Rusia a atacat infrastructura cu 19 drone în cursul nopții, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Apărarea aeriană a doborât nouă drone, alte șapte fiind probabil afectate de bruiajul electronic, a precizat aceasta, fără a detalia ce s-a întâmplat cu celelalte trei. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că un bloc a fost avariat în capitală, dar nu a raportat nicio victimă. Incendiul a fost stins repede. Atacul a avariat şi o clădire administrativă în regiunea centrală Kirovohrad, provocând răni ușoare unuia dintre angajați, a declarat guvernatorul Andrii Raokovici.
Între timp, fostul șef NATO propune ruperea Ucrainei în două, iar partea de Vest să fie primită în alianță. Totodată, UE pregăteşte un pachet de sancţiuni împotriva Iranului pentru furnizarea de rachete balistice Rusiei în contextul invaziei Ucrainei, a relatat Bloomberg, citând surse confidenţiale.
UPDATE Piloții ucraineni de F-16 au fost nevoiți să schimbe dramatic modul în care zboară într-o perioadă foarte scurtă de timp, pentru a lupta împotriva Rusiei, iar aceasta este o provocare enormă pentru piloți atunci când sunt sub presiune, a declarat un expert în războiul aerian pentru Business Insider.
UPDATE România e pregătită să limiteze importurile de ouă și carne de pasăre din Ucraina, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Măsuri similare pregătesc și alte state UE, iar reproșurile care li se aduc ucrainenilor sunt aceleași ca și în cazul cerealelor.
UPDATE Piloții ruși care zburau cu un bombardier supersonic Tu-22M3 au lovit din greșeală o navă de cereale în Marea Neagră după ce „au țintit-o în grabă”, probabil în timp ce încercau să evite apărarea aeriană ucraineană, au declarat oficiali din domeniul apărării din Regatul Unit conform Newsweek.
UPDATE În teritoriile ocupate de Rusia din estul Ucrainei, 11 persoane au fost rănite sâmbătă în atacuri de artilerie şi drone ucrainene asupra oraşului Gorlivka, potrivit primarului acestuia, Ivan Prikhodko. De asemenea, un civil a fost ucis într-un atac ucrainean cu dronă în regiunea de frontieră rusă Voronej, a declarat guvernatorul acesteia, Alexander Gusev, pe Telegram. În partea ucraineană, două persoane au fost ucise în atacuri ruseşti asupra regiunii Zaporijie (sud), a anunţat guvernatorul acesteia, Ivan Fedorov, potrivit Spotmedia.
UPDATE Rusia a revendicat sâmbătă capturarea unui nou sat în apropiere de Pokrovsk, un oraş care serveşte drept centru logistic în estul Ucrainei şi de care forţele ruse se apropie treptat de câteva săptămâni, informează AFP.
UPDATE Forțele Armate Ucrainene au doborât, sâmbătă, o dronă rusă rară lângă o localitate din regiunea Donețk, relatează site-ul The New Voice of Ukraine. Inițial s-a crezut că a fost pus la pământ celebrul avion rusesc Su-25, dar în realitate este vorba de o dronă model S-70 Okhotnik. Potrivit analiștilor, rușii au introdus această dronă în producție de masă în acest an, iar în prezent este supusă unor teste. În total, Federația Rusă are doar trei unități de UAV Okhotnik, iar alte trei sunt în construcție. Costul unei astfel de drone este de aproximativ 7,3 milioane de dolari. În aceste condiții, după ce s-a întâmplat pe 5 octombrie, au mai rămas doar două.
UPDATE Un avion rusesc care trăgea cu rachete asupra teritoriului controlat de Ucraina s-a prăbușit în regiunea Donețk după ce a fost doborât de trupele ruse, informează pravda.ua citând surse din cadrul Forțelor Aeriene ucrainene.
UPDATE Polonia va începe construirea primelor elemente ale liniilor de apărare consolidate la graniţele cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului 2024, a declarat un ministru adjunct al apărării, citat de Reuters.
UPDATE Serviciul Gărzilor de Frontieră din Ucraina a publicat un videoclip din timpul luptelor pentru eliberarea platformelor din Marea Neagră, care au fost purtate de forțele speciale ale serviciului și de unități ale Serviciului militar de Informații. În comunicatul dat publicității, se arată că o parte a instalațiilor au fost readuse sub controlul ucrainean: “Controlarea acestora ne permite să controlăm o parte semnificativă a apelor și să ne consolidăm apărarea”. Potrivit informațiilor obținute de Ukrainska Pravda, operațiunea a avut loc în vara acestui an.
