Moldova se confruntă cu o opţiune decisivă în alegerile prezidenţiale de duminică şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, care se desfăşoară în umbra războiului din Ucraina vecină, scrie AFP.
Rusia intenţionează să implice direct Coreea de Nord în războiul împotriva Ucrainei în această toamnă şi iarnă, a declarat Volodimir Zelenski. Totodată, procurorul general al Ucrainei subliniază că Brazilia trebuie să îl aresteze pe Putin, dacă acesta participă la G20, iar Germania dezvăluie planurile Kremlinului și avertizează că Rusia ar putea ataca NATO până în anul 2030.
UPDATE Patru cincimi dintre ucraineni susțin noua lege prin care sunt interzise grupurile religioase afiliate Rusiei, arată un sondaj publicat marți, în contextul în care Kievul încearcă să elimine o ramură a bisericii ortodoxe acuzată de cooperare cu Moscova, informează Reuters.
UPDATE Rusia intenţionează să încorporeze într-una dintre brigăzile sale de asalt circa 3.000 de soldaţi nord-coreeni care ar putea fi desfăşuraţi în provincia rusă de graniţă Kursk unde armata ucraineană a ocupat o porţiune de teritoriu, afirmă surse din serviciul militar de informaţii ucrainean (GUR) citate de publicaţia Kiev Post, preluată marţi de EFE și Agerpres.
UPDATE Peste 1.500 de instituții din Ucraina - școli, universități, hoteluri, centre de afaceri, redacții media, tribunale, ministere, dar și Ambasada SUA la Kiev - au primit scrisori luni, 14 octombrie, în care se anunța iminența unui „atac terorist” și „minarea” obiectivelor. De asemenea, peste 60 de misiuni diplomatice ucrainene din străinătate au primit mesaje similare, relatează Meduza.
UPDATE Cehia a decis să retrimită un ambasador la Moscova în următoarele luni, a anunțat marți Ministerul de Externe al țării, conform Politico. Relațiile dintre cele două țări au fost tensionate în ultimii ani din cauza unui scandal de spionaj și a invadării Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Precedentul ambasador al Cehiei în Rusia, Vítězslav Pivoňka, care îndeplinea această funcție din 2022, a fost rechemat la Praga în mai, scrie G4media.
UPDATE Poliţia din Spania a confiscat 13 tone de substanţe chimice interzise, inclusiv „posibili” precursori de arme chimice, care aveau ca destinaţie Rusia, au anunțat, marţi, autorităţile iberice, relatează Reuters.
UPDATE Gigantul rus Gazprom, care a raportat pierderi de aproape şapte miliarde de dolari în 2023, a anunţat marţi, 15 octombrie, că intenţionează să vândă câteva complexuri turistice. Compania controlată de Kremlin, care stă pe cele mai mari rezerve de gaze din lume, înregistrase primele pierderi anuale în aproape un sfert de secol, după ce vânzările către pieţele europene profitabile au scăzut semnificativ după invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie Ziare.com.
UPDATE Un tată de familie, separat de fiica sa pentru un desen ce denunţa ofensiva rusă împotriva Ucrainei şi condamnat la un an şi zece luni de detenţie pentru „discreditarea” armatei ruse, a fost eliberat marţi după ce şi-a ispăşit pedeapsa, a anunţat avocatul său, informează AFP, preluată de Agerpres.
UPDATE Vrăjitoarele ies la iveală atunci când se întunecă deasupra orașului Bucea, pentru că atunci încep să roiască dronele de atac rusești. „Vrăjitoarele din Bucea”, așa cum își spun ele însele, sunt o unitate voluntară de apărare aeriană formată aproape în întregime din femei, care ajută acum la protejarea cerului Ucrainei pe măsură ce tot mai mulți bărbați sunt trimiși pe linia frontului, explică BBC.
UPDATE Câteva mii de soldați din Coreea de Nord se antrenează în Rusia, iar până la sfârșitul anului ar putea fi transferați pe frontul din Ucraina, a declarat oficial din informațiile militar ucrainene, citat de Washington Post. Informațiile au fost confirmate și de surse ale publicației ucrainene Novoie Vremia, notează HotNews.
UPDATE La aproape două luni de la sosirea primului lot de avioane de luptă occidentale în Ucraina, aparatele F-16 fabricate în SUA au rămas în mare parte sub radar, ajutând în liniște la apărarea aeriană atât de necesară, scrie Newsweek.
UPDATE Șeful statului francez, Emmanuel Macron, însoțit de ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, i-a vizitat miercuri pentru prima oară pe soldații ucraineni antrenați în Franța. Este vorba de o întreagă brigadă interarme, adică un total de 2.300 de oameni, cea mai mare unitate de luptă ucraineană care se antrenează într-o țară europeană, în afara Ucrainei, scrie RFI.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a înaintat luni, 14 octombrie, Dumei de Stat un proiect de lege pentru ratificarea unui acord de parteneriat strategic cuprinzător între Rusia și Coreea de Nord.
