La mai bine de o lună și jumătate de când concursul pentru ocuparea funcției de procuror general a fost anulat, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au anunțat un nou concurs. De asemenea, CSP a aprobat un nou regulament de organizare și desfășurare a concursului.
Astfel, potrivit regulamentului, după încheierea fiecărui interviu, membrii Consiliului vor evalua candidații cu argumentarea punctajului acordat pe o scară de la 1 la 10 pentru fiecare criteriu separat. Punctajul final al candidatului este calculat ca media aritmetică a punctajelor acordate de toți evaluatorii.
După finalizarea interviurilor, în cel mult 24 de ore, Consiliul va publica pe pagina sa web oficială punctajele finale obținute de fiecare candidat. În cazul în care un evaluator nu furnizează o motivare pentru evaluarea unuia sau mai multor criterii, Consiliul poate decide excluderea fișelor evaluate de acesta, cu recalcularea punctajelor finale.
În cele din urmă, Consiliul va nominaliza candidatul cu cel mai mare punctaj final și îl va propune președintelui Republicii pentru numirea în funcția de procuror general. În caz de punctaj egal, Consiliul va decide prin votul majorității membrilor prezenți candidatul care va fi propus președintelui Republicii pentru numirea în funcția de procuror general.
Pentru funcția de procuror general poate candida persoana care întrunește următoarele condiții:
a) are o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, obținută în jurisdicția Republicii Moldova sau jurisdicții străine, inclusiv în organizații internaționale, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală;
b) deține cetățenia Republicii Moldova;
c) cunoaște limba română;
d) în privinţa ei nu este instituită o măsură de ocrotire judiciară;
e) are diplomă de studii superioare de licență și diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului sau un alt act de studii în domeniul dreptului echivalent acestora, recunoscut de structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și calificărilor;
f) se bucură de o reputație ireproșabilă;
g) anterior, nu i-a fost constatată vinovăția pentru săvârșirea unei infracțiuni;
h) este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției de procuror;
i) are calități manageriale;
j) în ultimii 3 ani până la anunțarea concursului nu a fost membru şi/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizații social-politice;
k) în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.
15 mai 2024 e data-limită pentru depunerea dosarelor.
Concursul anterior, lansat de CSP în toamna anului trecut, a fost anulat la câteva zile după proba interviu susținută de candidați. S-a întâmplat după ce membra CSP, Olesea Vîrlan, a acordat un punctaj nejustificat unuia dintre pretendenți. Pentru că actualul regulament nu prevede nimic despre ce se poate întreprinde în acest sens, CSP a decis, prin vot unanim, anularea concursului. Cinci zile mai târziu, Olesea Vîrlan a demisionat.
Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost evaluat nesatisfăcător de o comisie specială a CSP, fiind ulterior demis prin decret prezidențial. Pe parcursul ultimilor doi ani, interimatul funcției de procuror general a fost asigurat de Dumitru Robu și Ion Munteanu.