Forțele ruse au lansat, în dimineața zilei de miercuri, 11 septembrie, un atac masiv cu drone „Shahed” asupra mai multor regiuni din Ucraina, printre care Kiev, Sumî, Poltava, Zaporojie, Donețk, Dnepropetrovsk și Harkov. Armata ucraineană susține că a respins atacul aerian inamic. Pe front s-au înregistrat 112 confruntări armate în ultima zi, cele mai multe în Pokrovsk, unde rușii continuă ofensiva. Totodată, armata Rusă pare a fi trecut la contraofensivă în regiunea rusă Kursk, la mai bine de o lună și jumătate de la invazia ucraineană.
Kievul este presat să ia în considerare un plan B. Occidentul îndeamnă Ucraina să stabilească obiective de război mai realiste, pe fondul sprijinului militar în scădere şi al avansurilor lente pe front, potrivit Mediafax. Între timp, SUA par a fi pe punctul de a acorda Ucrainei dreptul de a ataca Rusia cu rachete cu rază lungă, după ce au confirmat că aceasta a primit rachete din Iran. “Lucrăm la asta”, a spus președintele Joe Biden, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken se îndreaptă spre Kiev, scrie Biziday.
UPDATE Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, ar trebui să fie "returnată" Ucrainei, o poziţie pe care Ankara a susţinut-o de la începutul conflictului, potrivit EFE şi Unian, preluate de Agerpres
UPDATE Rusia va considera Statele Unite și aliații săi drept cobeligeranți dacă permit Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriului său, a declarat miercuri președintele camerei inferioare a parlamentului rus, lansând încă o amenințare la adresa țărilor occidentale, potrivit agenției Reuters.
UPDATE Kremlinul a afirmat miercuri că Rusia va da ceea ce a numit drept un "răspuns adecvat" în cazul în care SUA permit Ucrainei să atace în profunzime teritoriul rus cu rachete ATACMS, cu rază lungă de acţiune, relatează Reuters şi AFP.
UPDATE Prejudiciul economic cauzat de atacul Ucrainei asupra regiunii ruse Kursk, preponderent agricolă, este estimat la aproape 1 miliard de dolari, cu peste 150.000 de persoane evacuate de la declanşarea invaziei, a declarat miercuri guvernatorul regiunii, informează Reuters, potrivit Agerpres.
UPDATE O programatoare din Rusia a fost condamnată la 12 ani de închisoare pentru infracțiunea de „trădare” din cauza unui transfer de bani către contul unui blogger ucrainean, transmite libertatea.ro. Procesul s-a desfășurat cu ușile închise și nu s-a știut aproape nimic despre soarta femeii în vârstă de 37 de ani, pe nume Nina Slobodchikova, până la verdict.
UPDATE Drona Black Widow (Văduva Neagră) fabricată în Ucraina a fost aprobată pentru uz militar, a declarat miercuri Ministerul ucrainean al Apărării, citat de kyivindependent.com.
UPDATE Preşedinţia rusă a fost nemulţumită de modul în care a fost invocat numele preşedintelui Vladimir Putin în dezbaterea electorală dintre cei doi candidaţi la Casa Albă, fostul preşedinte Donald Trump din partea Partidului Republican şi vicepreşedinta Kamala Harris, transmite Reuters citată de Financial Intelligence. Cel putin așa susține purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta le-a spus ziariştilor că numele lui Putin a fost folosit într-o luptă politică din SUA, ceea ce “chiar nu ne-a plăcut deloc”, potrivit Cotidianul.
UPDATE Economia Ucrainei a crescut cu 3,7% în trimestrul doi din 2024, în timp ce nivelul inflaţiei a rămas modest, a anunţat premierul Denis Şmîhal. Exporturile înregistrează o creştere solidă şi au atins deja nivelul de dinaintea războiului, a declarat oficialul. De asemenea, Şmîhal a anunţat că Ucraina se află în stadiul final al negocierilor cu partenerii europeni pentru a-şi majora importurile de energie la 2,2 gigawaţi (GW), de la 1,7 GW, scrie Spotmedia.
