/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, precizarea României și o nouă armă a spionajului! Rusia agită Marea Baltică

Ce sisteme de apărare antiaeriene are Israelul? Și de ce sunt atât de eficiente?

missing
15 aprilie 2024, ora 14:07

Este cunoscut faptul că Israelul are unele dintre cele mai moderne armate din lume și printre cele mai performante sisteme de apărare antiaeriană existente. E adevărat că israelienii au fost ajutați și de americani să doboare rachete și drone trase de iranieni și de aliații lor, însă per total, Israelul reușește să fie extrem de eficient în astfel de amenințări.

Este vorba de un sistem de apărare stratificat, conform Euronews.com. Principala armă a Israelului este scutul Iron Dome, dezvoltat ca urmare a faptului că Hamas a preluat Gaza în 2006. Iron Dome este un sistem de apărare antiaeriană al cărui dezvoltare a fost finalizată în 2011, iar americanii au sprijinit studiile și construirea sa.

Sprijinul american pentru acest sistem face parte dintr-un pachet mai mare de ajutor militar american pentru Israel, care, potrivit unui acord între cele două țări, va totaliza 38 de miliarde de dolari în perioada 2019-2028.

Sistemul Iron Dome a început să fie operațional în aprilie 2011, când a doborât o rachetă Grad trasă din Gaza în orașul israelian Ashkelon. Iron Dome este alcătuit dintr-o serie de unități mobile remorcate cu camioane și poate intercepta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, în principal.

Iron Dome a fost creat pentru a face față loviturilor de mortiere și rachetelor lansate în Israel de la o distanță relativ mică, de către militanții din Gaza și de către luptătorii anti-israelieni din Liban aparținând Hezbollah. Sistemul se bazează pe un radar sensibil, capabil să detecteze un proiectil care se apropie de la o distanță cuprinsă între 4 și 70 de kilometri și îi prezice traiectoria și punctul de impact. Apoi, aceste informații sunt procesate într-un centru de control care se conectează la un lansator de rachete pentru distruge proiectilul respectiv.

În funcție de proiectil, se decide ce tip de rachete și de lansatoare trebuie folosite pentru a le doborî pe cele care sunt considerate amenințări. Sunt lansate apoi rachete secundare, dacă e cazul, pentru a se asigura că o amenințare este neutralizată corespunzător.

Totul se întâmplă în câteva secunde, iar sistemul este conceput pentru a funcționa eficient în toate tipurile de vreme și este operat non-stop. Costul fiecărei rachete trase de sistemul Iron Dome este de aproximativ 40.000-50.000 de dolari, potrivit unui cercetător de la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel.

Un punct slab al sistemului Iron Dome este că nu poate proteja suprafețe mai mari de 100 - 150 km pătrați, limitându-și oarecum eficiența. Astfel, chiar și într-o țară mică, precum Israel, bateriile de rachetă trebuie mutate în funcție de riscul perceput.

Un alt sistem de apărare antiaeriană este Arrow 3, dezvoltat și finanțat tot în parteneriat cu americanii, de către Israel Aerospace Industries și Boeing, la fel ca Iron Dome. Este util în special pentru rachetele cu rază lungă de acțiune și este menit să intercepteze rachete balistice în timp ce acestea încă se află în afara atmosferei terestre, eliminând de la distanțe mari proiectilele și focoasele lor nucleare, biologice, chimice, de distrugere în masă sau convenționale.

Arrow 3 este capabil să intercepteze rachete balistice la altitudini de peste 100 de kilometri și are o rază de acțiune declarată de până la 2.400 kilometri. De exemplu, Arrow 3 a fost folosit în conflictul actual pentru a intercepta rachetele lansate de militanții Houthi din Yemen. Arrow 3 a fost testat cu succes de armata israeliană la începutul anului 2022, când figura pe lista achzițiilor a 14 state membre NATO, printre care și România.

O rachetă interceptoare Arrow 3, cea care este trasă pentru a distruge racheta lansată de inamic, costă aproximativ trei milioane de dolari, iar întreg sistemul, peste două miliarde de dolari, potrivit estimărilor presei israeliene și germane.

De asemenea, israelienii utilizează și sistemul american Patriot, care este cea mai veche componentă de apărare a țării. Patriot a fost folosit pentru prima dată în timpul Războiului din Golf din 1991, pentru a intercepta rachetele Scud lansate de liderul Irakului la acea vreme, Saddam Hussein.

Israelul dezvoltă acum un nou sistem cunoscut sub numele de Iron Beam, care utilizează tehnologia laser pentru a intercepta amenințările. El nu este încă operațional, dar va fi în curând, iar oficialii israelieni spun că acest sistem "va schimba totul", deoarece este mult mai ieftin de operat decât sistemele existente convenționale.