UPDATE Liderul rus Vladimir Putin se confruntă cu o lipsă acută de personal care să-i producă armele necesare continuării invaziei la scară largă din Ucraina, ce durează de aproape doi ani și opt luni. Această lipsă, îndeosebi de muncitori calificați, nu poate fi acoperită nici măcar în pofida salariilor mai mari propuse decât în alte sectoare economice, relatează BBC în limba rusă.
UPDATE Jumătate din toate obuzele de artilerie utilizate de Rusia în Ucraina provin din Coreea de Nord, conform surselor de informaţii citate de publicația The Kyiv Independent. Se estimează că în fiecare an sunt livrate aproximativ 3 milioane de obuze din Phenian către Moscova, deşi o mare parte dintre acestea sunt defecte. The Times raportează că numărul mare de obuze furnizate a jucat un rol crucial în progresele Rusiei în estul Ucrainei, cel mai recent capturarea orașului Vuhledar în regiunea Donețk la începutul acestei săptămâni.
UPDATE Eșecul invaziei armatei ruse din Ucraina din urmă cu 2 ani și 7 luni a arătat că obiectivele inițiale nu au fost atinse de Moscova. Iar acum, Putin este furios că Occidentul îl lucrează pe ascuns și sprijină din ce în ce mai mult Kievul. Astfel, companii din Statele Unite, Franța și Germania își desfășoară operațiuni în Ucraina, pentru a ajuta împotriva agresiunii ruse, notează Ziare.com.
UPDATE Ucraina îşi va prezenta "planul de victorie" la o reuniune periodică a aliaţilor săi la Ramstein, în Germania, pe 12 octombrie, a anunţat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski într-o postare pe Telegram.
UPDATE Racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat (nume de cod NATO: SS-X-29 sau SS-X-3 și supranumită neoficial Satan II) este proiectată pentru a fi „motorul de vârf al anihilării atomice” în cazul unui război nuclear pe scară largă între SUA și Rusia, dar înregistrează eșecuri în lanț la testare deși autoritățile ruse o consideră operațională, comentează Popular Mechanics.
UPDATE Războiul provocat în Ucraina de către liderul de la Kremlin în urmă cu peste 950 de zile a condus la declinul puterii lui Putin, susțin experții internaționali. Rusia a fost văzută ca o putere militară globală, dar cu toate astea evenimentele recente au îndepărtat această aură. Moscova a fost afectată de trei eșecuri grave, demonstrând că armata sa nu mai este invincibilă, așa cum pretindea și este mai mult un ”tigru de hârtie”. Puterea Rusiei a slăbit, ea fiind lovită de mai multe eșecuri: o strategie slabă, dezastre logistice și un arsenal militar învechit. Toate astea dovedite în războiul de uzură contra Ucrainei au scos la iveală slăbiciuni flagrante în planificarea militară, execuția și capacitățile Rusiei, potrivit UK Defense Journal, citat de Ziare.com.
UPDATE Kremlinul încearcă să exploateze conflictele din Orientul Mijlociu pentru a-și extinde propria influență, potrivit experților militari.Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din Washington, Rusia folosește conflictul pentru a promova instituțiile de securitate conduse de Moscova și pentru a-și construi propria arhitectură de securitate.
UPDATE Volodimir Zelenski a anunţat vineri că a vizitat regiunea Sumî, la graniţa cu Rusia, şi s-a întâlnit cu soldaţi care participau, de cealaltă parte a graniţei, la ofensiva lansată din august în regiunea rusă Kursk, relatează AFP. „Astăzi mi-am început călătoria în regiunea Sumî cu o întâlnire cu soldaţii noştri – cei care luptă în regiunea Kursk pentru a apăra regiunile noastre de graniţă şi întreaga ţară”, a scris pe Telegram preşedintele Zelenski, care a vizitat primele linii ale frontului de mai multe ori de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022. „Într-un război de lungă durată, nu este vorba doar de motivarea trupelor. Trebuie să motivăm întreaga lume şi să o convingem că ucrainenii pot fi mai puternici decât inamicul”, a afirmat preşedintele ucrainean care s-a adresat soldaţilor într-un mesaj video.