UPDATE O anchetă a NAO (autoritate parlamentară independentă care monitorizează cheltuielile publice din Regatul Unit) asupra sprijinului armatei britanice pentru Ucraina a constatat că un sfert din terenurile de antrenament ale armatei sunt alocate Operaţiunii Interflex, programul britanic de pregătire de bază pentru infanterie consacrat recruţilor ucraineni.
UPDATE Doi adolescenți au incendiat un elicopter Mi-8 aflat pe un aerodrom din orașul Noiabrsk, din vestul Siberiei, după ce li s-a promis că vor primi aproximativ 50.000 de dolari. Doar coada aeronavei a scăpat neatinsă de flăcări, relatează Nexta. Potrivit bloggerilor ruși, incidentul a avut loc noaptea trecută. Făptașii, în vârstă de 13 și 14 ani, au spus că au incendiat și un releu de telefonie, cu o zi înainte, acțiune pentru care au fost plătiți cu 300 de dolari. Tatăl unuia dintre băieţi se află pe front și luptă contra Ucrainei, scrie presa locală.
UPDATE Moscova a încercat să minimalizeze importanța dezbaterii de peste ocean la care au participat Donald Trump și Kamala Harris. Oficialii de la Kremlin susțin că duelul e doar un spectacol de la care nu au așteptări, scrie Spotmedia.
UPDATE Rusia va considera Statele Unite ale Americii şi aliaţii lor ca fiind participanţi în războiul din Ucraina şi Moscova va folosi arme mai puternice în cazul în care Occidentul va permite Kievului să folosească arme cu rază lungă de acţiune pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus, a declarat miercuri un important legislator rus, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
UPDATE Republicanii lui Trump cer ca Ucraina să atace direct Rusia. Un grup de republicani din Camera Reprezentanților din SUA a solicitat Casei Albe să elimine restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane cu rază lungă de acțiune în Rusia.
UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken şi omologul său britanic David Lammy au sosit miercuri la Kiev pentru o serie de întâlniri cu oficiali guvernamentali de rang înalt, inclusiv cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care este gazda unui summit al Platformei Crimeea.
UPDATE Fostul secretar general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice ,Mircea Geoană, anunţă oficial, miercuri, la o zi după încheierea mandatului la NATO, că va candida la Preşedinţie. ”Ştiu că avem nevoie de o schimbare adevărată!”, afirmă el într-o postare pe Facebook.
UPDATE Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) folosesc acum câini robot pentru supraveghere pe linia frontului, potrivit unui mesaj pe Telegram al grupului operațional și strategic Hortiția, citat de Kyiv Post.
UPDATE Pe 11 septembrie, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, premierul leton Evika Silina şi preşedintele Senatului ceh Milos Vystrcil au sosit în Kiev înainte de summitul Platformei Crimeea, care se va desfășura pentru a patra oară. Acest summit internaţional se concentrează pe coordonarea eforturilor pentru eliberarea Crimeei de sub ocupaţia rusă. Nauseda a subliniat importanţa sprijinului militar şi economic pentru Ucraina pentru a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială. Se aşteaptă ca şi alți lideri să se alăture summitului mai târziu în cursul zilei, notează Mediafax.
UPDATE În timpul dezbaterii prezidenţiale din SUA de marţi, 10 septembrie, candidatul republican Donald Trump a refuzat să confirme că ar susțione o victorie a Ucrainei în războiul pornit de la invazia rusească. Democrata Kamala Harris nu a ezitat să-l atace pentru poziția sa: „Trump spune că acest război s-ar termina în 24 de ore este pentru că el ar renunţa pur şi simplu”.
