/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 821: Lupte grele și condiția lui Putin pentru un armistițiu! Rusia e cu ochii pe R. Moldova

/VIDEO/ Regulile de aur pentru viitorul agriculturii. Cum vede ministerul de resort dezvoltarea acestui sector vital

missing
16 aprilie 2024, ora 10:00

Necazurile fermierilor nu trec pe alături de Ministerul Agriculturii, ne asigură instituția, misiunea căreia este să dezvolte politici și strategii noi, prin care sectorul să ofere maximă profitabilitate. Dar, pentru a beneficia de susținere, fermierii trebuie să respecte cel puțin două reguli de bază: să-și schimbe abordarea și să adopte, prin investiții, metode și tehnologii noi de lucru și să colaboreze cu alți fermieri din domeniu, prin organizarea în cooperative, asociații și alte forme. Doar unindu-și forțele, vor putea evita falimentul, spune secretarul de stat al ministerului. De ani buni, agricultura de la noi este susținută financiar și de Guvernul american. După ce a studiat piața, s-a decis ca investițiile să fie în domenii precum apicultura ori pomicultura. Cu bani americani, fructele noastre ajung mai ușor pe noi piețe de desfacere, se irigă și se prelucrează terenurile, prin implementarea unor tehnologii de ultimă generație. 

„Este o opțiune pe partea de tehnică și utilaj agricol care este subvenționată, vorbesc de agricultura conservativă. Noi avem proiectele de implementare cu ajutorul Băncii Mondiale, care iarăși dau grant, în proiectul „Managementul Dureabil al Terenurilor”. În acest scop sunt finanțări, doar trebuie de a avea încredere. Foarte mare nemulțumire noi am avut din partea producîtorilor agricoli atunci când am scos plugul de la subvenționare, dar elementele de subvenționare sunt promovate de stsat pentru a promova politic moderne care în continuare ar asigura producătorul de anumite riscuri, de a-l reorienta către culturi de perspectivă, tehnologii de perspectivă, riscuri climatice care ar apărea. Politica de subvenționare urmărește acest scop, să orienteze producătorul agricol pentru a efectua o investiție corectă”, a spus secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.

„Este vorba de abordare, că ea trebuie să fie științifică, ea trebuie să fie cu amprentă de specialitate, ea trebuie să fie adaptată la tehnologiile moderne, la condițiile pedoclimaterice pe care le avem noi acum. Clar lucru că cei care au mai multe mijloace financiare și își pot permite să investească, ei mai rapid pot să se adapteze și pe suprafețe mai mari inclusiv. Cei care nu au această posibilitate, ar trebui să o înceapă de la suprafețe mici. Și dacă e să vorbim despre irigare, sau despre plantații pomicole, nu este neapărat să începem de la zece, douăzeci sau o sută de hectare. În dependență de situația financiară, o începi de la ceva ce poți gestiona, menține și întreține, pe o perioadă până intră pe rod. Toate acestea se fac prin intermediul planificării”, a adăugat el.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii a atras atenția că o bună parte dintre fermieri produc mai mult decât pot vinde sau gestiona, iar asta duce uneori la pierderi. O altă problemă e reprezentată de lipsa cunoștințelor de marketing, de care toți fermierii au nevoie, pentru a putea valorifica produsele pe care aceștia vor să le aducă pe piață.

„Noi nu îi învinuim aici pe producătorii agricoli de faptul că ei s-au creditat și că ei au putut să facă una sau alta, noi îi învinuim aici de faptul că ei puteau să se limiteze într-un anumit timp. Ei știau cât e datoria lor, cel mai bine ei știau asta, ei știau care este potențialul terenului pe care ei îl gestionează. Ei nu au contrapus acest potențial, cu riscurile care pot interveni pe parcursul unui an de vegetație. Ei au vrut să gestioneze aceeași suprafață de teren, vorbim de sute sau mii de hectare, chiar dacă ei deja erau în dificultate financiară. Înțeleg că asta a fost o loterie, în cazul în care era un an bun ei reușeau să-și întoarcă toate datoriile. - Au riscat. - Au riscat și acest risc fiecare și-l asumă”.

De asemenea, reticența producătorilor agricoli față de agricultura performantă continuă să genereze costuri mai mari de producție și, pe termen lung, duce la distrugerea solului.

