Este cunoscut faptul că Israelul are unele dintre cele mai moderne armate din lume și printre cele mai performante sisteme de apărare antiaeriană existente. E adevărat că israelienii au fost ajutați și de americani să doboare rachete și drone trase de iranieni și de aliații lor, însă per total, Israelul reușește să fie extrem de eficient în astfel de amenințări.
Este vorba de un sistem de apărare stratificat, conform Euronews.com. Principala armă a Israelului este scutul Iron Dome, dezvoltat ca urmare a faptului că Hamas a preluat Gaza în 2006. Iron Dome este un sistem de apărare antiaeriană al cărui dezvoltare a fost finalizată în 2011, iar americanii au sprijinit studiile și construirea sa.
Sprijinul american pentru acest sistem face parte dintr-un pachet mai mare de ajutor militar american pentru Israel, care, potrivit unui acord între cele două țări, va totaliza 38 de miliarde de dolari în perioada 2019-2028.
Sistemul Iron Dome a început să fie operațional în aprilie 2011, când a doborât o rachetă Grad trasă din Gaza în orașul israelian Ashkelon. Iron Dome este alcătuit dintr-o serie de unități mobile remorcate cu camioane și poate intercepta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, în principal.
Iron Dome a fost creat pentru a face față loviturilor de mortiere și rachetelor lansate în Israel de la o distanță relativ mică, de către militanții din Gaza și de către luptătorii anti-israelieni din Liban aparținând Hezbollah. Sistemul se bazează pe un radar sensibil, capabil să detecteze un proiectil care se apropie de la o distanță cuprinsă între 4 și 70 de kilometri și îi prezice traiectoria și punctul de impact. Apoi, aceste informații sunt procesate într-un centru de control care se conectează la un lansator de rachete pentru distruge proiectilul respectiv.
În funcție de proiectil, se decide ce tip de rachete și de lansatoare trebuie folosite pentru a le doborî pe cele care sunt considerate amenințări. Sunt lansate apoi rachete secundare, dacă e cazul, pentru a se asigura că o amenințare este neutralizată corespunzător.
Totul se întâmplă în câteva secunde, iar sistemul este conceput pentru a funcționa eficient în toate tipurile de vreme și este operat non-stop. Costul fiecărei rachete trase de sistemul Iron Dome este de aproximativ 40.000-50.000 de dolari, potrivit unui cercetător de la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel.
Un punct slab al sistemului Iron Dome este că nu poate proteja suprafețe mai mari de 100 - 150 km pătrați, limitându-și oarecum eficiența. Astfel, chiar și într-o țară mică, precum Israel, bateriile de rachetă trebuie mutate în funcție de riscul perceput.
Un alt sistem de apărare antiaeriană este Arrow 3, dezvoltat și finanțat tot în parteneriat cu americanii, de către Israel Aerospace Industries și Boeing, la fel ca Iron Dome. Este util în special pentru rachetele cu rază lungă de acțiune și este menit să intercepteze rachete balistice în timp ce acestea încă se află în afara atmosferei terestre, eliminând de la distanțe mari proiectilele și focoasele lor nucleare, biologice, chimice, de distrugere în masă sau convenționale.
Arrow 3 este capabil să intercepteze rachete balistice la altitudini de peste 100 de kilometri și are o rază de acțiune declarată de până la 2.400 kilometri. De exemplu, Arrow 3 a fost folosit în conflictul actual pentru a intercepta rachetele lansate de militanții Houthi din Yemen. Arrow 3 a fost testat cu succes de armata israeliană la începutul anului 2022, când figura pe lista achzițiilor a 14 state membre NATO, printre care și România.
O rachetă interceptoare Arrow 3, cea care este trasă pentru a distruge racheta lansată de inamic, costă aproximativ trei milioane de dolari, iar întreg sistemul, peste două miliarde de dolari, potrivit estimărilor presei israeliene și germane.
De asemenea, israelienii utilizează și sistemul american Patriot, care este cea mai veche componentă de apărare a țării. Patriot a fost folosit pentru prima dată în timpul Războiului din Golf din 1991, pentru a intercepta rachetele Scud lansate de liderul Irakului la acea vreme, Saddam Hussein.
Israelul dezvoltă acum un nou sistem cunoscut sub numele de Iron Beam, care utilizează tehnologia laser pentru a intercepta amenințările. El nu este încă operațional, dar va fi în curând, iar oficialii israelieni spun că acest sistem "va schimba totul", deoarece este mult mai ieftin de operat decât sistemele existente convenționale.