UPDATE Dezbaterea prezidențială dintre Donald Trump și Kamala Harris s-a încheiat. Bogată în insulte, informații false sau înșelătoare și schimburi tăioase de replici, dezbaterea de aproape două ore a adus scrutinul prezidențial american în ultima sa etapă. „Eu m-am întâlnit cu Zelenski cu câteva zile înainte de invazie. Apoi am fost în România și Polonia și am adus 50 de țări împreună să susțină Ucraina pentru lupta ei dreaptă de apărare. Grație ajutoarelor noastre, Ucraina rămâne o țară liberă și independentă. Dacă Trump era președinte, Putin era la Kiev acum. Agenda lui Putin nu e doar despre Ucraina, de aceea aliații noștri europeni sunt atât de bucuroși că Trump nu e mai președinte. El nu înțelege de ce e NATO cea mai importantă alianță din lume. Putin te-ar mânca la prânz”, a declarat Harris. „Putin s-ar fi aflat la Moscova mult mai fericit decât e acum. Are arme nucleare, nimeni nu se gândește la asta, poate că le va folosi. Au trimis-o să negocieze pacea înainte să înceapă războiul, iar apoi a început invazia. Biden e cel mai rău președinte in istorie, ea va fi și mai rău”, a fost replica lui Trump.
UPDATE Forțele armate rusești au început să intervină puternic în regiunea Kursk. Situația de pe flancul stâng al grupării ucrainene din regiunea Kursk s-a înrăutățit, trupele ruse începând acolo operațiuni active de asalt, potrivit unor date publicate de proiectul analitic DeepState, relatează Rador Radio România. Rușii au început în zona respectivă operațiuni active de asalt, transferând vehicule blindate, întâi peste râul Seim și, apoi, traversând râuri mai mici.
UPDATE Invazia lui Putin din țara vecină, care a depășit borna de 930 de zile, se află într-o dinamică continuă și rămâne cu o evoluție imprevizibilă. Acum, o altă mutare a Ucrainei bagă frica în soldații ruși: o nouă invenție tehnologică inteligentă. Trupele Kievului folosesc mitraliera autonomă care trage singură și ucide inamicii până la 5 kilometri distanță.
UPDATE Denîs Şmîhal, premierul Ucrainei, a anunţat într-o conferinţă de presă ținută la Kiev, prioritățile noului Guvern, energia, educația şi apărarea, relatează Euronews. ”Apărarea, capacitatea de apărare în acest domeniu, sarcinile-cheie sunt producţia de armament, finanțarea şi construirea fortificațiilor noastre. Finanțarea este asigurată în întregime. În plus, am ajutat forţele armate să construiască a treia linie de fortificaţii în colaborare cu administrațiile militare regionale”, a anunţat Denîs Şmîhal, potrivit Ziare.com.
UPDATE Armenia, unul dintre foștii sateliți statali ai Rusiei, care s-a poziționat, însă, în ultima vreme contra Kremlinului, și-a donat Ucrainei aproape întregul arsenal de rachete antiaeriene și a rămas, practic, lipsită de apărare aeriană. Armenia și-a predat aproape toate echipamentele sale de apărare aeriană Ucrainei, potrivit unei postări de pe canalul Fightbomber Telegram.
Pe 10 septembrie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat un acord preliminar cu Ucraina pentru a oferi un ajutor financiar de aproximativ 1,1 miliarde de dolari. Acest acord face parte din programul Extended Fund Facility (EFF), care permite Ucrainei accesul la 15,6 miliarde de dolari în ajutoare, pe parcursul a patru ani. Acordul urmează unei săptămâni de negocieri între reprezentanții FMI şi oficialii ucraineni conduși de Gavin Gray, scrie Mediafax.
UPDATE Preşedinta Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, Nicoleta Pauliuc, i-a invitat la discuții pe reprezentanții Ministerului Apărării, după ce fragmente ale unei drone de origine rusească au fost găsite în județul Tulcea, scrie Mediafax.
UPDATE Rusia a lansat în ultimele ore 46 de drone și două rachete asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus 38 de drone. Trei drone au dispărut de pe radare, două s-au îndreptat spre regiunea Lugansk și una s-a întors spre Rusia, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei.
