Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar accede în Parlament, iar cele mai multe mandate le-ar avea Partidul PAS. Următoarele pe listă ar fi PSRM, dar și Partidul Șansă, susținut de oligarhul fugar, Ilan Șor. Cel puțin, asta arată un sondaj de opinie realizat de către CBS Research, la comanda WatchDog. Marja de eroare este de +/- trei la sută.
Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate ar deține întâietatea, cu aproape 30 la sută. În clasament, cu peste 16% urmează PSRM, prezent și acum în Legislativ. Pe locul trei s-a clasat partidul Șansă, urmat de PCRM și partidul lui Renato Usatîi. Totodată, mai mult de 19% din cei intervievați, nu au decis pentru cine își vor da votul. Potrivit experților, însă, datele se pot schimba de la o zi la alta, precizând că sunt diferențe semnificative comparativ cu sondajul realizat în februarie, curent.
„Diferența de șapte la sută aproape în scorul partidului PAS, față de acum o lună și jumătate, este foarte mult, este chiar peste marja de eroare, dacă am apuca-o la două capete și pentru sondajul din februare și pentru cel de acum. În același timp, vedem o creștere considerabilă în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor”,spune reprezentantul WatchDog, Valeriu Pașa.
Dacă ne referim la alegerile prezidențiale, întâietatea este deținută de Maia Sandu, cu peste 35 de procente. Urmează fostul președinte, Igor Dodon, cu aproape 16 la sută. În top s-a mai calificat ex-premierul Ion Chicu, urmat de edilul Capitalei, Ion Ceban, și fostul președinte, Vladimir Voronin. Circa 2% din respondenți au spus că l-ar vota pe fugarul, cercetat penal, Ilan Șor, chiar dacă acesta încă nu este eligibil pentru a candida.
„Atrag atenția lui Ilan Șor în această listă. El nu a fost inclus în listă, deoarece nu are vârsta de 40 de ani pentru a candida la alegeri, însă el a fost numit la opțiunea „altcineva” de iată 1,7% din alegători. În rest, i-am inclus pe cei, numele cărora, mai mult sau mai puțin, se vehiculează sau sunt liderii unor partide care acumulează scoruri măcar de doi la sută sau pe acolo, în sondaje”, zice reprezentantul WatchDog, Valeriu Pașa.
Întrebați ce ar alege între Uniunea Europeană și cea Economică Eurasiatică, majoritatea respondenților au optat pentru prima variantă
„Sau Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, deci asta a fost întrebarea formulată, nu pentru prima dată, evident. Fără surprize, mai mult decât dublu este votul pentru Uniunea Europeană, 53,9% față de 25,3% care ar susține aderarea la Uniunea Vamală”, zice reprezentatul CBS Research, Vasile Cantarji.
În cadrul sondajului, mai mult de 45% dintre cei care au participat consideră că lucrurile din țara noastră nu merg într-o direcție corectă. Totuși, în ultima perioadă discrepanța dintre cele două răspunsuri nu este atât de mare.
„O singură măsurare, este vorba despre îndepărtatul deja an, 2005, februarie, în preajma alegerilor parlamentare din acel an, când barometrul, pentru prima și până în prezent, unica dată a înregistrat când ponderea respondenților care au apreciat direcția ca fiind bună să fie peste ponderea celor care apreciau că direcția este greșită suntem, practic, aproape de momentul când aceste două linii sunt pe cale de a se întâlni. Se vor întâlni sau nu, vor arăta următoarele măsurări”. a declarat sociologul CBS Research, Vasile Cantarji.
Sondajul a fost efectuat în perioada 6 - 13 aprilie 2024, pe un eșantion de 1008 persoane. Marja de eroare este de plus minus 3%. Cercetarea a fost organizată în cadrul proiectului „Menținerea rezistenței instituțiilor democratice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea WatchDog.MD cu suportul Open Society Fundation.