Au trecut șapte ani de când Primăria Chișinău a cheltuit 1,3 milioane de lei ca aleșii locali să folosească votul electronic în cadrul ședințelor Consiliului Municipal. Echipamentul, însă, nu face decât să adune praf pe mesele consilierilor. TV8 a încercat să afle mai multe despre risipa de bani publici doar că secretarul CMC Adrian Talmaci ne-a închis ușa în față. Consilierii, însă, se dau cu presupusul, în funcție de culoarea politică.
Implementarea votului electronic a fost decisă de Consiliul Municipal Chișinău în primăvara anului 2016. În acest scop, cu un an mai târziu, primăria a cumpărat echipament de 1,3 milioane de lei. Astfel, pe mesele consilierilor au apărut microfoane, dar și dispozitive cu trei butoane în culorile semaforului. Verde însemna un vot pentru, roșu - împotrivă, iar galbenul arăta abținerea de la vot. În 2019, consilierii locali și-au încheiat, însă, mandatele fără să umble la butoane. În urma alegerilor locale, Ion Ceban câștiga primul mandat de primar, iar proaspeților consilieri li s-a spus că nu vor fi puși în situația în care să ridice mâinile.
„Începând cu ziua de astăzi vom testa funcționalitatea votului electronic în Consiliul Municipal Chișinău. Repet, vom testa. Este în proces de definitivare regulamentul în ceea ce ține de votul electronic”.
A fost prima și ultima ședință la care consilierii municipali au votat electronic. Atât timp cât echipamentul de pe birourile consilierilor nu este decât element de decor, regulamentul CMC îi obligă să ridice mâna. Doar că prevederea nu se respectă, fapt de care ne-am convins chiar astăzi.
„- Rog să votați. Partidul politic MAN?
- 15 pentru.
- 15 pentru.
- Partidul politic PAS?
- Bună ziua, 15 împotrivă.
- Așa, deci avem 33 de abțineri și șapte pentru”.
Încercarea noastră de a afla de la conducerea Consiliului Municipal de ce nu valorifică investiția de 1,3 milioane, a eșuat.
„- De ce nu funcționează votul electronic până acum?
- Nu pot să vă răspund.
- Păi, sunteți secretarul CMC.
- S-a modificat legea. Nu răspuns eu la așa întrebări.
- De ce?
- ...”.
Într-o discuție mai veche cu presa, Talmaci spunea că implementarea votului electronic se amână din cauza unui vid în legislație. De cealaltă parte, unii consilieri au remarcat faptul că legea oferă aleșilor locali libertatea de a decide singuri cum votează.
„În anul 2019 nouă ni se spunea că votul electronic nu putea fi implementat deoarece nu permite legislația în vigoare. Mai mult, eu pot să adaug că deputații PAS au făcut mai multe amendamente la legea în vigoare și au permis ca să fie permis votul electronic și în consilii. S-a menționat expres că consiliile locale și municipale pot vota și prin vot electronic”.
Consilierul Victor Chironda crede că problema cea mare este că nu se vrea disciplinarea aleșilor.
„În primul rând, votul electronic asigură o evidență clară în momentul votării. Câți consilieri sunt în sală și din ce fracțiune și doi, fiecare consilier în parte ce proiect susține și a votat pro sau contra. Asta asigură transparența și buna funcționare a ședinței.Noi am avut proiecte chipurile votate, deși nu au fost suficienți consilieri în sală”.
„- Nu este ok deloc, mai ales dacă s-au cheltuit bani publici trebuie cumva să lucreze acești bani.
- Ați solicitat vreodată informații despre asta?
- Încă nu am ajuns la votul electronic, dar cu siguranță va fi un lucru benefic”.
În pofida risipei de bani publici, unii consilieri MAN nu văd o problemă în amânarea votului electronic.
„Eu nu văd o problemă în varianta veche. Este tot ok, tot se votează. Fiecare vot este separat. Dacă trebuie avem mai multe modalități de vot, așa că nu există o problemă, electronic sau prin metoda veche”.
„- Eu sunt de acord, ar trebui să fie, așa ar fi normal.
- Acum se duce o evidență a voturile, adică ele undeva sunt păstrate?
- Desigur. Dacă ați observat se face numărarea voturilor la fiecare proiect de decizie. Secretarul are procesul verbal, unde este notat ce opțiune de vot s-a expus. Aceste procese verbale se monitorizează și se arhivează”.
Consilieri PAS au precizat pentru TV8 că pregătesc un proiect de decizie ca să ceară CMC urgentarea procedurii de implementare a votului electronic. Doar că, pentru a deveni operațional, municipalitatea va trebui să aloce bani suplimentari pentru lucrări de mentenanță a tehnologiei.