UPDATE Întrebat dacă Statele Unite vor ridica restricțiile privind folosirea de Ucraina a armamentului occidental pentru lovituri în Rusia, Joe Bide a răspuns că administrația sa „lucrează la asta acum”. Potrivit presei britanice, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, va discuta această chestiune cu Volodimir Zelenski astăzi, când va vizita Ucraina în compania lui David Lammy, ministrul de externe britanic, scrie HotNews.
UPDATE Suedia a numit-o marți pe Maria Stenergard în funcția de Ministru de Externe, alegând-o pe fosta șefă a Serviciului de Migrație să conducă politica privind Ucraina, la doar șase luni după ce predecesorul său a contribuit la asigurarea aderării Suediei la NATO, țară tradițional nealiniată. Anunțul surpriză făcut săptămâna trecută de Tobias Billstrom că se retrage din funcție a dus la o amplă remaniere guvernamentală în cadrul căreia mai mulți miniștri au fost mutați, scrie AlephNews.
UPDATE Un tren de marfă a deraiat în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, din cauza unor interferenţe externe, dar nu au existat victime, a informat miercuri o filială locală a Căilor Ferate Ruse, potrivit Reuters.
UPDATE Întrebat în mod repetat dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei, Trump a spus doar: „Vreau ca războiul să înceteze”. El a făcut referire la necesitatea de a salva viețile oamenilor, dar a refuzat să susțină Ucraina.De asemenea, nu a explicat cum anume va pune capăt războiului. „Cred că motivul pentru care Donald Trump spune că acest război s-ar termina în 24 de ore este pentru că s-ar preda pur și simplu”, a spus Harris. Ea a continuat: „Dacă Donald Trump ar fi fost președinte, Putin ar fi stat chiar acum la Kiev și înțelegeți ce ar însemna acest lucru, deoarece agenda lui Putin nu se referă doar la Ucraina”, scrie HotNews.
UPDATE Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că, în ultima zi, s-au înregistrat 112 de confruntări armate pe linia întregului front. „Până în prezent, au avut loc 112 ciocniri de luptă. Cea mai fierbinte situație rămâne în direcțiile Pokrovsk și Kurahiv, iar inamicul este activ și în direcțiile Kupiansk, Lîman și Toreț”, a transmis armata ucraineană.
UPDATE Pe măsură ce războiul dintre Ucraina şi Rusia continuă, oficialii occidentali îndeamnă Kievul să dezvolte o strategie realistă pentru următoarea etapă a conflictului, scrie The Wall Street Journal. Deşi Occidentul sprijină obiectivul pe termen lung al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a recuceri întregul teritoriu ucrainean, ritmul lent al avansurilor Ucrainei şi câştigurile continue ale Rusiei îi fac pe unii diplomaţi europeni să se întrebe dacă obiectivele de război actuale ale Ucrainei sunt realizabile. Oficialii occidentali susţin că un set mai definit şi realist de obiective ar ajuta la justificarea continuării furnizării de arme şi ajutor pentru Ucraina, notează Mediafax.
UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, urmează să ajungă miercuri în Ucraina, unde se va întâlni cu înalți oficiali guvernamentali într-un moment pe care l-a declarat critic pentru sprijinirea țării în lupta sa împotriva invaziei Rusiei. Înaltul diplomat american, care călătorește în Ucraina alături de ministrul britanic de externe David Lammy, a spus că va profita de vizita sa pentru a afla direct de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de la alții care sunt obiectivele actuale ale Kievului în război și ce poate face Washingtonul pentru a ajuta la atingerea acestora. „Cred că este un moment decisiv pentru Ucraina, în mijlocul unui sezon intens de lupte de toamnă, în care Rusia continuă să își intensifice agresiunea”, a declarat Blinken la Londra, în cadrul unei conferințe de presă cu Lammy, potrivit HotNews.