate fi controlat. Comercianții nu se plâng pe lipsa de cumpărători chiar dacă prețul unui fir de răsad poate trece și de 15 lei.
De la începutul lunii, tarabele pieței din strada Cărbunarilor din capitală au înverzit. Comercianții încearcă să atragă cumpărătorii cu diferite soiuri de roșii, castraveții, ardei sau varză. În timp ce unii cumpără cu ochii, alții își caută printre tarabe producătorii de răsad testați în timp. Nina Cebotari este din raionul Criuleni și spune că produce răsad pe două hectare de sere.
„Suntem aici deja de patru ani și în fiecare an vin aceiași cumpărători, au cumpărat și au văzut că este calitativ, iar acum vin să ne caute. La noi tot coincide, sorturile care sunt indicate pe hârtie, este și cel rodește, totul este documental”.
„-De când au fost plantate?
- Din decembrie, sunt cu floare, tocmai bune de pus în pământ. Avem castraveți, avem ardei gras, flori, varză, ardei iute. Este producția noastră, noi o creștem, noi o vindem”.
Pe lângă cumpărătorii din jurul Chișinăului, la piața din strada Cărbunarilor găsim și orășeni. Bărbatul din imagini a făcut rost de 100 de fire de răsad pe care le va planta la țară, la casa părintească.
„Avem serele noastre care sunt la părinți, plecăm cât putem de des, îi ajutăm, cumpărăm răsadul, ei deja au grijă de ele, noi locuim în Chișinău, preferăm să fie crescute de noi”.
„ - Ce ați procurat aici?
- Roșii.
- Sunteți sigur de calitatea lor?
- În fiecare an cumpărăm de aici și sunt sigure, nu avem probleme.
- O să le plantați în grădină?
- Da, în sere.
- Ați luat mai multe soiuri?
- Patru, cinci soiuri”.
„ - Pregătiți pentru plantație și pentru roadă, an de an procurăm de la aceste doamne și suntem mulțumiți.
- Ce ați procurat de această dată?
- Ardei capia, roșii, ardei gras, ardei dulce, castraveți, tot ce este necesar”.
Unii constată cu regret că nu mai găsesc la piață soiurile de altă dată, cum ar fi roșiile moldovenești cunoscute pentru gustul dulce-acrișor.
„- S-a întâmplat să procurați și să nu aveți roadă?
- Corect. N-am încredere, cunosc un soi după frunză, asta dacă coincide cu denumirea, în rest astea olandeze, nu îmi plac pentru că nu au gust, sunt ca cele din market”.
Prețul unui fir de răsad variază între opt și 15 lei. Deși e mult pentru veniturile țăranilor, oamenii par să înțeleagă faptul că producerea răsadului este o afacere scumpă, cu facturi mari pentru căldura din sere.
„- Cum vi se par prețurile în acest an?
- Sunt cam pipărate, dar merită pentru că știm cât costă lemnul, căldura și energia, să dea Domnul ca lumea care muncește să-și răscumpere toate cheltuielile și munca”.
„Cât ne-au spus atâta dăm, totul s-a scumpit, energia, așa că îi susținem și noi cum putem, le înțelegem problemele și suntem gata să achităm cât trebuie”.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetățenilor să cumpere material săditor din locuri autorizate. Specialiștii ne atrag atenția să alegem răsad de culoare verde închis, cu rădăcini dezvoltate, înălțime de 15-20 de centimetri, iar fiecare fir să aibă între șase și opt frunze.