„Se poate, dar pe lângă acest se poate, trebuie să avem încredere și să facem o planificare bună. Trebuie să avem ambiție și încredere în ceea ce noi facem, dar încrederea asta trebuie să fie bazată pe cercetări științifice, care sunt. Dacă nu sunt în Moldova, ele sunt peste hotare. Agricultura conservativă nu a descoperit-o Republica Moldova, ea este implementată inclusiv în Republica Moldova și ea aduce rezultate celor care o implementează așa cum este descrisă ca tehnologie. Da, ea necesită alte utilaje”.

O soluție pentru susținerea producătorilor care vor să investească în echipamente moderne, metode și material săditor cu caracteristici noi, este subvenționarea unei părți a investițiilor.

„Noi trebuie să investim concomitent cu producătorul și pe etape. Dacă e vorba de un proiect care presupune mai multe etape de implementare până la finalizarea investiției, statul vine cu partea lui, dacă e vorba de 50 de procente, 50 de procente, sau dacă e 30, atunci 30. Agentul economic vine cu partea lui. E vorba de înființarea plantației, au venit ambii cu aport pentru înființare, trebuie instalată plasă antigrindină, ambii au venit și au contribuit cu mijloace financiare și au procurat sistemul antigrindină. Trebuie tehnică sau echipament, iarăși au venit ambii. Am venit, am subvenționat din start și se face plata în avans, până a procura acea tehnică. Pe urmă se verifică dacă s-a procurat sau nu s-a procurat și se verifică legalitatea utilizării banilor. Dar nu trebuie să ducem producătorul spre credite”.

Iar pentru a deveni mai puternici și pentru a evita falimentul, fermierii ar trebui să se unească în asociații sau cooperative, mai crede secretarul de stat. 

„Ea este privită de către producători ca o readucere a colhozurilor. Nu este corect. Producătorii agricoli din lumea civilizată lucrează prin cooperare, pentru diminuarea costului de producție, adică ei cumpără mai mult, cumpără în comun, contribuie toți, repartizează și tot așa. Sau se orientează spre comerț. Ei formează loturi mai mari de un anumit produs, încheie niște contracte cu o valoare mai mare pe kilogram și pot să obțină profit”.

Protestele producătorilor de cereale au determinat autoritățile din domeniu să modifice politica de creditare.

„Politica statului este orientată spre oferirea acesului mai bun al producătorului la finanțe. Noi vrem să schimbăm politica de credit revolving la această agenție de dezvoltare și modernizarea agriculturii, sa-l trecem de la trei ani dintre care unul este de grație, dobânda va fi de două procente, două jumate sau trei, va fi examinat, trebuie să prelungim această perioadă a creditării până la șase ani, pentru că tehnica agricolă are perioadă de exploatare de șapte ani, deci nu trebuie să depășim perioada de exploatare. Deci până la șase ani, cu doi ani de grație, ca agentul economic să-și revină, să poată produce bani și să aibă cu ce achita. Deci este un început, noi vom vedea cum va funcționa acest lucru, vom discuta în continuare cu Ministerul Economiei, cu ODA și vom vedea care sunt posibilitățile ca noi să facem un pachet de credit pentru agricultor. Nu știu dacă noi economic am putea să facem niște restricții sau să punem niște prețuri de referință la import. Și consumatorul are un drept ca să aibă acces la niște produse de calitate și mai ieftine. Este urât din partea mea să vorbesc despre asta, dar noi trebuie să muncimca producătorul nostru să fie competitiv cu acel producător. El trebuei să producă mult, calitativ și ieftin. Și el trebuie să fie mai ieftin decât cel de import, pentru că nu are costuri de logistică și dacă acela poate, înseamnă că și noi aici trebuie să putem”.

În planurile ministerului se mai regăsește și înființarea unor instituții de cercetare, prin care producătorii și cercetătorii să fie tot timpul în contact. Supraviețuirea, în opinia secretarului de stat, este ca agricultorii să accepte schimbările și să se adapteze. 

„Să nu opună rezistență la schimbări și la cerințele de piață. Asta, pur și simplu, prelungește moartea lor, este clar”.

De trei decenii, agricultorii din Moldova mai au un partener de încredere alături. Guvernul american, prin reprezentanța USAID Moldova. În tot acest timp, a investit 130 de milioane de dolari pentru a schimba la față agricultura țării. Recent, a fost lansată o nouă etapă din această susținere. 

„Proiectul a fost lansat în toamna anului 2022, având un scop dublu. Cu ajutorul nostru, Guvernul Statelor Unite dorește să susțină sectorul agricol, vitivinicol și cel al turismului, în gestiunea factorilor negativi care au apărut în urma războiului din Ucraina”, a spus directorul adjunct, Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Viorel Leahu.

Prin acest proiect sunt susținute proiecte din domenii cu valoare adăugată înaltă și anume, sectorul horticol, sectorul apicol și agricultura ecologică.