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 818: Lupte grele în Est! Zelenski are o propunere pentru România, iar Rusia confiscă active occidentale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 818: Lupte grele în Est! Zelenski are o propunere pentru România, iar Rusia confiscă active occidentale
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ Femicidul - un nou termen în lege: Vor fi introduse pedepse mai dure pentru astfel de crime
/VIDEO/ Femicidul - un nou termen în lege: Vor fi introduse pedepse mai dure pentru astfel de crime
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 229: Șeful OMS cere Israelului să ridice blocada asupra Gaza. Norvegia va recunoaște Palestina

22 mai 2024, ora 16:57

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a cerut marți Israelului să elimine toate restricțiile impuse asupra ajutoarelor care intră în Fâșia Gaza, scrie Evz.ro. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom, a declarat că principala rută de intrare a ajutoarelor medicale vitale în Gaza din Egipt a fost întreruptă. Acțiunea a avut loc în timpul unei operațiuni militare israeliene din orașul Rafah din sudul Gaza: „Într-un moment în care populația din Gaza se confruntă cu foametea, îndemnăm Israelul să ridice blocada de ajutor. Trebuie să lase ajutorul să treacă", a declarat Tedros în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

UPDATE Guvernul Sloveniei, ţară membră a NATO şi a UE, a anunţat miercuri că se va alătura în curând recunoaşterii statului palestinian pe care Spania, Irlanda şi Norvegia o vor oficializa la data de 28 mai, informează EFE. "În următoarele zile voi fi cu numeroşi colegi din statele membre care nu au recunoscut încă Palestina, sperând să se alăture şi ei procesului nostru de recunoaştere în viitorul apropiat", a declarat premierul liberal Robert Golob, citat de agenţia locală STA, preluată de EFE.

UPDATE Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a ordonat ambasadorilor israelieni din Norvegia și Irlanda să se întoarcă în Israel pentru consultări în legătură cu decizia acestor țări de a recunoaște Palestina ca stat independent, informează The Times of Israel. "Trimit un mesaj fără echivoc Irlandei și Norvegiei - Israelul nu va lăsa această situație nesupravegheată", a spus Katz, comentând decizia sa. Potrivit acestuia, recunoașterea Palestinei ar putea dăuna eforturilor de returnare a ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza, precum și reducerea probabilității unui armistițiu între Israel și Hamas. Katz a mai spus că îl poate rechema pe ambasadorul Spaniei, o altă țară care a recunoscut Palestina.

UPDATE Recunoaşterea statului Palestina de către trei ţări europene constituie un ''moment istoric'', a declarat miercuri Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OLP), care vede în această recunoaştere "calea spre stabilitate, securitate şi pace în regiune", informează AFP şi Reuters. Acestea sunt "momente istorice în care lumea liberă triumfă (...) după lungi decenii de luptă naţională palestiniană, de suferinţă, durere, rasism, omucidere, opresiune, abuz şi distrugere la care a fost supus poporul palestinian", a declarat Hussein al-Sheikh, secretarul general al comitetului executiv al OLP, pe reţeaua socială X.

UPDATE Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat pentru media americane că Israelul nu are planuri de a construi colonii în Fâşia Gaza după ce se va încheia războiul împotriva Hamas, relatează miercuri dpa. "Să reinstalăm colonii în Gaza nu a fost niciodată în plan. Unii dintre alegătorii mei nu sunt fericiţi din acest motiv, dar aceasta este poziţia mea", a declarat el marţi într-un interviu pentru canalul CNN.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat marţi că nu este sigur dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu este pregătit să facă un compromis în vederea unui acord de normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită, notează AFP. "Nu vă pot spune dacă Israelul, fie că prim-ministrul sau ţara în ansamblu, este pregătit să facă în acest moment ceea ce ar fi necesar pentru a ajunge la normalizarea" relaţiilor cu Arabia Saudită, a declarat Antony Blinken, interogat în cursul unei audieri parlamentare la Washington.

UPDATE Un înalt responsabil american a afirmat marţi că Israelul a "luat în considerare" preocupările Washingtonului legate de operaţiunile militare la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, notează AFP. "Israelienii şi-au revizuit planurile. Au luat în considerare multe dintre preocupările pe care le-am exprimat", a spus el în cursul unei schimb de opinii cu jurnaliştii. "Este o discuţie care continuă" şi este "constructivă", a spus acest înalt responsabil, sub protecţia anonimatului.

UPDATE Ministrul israelian de externe a îndemnat Franţa, marţi seară, să denunţe cererea procurorului general al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, de emitere a unor mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu şi a ministrului apărării Yoav Gallant, relatează AFP. "Mă întorc către prietenul meu, ministrul francez de externe. În faţa acestei propuneri ruşinoase şi scandaloase a procurorului general, sprijinul dumneavoastră şi al guvernului francez sunt esenţiale", a declarat Israel Katz, în cursul unui eveniment la Paris cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări şi a 76 de ani de la înfiinţarea statului Israel.

UPDATE Ajutorul umanitar sosit în portul temporar construit de Statele Unite în largul coastelor Fâşiei Gaza nu a fost încă distribuit populaţiei, ameninţată cu foametea în teritoriul devastat de războiul dintre Israel şi Hamas, a anunţat marţi Departamentul american al Apărării, notează AFP. Încărcat în Cipru, acest ajutor urma să fie distribuit "rapid", au promis săptămâna trecută autorităţile americane, în timp ce livrarea de alimente este aproape blocată de când Israelul a preluat pe 7 mai controlul pe partea palestiniană a punctului de frontieră esenţial Rafah cu Egiptul.

UPDATE Guvernul de la Oslo va anunța miercuri că Norvegia recunoaște un stat palestinian independent, potrivit surselor postului public de televiziune NRK și cotidianului Aftenposten. Și guvernul irlandez va anunța miercuri recunoașterea unui stat palestinian, a declarat marți o sursă informată, potrivit Reuters.

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor
/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram