Kremlinul a atacat conducerea Republicii Moldova că refuză să sărbătorească 80 de ani de la „eliberarea” țării de către Armata Roșie din Al Doilea Război Mondial și acuză autoritățile de la Chișinău că „impun cetățenilor valori netradiționale”. Declarațiile au fost făcute de către purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă.
„Actuala conducere moldovenească, punând în aplicare cu ascultare scopul «Occidentului colectiv» de a crea o istorie alternativă și de a justifica criminalii naziști, nu participă la evenimentele comemorative cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea Moldovei. De ce? Pentru că din punctul de vedere al evenimentelor din secolul al XX-lea, ei promovează ideologia neonazistă. (...). Nimic nu poate justifica neparticiparea regimului Maiei Sandu la aceste evenimente. Nu există nicio explicație pentru aceasta, cu excepția uneia. Atunci naziștii au pierdut, iar acum vor să se răzbune pe teritoriul Moldovei. Nu vor reuși.
În loc să se încline în fața strămoșilor lor și să aducă un omagiu celor care au făcut posibil viitorul țării lor, ei merg atât de departe încât își bat joc de veterani, activiști și voluntari. Regimul Maiei Sandu își bate joc de ei”, a declarat Zaharova.
În acest context, TV8 reamintește că la 3 aprilie curent, Judecătoria Chișinău cu sediul Centru, a admis cererea depusă de către Procuratura Generală, Ministerul Justiției și Serviciului de Informații și Securitate, cu referire la drapelul imperial al Rusiei. Potrivit hotărârii, acesta a fost declarat simbol extremist.
Maria Zaharova a acuzat în continuare că cetățenilor Republicii Moldova le este încălcat dreptul la identitate și că autoritățile promovează drepturile comunității LGBT, sub influența Occidentului. De asemenea, aceasta s-a arătat deranjată că sintagma „limba moldovenească” nu are constituționalitate și că este folosită „limba română”.
Pe 16 martie 2023, Parlamentul de la Chișinău a votat în lectură finală proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, iar deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au încercat să blocheze proiectul.
„Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită țărilor candidate „să promoveze drepturile membrilor comunității LGBT. În Moldova, sub influența Occidentului, de câțiva ani se observă încercări similare. În fiecare an, la Chișinău au loc parade corespunzătoare, cu participarea membrilor partidului de guvernământ și a diplomaților occidentali. Oamenii care se opun unui astfel de sprijin în propriul lor stat și văd această situație radical diferit nu primesc sprijin.
Aceasta este distrugerea tradiției, a moralității, a ideii de identitate națională a Moldovei și a oamenilor care trăiesc pe teritoriul acestei țări. Ideea este că aceasta este o insultă directă la adresa cetățenilor moldoveni. Marea majoritate dintre ei își amintesc și țin strâns de cultura și istoria lor. Ei sunt dedicați ideilor tradiționale despre familie, căsătorie și moralitate”, a conchis Zaharova
TV8 a solicitat o reacție din partea Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, însă reprezentanții din comunicare au menționat că vor veni ulterior cu un comentariu.