„Ajutăm producătorii agricoli să implementeze tehnologiile necesare în domeniul producerii, gestiunii post recoltă, a procesării, astfel ca produsul lor să corespundă cerințelor piețelor din vest”.

Sprijinul oferit prin intermediul acestor proiecte a făcut ca, după toate crizele prin care au trecut producătorii de fructe, aceștia să ajungă pe piețele europene și nu numai, oferind produse calitative și pe gustul cumpărătorilor.

„Exporturile noastre au început cu România, apoi s-au extins către Polonia, dar în ultimul timp există exporturi către Italia, Franța, Olanda, Marea Britanie, Suedia. Golful Persic reprezintă o piață deja tradițională pentru merele din Republica Moldova, iar cu ajutorul nostru și în parteneriat cu Moldova Fruct, în prezent deschidem alte piețe, cum ar fi piața Indiei, care reprezintă o piață foarte mare și alte țări din Asia de sud est, cum ar fi Thailanda sau Malaezia. Unii exportatori deja au succes pe piețe din Africa, cum ar fi Egypt sau Kenya”.

Acest proiect finanțat de Guvernul Statelor Unite are, în acest moment, un buget de 50 de milioane de dolari. 

„Mult am dori ca în perioada următoare să susținem crearea unor parteneriate între producători și exportatori. Producătorii din Republica Moldova sunt fragmentați, pe când piețele din vest au cerințe foarte stricte privind volumurile, consistența livrărilor, trasabilitatea, omogenitatea calității”.

Ca și în cadrul programelor oferite de stat, și Guvernul Statelor Unite finanțează proiecte care insistă pe folosirea inovațiilor tehnologice, a metodelor noi de producție și soiurilor noi de plante. 

„Suportul nostru este anume pentru asemenea inițiative cu ulterioara diseminare a experienței către alți colegi și aici este rolul important al asociațiilor sectoriale, prin care toată această experiență este diseminată, prin toate evenimentele organizate de aceste asociații. Atât evenimente regionale cât și conferințe naționale pe care des le susținem”.

La programele desfășurate de USAID Moldova nu pot aplica producătorii de cereale, din câteva motive. 

„Când se determină care sector va fi susținut, se analizează care va fi impactul acestor investiții. Agricultura cu valoare adăugată, sectorul vitivinicol, turismul, demonstrează posibilitate de profitabilitate mai înaltă, dacă e să luăm la unitate de investiții sau de suprafață. Plus la asta, ele au potențial de creare de locuri de muncă. Noi înțeleg foarte bine că, comunitățile pentru a fi sustenabile, ele au nevoie de locuri de muncă pe durata întregului an, nu doar sezonier. De aceea, aceste sectoare au potențialul cel mai mare, de aceea ele sunt susținute în mod speial de către USAID, dar multe reforme promovate de noi sunt în beneficiul tuturor fermierilor”.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae 

/VIDEO/ Ecoul protestelor din iarnă. Sergiu Stefanco, fermier de la Căușeni: „Nimic nu s-a schimbat”

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

/ULTIMA ORĂ/ 3 din 4! Lista candidaților promovați la interviul pentru funcția de procuror general
/ULTIMA ORĂ/ 3 din 4! Lista candidaților promovați la interviul pentru funcția de procuror general
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Crimă odioasă la Chișinău: Un tânăr gelos și-ar fi ucis partenera cu zeci de lovituri de cuțit
/VIDEO/ Crimă odioasă la Chișinău: Un tânăr gelos și-ar fi ucis partenera cu zeci de lovituri de cuțit
/VIDEO/ „Au înnebunit” trandafirii în Bulgaria: Florarii culeg petalele pentru ulei cu o lună mai devreme
/VIDEO/ „Au înnebunit” trandafirii în Bulgaria: Florarii culeg petalele pentru ulei cu o lună mai devreme
/VIDEO/ Cifre alarmante: Tot mai mulți copii fug de acasă sau din centrele de plasament
/VIDEO/ Cifre alarmante: Tot mai mulți copii fug de acasă sau din centrele de plasament

/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”

missing
24 mai 2024, ora 23:30

Muncesc din greu toată viața, iar când vine vremea de pensionare constată că li se calculează o sumă sub așteptări.

Mii de pensionari, revoltați de sumele calculate, încep o luptă cu sistemul. Deloc ușoară, ce se dă, în unele cazuri, chiar și în instanță. 

Le spunem istoriile sâmbătă, la „Moldova gândește”. De la 19:45, doar la TV8!

Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram