Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a cerut miniștrilor de Externe ai Germaniei și Marii Britanii să facă presiuni asupra Hamas, pentru a finaliza un acord de încetare a focului. Consiliul de Război se va întruni, joi, 18 aprilie, pentru a discuta dosarul răpiților și cele mai recente evoluții privind un armistițiu. Până la negocierile de pace pe care le-ar putea purta oficialii celor două state menționate mai sus, tensiunile din Orientul Mijlociu se adâncesc. Israel nu bombardează doar Gaza, ci se confruntă cu atacuri din partea Iranului. Mai exact, se pregătește să ofere „riposta” Iranului, pentru atacurile de săptămâna trecută. Nordul Irsaelului a fost puternic atacat de Hezbollah.
UPDATE Iranul şi-ar putea revizui ''doctrina nucleară'' în contextul ameninţărilor israeliene, a declarat joi un comandant al Gardienilor Revoluţiei, ceea ce sporeşte temerile referitoare la programul nuclear despre care Teheranul a susţinut constant că are exclusiv scopuri civile, relatează Reuters şi AFP. ''O revizuire a doctrinei şi politicii noastre nucleare şi consideraţiilor comunicate anterior este perfect posibilă'', a spus generalul Ahmad Haghtalab, responsabil pentru securitatea nucleară în cadrul corpului de elită al Teheranului, citat de agenţia de presă Tasnim.
UPDATE După UE, Marea Britanie și SUA au sancționat firme iraniene implicate în producția de drone și rachete, relatează Sky News. Statul major al forțelor armate iraniene și Marina Gardienilor Revoluției se numără printre cele 13 noi desemnări în cadrul regimului de sancțiuni al Regatului Unit. Au fost incluse mai multe organizații militare iraniene, persoane și entități legate de industriile de drone și rachete balistice.
UPDATE Google a concediat 28 de angajați care au protestat săptămâna aceasta față de un contract de cloud computing încheiat de companie cu guvernul israelian.
UPDATE Exporturile germane în Iran au crescut semnificativ la începutul acestui an, în pofida sancţiunilor mai stricte impuse Teheranului ca urmare a susţinerii acordate de către acesta Rusiei în războiul cu Ucraina, transmite dpa. În perioada ianuarie-februarie, exporturile au crescut cu 22%, ajungând la 241 milioane de euro, a anunţat joi Biroul federal de statistică. În acelaşi timp, importurile au scăzut cu peste 13%, la 41,2 milioane de euro.
UPDATE G7 trebuie să arate o "reacţie" după atacul "fără precedent" al Iranului împotriva Israelului, a declarat joi şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe din G7 pe insula italiană Capri, relatează AFP. "Discutăm şi aici, în cadrul G7, măsuri suplimentare", a declarat Baerbock, în condiţiile în care ţările occidentale iau în considerare sancţiuni sporite împotriva Teheranului, insistând în acelaşi timp asupra necesităţii de a se evita "o escaladare".
UPDATE Desfiinţarea agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) ar risca să accelereze foametea în Fâşia Gaza şi să condamne o generaţie de copii „la disperare”, alimentând „cicluri nesfârşite de violenţă”, a avertizat miercuri secretarul general al organizaţiei, Philippe Lazzarini, transmite AFP. Agenţia, care are peste 30.000 de angajaţi în regiune (Gaza, Cisiordania, Liban, Iordania şi Siria), este acuzată de Israel că a angajat „peste 400 de terorişti” în Fâşia Gaza. Iar 12 dintre angajaţii săi sunt acuzaţi de israelieni că au fost implicaţi direct în atacul fără precedent din 7 octombrie al Hamas pe teritoriul israelian. Acuzaţii care au dus la suspendarea finanţărilor de către anumite ţări donatoare, dintre care unele au fost reluate.
UPDATE Uniunea Europeană a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, vizând producătorii de drone şi rachete, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel. „Am decis să impunem sancţiuni împotriva Iranului, am vrut să transmitem un mesaj clar” după atacul asupra Israelului, a declarat el la finalul unui summit la Bruxelles la care au participat liderii celor 27 de state membre.
UPDATE Ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a reiterat joi, la New York, că ţara sa a avertizat Statele Unite că va ataca Israelul ca răzbunare pentru bombardarea consulatului iranian din Damasc, atribuită Israelului, lucru pe care Washingtonul l-a negat, informează EFE.
UPDATE Israelul ar fi desfăşurat artilerie suplimentară şi transportoare blindate de trupe la periferia Fâşiei Gaza, ceea ce sugerează că armata se pregăteşte pentru ofensiva terestră, ameninţată de mult timp, asupra Rafah, singurul loc relativ sigur pentru cel puţin 1,4 milioane de civili palestinieni strămutaţi, scrie The Guardian.
UPDATE Hezbollahul libanez a declarat miercuri că a vizat un post de comandă militar din nordul Israelului, care a raportat 14 soldaţi răniţi, „ca represalii” la moartea a trei dintre combatanţii săi în ziua precedentă în atacuri israeliene, informează AFP.
UPDATE Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze vineri în privinţa cererii statului palestinian de a fi primit ca membru cu drepturi depline al organizaţiei, au declarat pentru Reuters mai mulţi diplomaţi. Se aşteaptă ca Statele Unite, aliate cu Israelul, să blocheze demersul, deoarece acesta ar însemna recunoaşterea efectivă a statului palestinian. Votul celor 15 membri ai Consiliului este programat la ora locală 15 (19.00 GMT). Obiectul este un proiect de rezoluţie prin care se recomandă celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU „să fie admis Statul Palestina ca membru al Naţiunilor Unite”, arată sursele Reuters.
UPDATE Premierul israelian Benjamín Netanyahu a avertizat miercuri că nimeni din rândul partenerilor săi externi nu-i va putea impune ce decizie să ia cu privire la răspunsul Israelului în urma atacului cu drone şi rachete, pe care Iranul l-a efectuat sâmbătă noaptea ca represalii după un atac aerian asupra consulatului iranian de la Damasc.
UPDATE Armata israeliană a anunţat miercuri că stocurile de făină de la Programul Alimentar Mondial (PAM) au intrat în Fâşia Gaza prin portul israelian Ashdod, ca parte a eforturilor de a creşte livrările de ajutoare către teritoriul palestinian asediat şi devastat de război, scrie AFP.
UPDATE După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza. La fel sunt şi cei trei înalţi oficiali ai cabinetului de război, un organism care atunci când a fost format, era menit tocmai să încurajeze unitatea în acest efort, scrie The Wall Street Journal. Ranchiunele şi certurile de lungă durată privind modul cel mai bun de a lupta împotriva Hamas au deteriorat relaţiile dintre factorii de decizie în timp de război ai Israelului – premierul Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant şi fostul şef al armatei israeliene, Benny Gantz. Cei trei bărbaţi sunt în dezacord în ceea ce priveşte cele mai importante decizii pe care trebuie să le ia.