UPDATE Arestări misterioase ale oamenilor de știință ruși care au inventat rachetele hipersonice: 12 cercetători din industria aerospațială rusă au fost băgaţi la închisoare și au dispărut. În ultimii șase ani, mai mulţi savanţi ruși ai fizicii aerospațiale au ajuns la închisoare. În cel puțin un caz, arestarea a fost urmată de un proces, care s-a încheiat cu o pedeapsă de 15 ani de închisoare, cu acuzaţia că ar fi dezvăluit secrete puterilor străine, scrie Antena3.
UPDATE Volodimir Zelenski, în „planul său de victorie”, a sugerat ca aliații occidentali să ofere Ucrainei garanții de securitate „similare unui pact de apărare reciprocă atunci când aderă la NATO”. Asta se poate face, spune Jens Stoltenberg, care a condus alianța timp de un deceniu, chiar dacă garanția nu se aplică întregului teritoriu recunoscut internațional al Ucrainei. Țările occidentale trebuie să ofere și să formeze condiții care să le permită ucrainenilor să stea la masă cu rușii „și să obțină ceva acceptabil pentru ei, ceva în care să supraviețuiască ca națiune independentă”, a spus Stoltenberg pentru Financial Times. Asta ar putea include garanțiile NATO descrise în capitolul 5 (art. 5: „un atac asupra unei țări NATO este un atac asupra NATO în ansamblu"); dar aceste garanții vor asigura protecția doar a unei părți a teritoriului ucrainean, crede Stoltenberg.
UPDATE Mike Pompeo, fost director al CIA şi fost secretar de stat în timpul administraţiei lui Donald Trump, este de părere că Rusia se simte mai încrezătoare în ultimele luni, iar regimul de sancţiuni nu are efecte asupra economiei sale şi ar fi de acord ca ucrainenilor să li se dea arme cu rază lungă de acţiune, pentru ca ruşii să nu se mai simtă în siguranţă şi să fie nevoiţi să pună capăt conflictului. Pe de altă parte, el crede că în cele din urmă, Moscova trebuie decuplată de China şi atrasă către valorile Occidentului. Toate aceste gânduri le-a împărtăşit într-o discuţie-capcană, o farsă pusă la cale de celebrii umorişti ruşi Vovan şi Lexus, transmite News.ro.
UPDATE Mandarine în loc de dolari. Companiile rusești au stabilit un sistem comercial de barter cu Pakistanul pentru a facilita schimburile economice fără a fi nevoie de tranzacții monetare, pe măsură ce încearcă să depășească dificultățile legate de plățile legate de sancțiunile occidentale impuse Moscovei, scrie themoscowtimes.com.
UPDATE În Rusia, mișcarea talibană a fost catalogată ca teroristă în 2003, dar în ultimii trei ani, oficialii de la Kabul au făcut mai multe vizite la Moscova pentru a atenua relațiile tensionate. Ministrul rus de externe a spus că țara sa vrea să mențină un dialog pragmatic cu guvernul afgan, pe care l-a lăudat pentru eforturile de a combate producția de droguri și de a lupta împotriva Statului Islamic. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a cerut vineri Occidentului să ridice sancţiunile împotriva Afganistanului condus de talibani şi să îşi asume "responsabilitatea" pentru reconstrucţia acestei ţări devastate de decenii de război, transmite AFP.
UPDATE O dronă iraniană Shahed, găsită în România, în Deltă. Pentagonul nu permite doborârea acestora. Vineri, 4 octombrie, armata română a descoperit rămășițele unei drone rusești desfășurată pentru a distruge ținte în Ucraina, notează NewsWeek.
UPDATE Un colaborator rus a fost ucis în orașul Enerhodar ocupat de ruși. O mașină în care se afla Andrii Korotkii, „șeful securității fizice” de la centrala nucleară Zaporojie, a explodat vineri, 4 octombrie. Potrivit biroului de presă al serviciului de informații al Ministerului Apărării din Ucraina, acest colaborator este implicat în organizarea și executarea crimelor de război și în represiunea ucrainenilor aflați sub ocupație, scrie trueua.info, citat de Adevărul.