UPDATE Armata rusă a atacat orașul ucrainean Nikolaev în noaptea spre 15 octombrie. Potrivit autorităților ucrainene, o femeie a murit, iar 16 persoane au fost rănite în urma atacului cu rachete. Femeia a decedat după ce a fost lovită de fragmente ale rachetelor. În prezent, se știe că 16 persoane au suferit răni și primesc asistență medicală necesară.
UPDATE NATO nu se va lăsa intimidată de amenințările Rusiei, ci își va menține sprijinul ferm pentru Kiev, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, în prima sa vizită la sediul misiunii Alianței pentru Ucraina din Wiesbaden, care urmează să preia de la SUA coordonarea asistenței militare. „Mesajul (către președintele rus Vladimir Putin) este că vom continua, că vom face ceea ce este necesar pentru a ne asigura că nu va obține ceea ce dorește, că Ucraina va învinge”, a declarat el potrivit HotNews.
UPDATE În cazul unui atac al Rusiei asupra Poloniei sau a statelor baltice, va exista un „răspuns imediat”. Aliații „vor lovi direct la Sankt Petersburg”, a declarat șeful Statului Major polonez, Raimund Andrzejczak, la Conferința pentru apărarea țărilor baltice din 11 octombrie. Potrivit lui Andrzejczak, dacă forțele ruse trec granița în Lituania, în „primul minut”, aliații vor viza toate activele strategice ale Rusiei pe o rază de 300 de kilometri. „Vom lovi direct la Sankt Petersburg”, a declarat Andrzejczak, potrivit New Voice of Ukraine, citat de HotNews.
UPDATE „Am discutat cu colegii noştri cum putem să ajutăm mai bine Ucraina în contextul în care atacurile Rusiei se vor intensifica înainte de sezonul rece şi facem acest lucru de o manieră coordonată în ceea ce priveşte sprijinul nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru Republica Moldova”, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, după ce a participat la Luxemburg la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).
UPDATE Brazilia este obligată să îl aresteze pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta participă la summitul G20 de la Rio de Janeiro de luna viitoare, a declarat procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, pentru Reuters, scrie Mediafax. Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, fiind acuzat, printre altele, pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia. Brazilia este membră a CPI şi, în aceste condiţii, trebuie să îl aresteze pe Putin dacă intră în ţară.
UPDATE Rusia se pregătește pentru o „confruntare militară directă” cu NATO, a declarat șeful serviciului german de informații externe, Bruno Kahl, potrivit politico.eu. Disponibilitatea Moscovei de a utiliza măsuri hibride și ascunse a atins un „nivel nemaivăzut până acum”, a spus Bruno Kahl, șeful BND, serviciul de informații externe al Germaniei, avertizând totodată că „o confruntare militară directă cu NATO a devenit o opțiune pentru Moscova”. Scopul Kremlinului este de a împărți Occidentul pentru a împiedica capacitatea Europei de a se apăra, în timp ce întărește armata rusă în pregătirea unui potențial atac, a spus Kahl parlamentarilor.
UPDATE Şeful serviciilor de informaţii germane, Bruno Kahl, a avertizat pe 14 octombrie că Rusia ar putea atinge puterea militară necesară pentru a ataca NATO până în 2030, potrivit The Kyiv Independent. Obiectivele principale ale Rusiei, a declarat el, includ înlăturarea SUA din Europa, retragerea graniţelor NATO la nivelul anilor '90 şi crearea unei „sfere de influenţă ruseşti” pentru a susţine o „nouă ordine mondială.”
UPDATE Ungaria și compania rusă Gazprom negociază un acord pentru livrări suplimentare de gaze în 2025, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto pentru RIA. „Am semnat deja un acord (suplimentar) pentru ultimul trimestru al acestui an, care acoperă noi volume la un preț competitiv. În prezent, negociem un acord pentru anul viitor”, a spus Szijjarto pentru agenția rusă de știri.
UPDATE Contractul pentru gaze rusești este toxic și poate fi înlocuit. Aceasta este logica adoptată de mulți oficiali europeni, în timp ce acordul de miliarde de dolari privind alimentarea Uniunii Europene cu gaze rusești prin Ucraina se apropie de final. Dar, cu toate că majoritatea Europei are surse alternative, pentru unele țări, în special Austria, Slovacia și Ungaria, tăierea completă a fluxului de gaze din Rusia ar fi foarte costisitoare și ar putea tulbura și alte piețe de pe continent, relatează Politico, citat de digi24.ro.