Două persoane au murit, iar alte 15 au fost rănite după ce armata rusă a atacat orașul Dnipro, în dimineața zilei de 19 aprilie. Administrația militară regională a comunicat că au fost avariate două instalații de infrastructură din oraș și o clădire rezidențială.
UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace. „Spre deosebire de istoria de la Istanbul (negocierile ruso-ucrainene din martie 2022), nu vom face niciun fel de pauză în acţiunile militare în timpul discuţiilor”, dacă ar avea loc din nou astfel de tratative, a spus Lavrov într-un interviu cu trei mass-media ruse, printre care şi Sputnik.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus vineri țărilor membre NATO că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot sau alte sisteme de apărare antiaeriană de înaltă performanță pentru a contracara atacurile aeriene rusești, îndemnându-le să își sporească asistența militară pentru Kiev.
UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că, în prezent, China este principalul contributor la complexul industriei militare rusești, furnizând Rusiei inputuri și componente pentru armament. Blinken, vorbind în Italia după o reuniune a miniștrilor G7, a declarat că China nu poate ajuta Rusia dacă dorește să aibă relații bune cu Europa.
UPDATE Miniştrii de externe ai statelor din G7 vor continua să sprijine dreptul la autoapărare al Ucrainei și reiterează angajamentul față de securitatea pe termen lung a țării aflate în război. Totodată, țările își vor intensifica asistența în materie de apărare și s-au angajat „să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei” împotriva atacurilor Rusiei. „Noi, miniștrii de externe ai G7 din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, precum și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, condamnăm cu fermitate războiul de agresiune în curs de desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei. Ne reafirmăm hotărârea noastră de neclintit de a sprijini Ucraina democratică în timp ce își apără libertatea, suveranitatea, independența și teritoriul în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Aducem un omagiu curajului și rezistenței poporului ucrainean, care luptă pentru libertatea și viitorul său democratic. La zece ani de la ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia și de la instaurarea de către aceasta a unor regimuri proxy nerecunoscute în unele părți din Donbas și în al treilea an de invazie la scară largă a Ucrainei, cerem ca Federația Rusă să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare și echipamentele de pe teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei. Rusia poate pune capăt acestui război astăzi”, se arată în declarația G7.
UPDATE Volodimir Zelenski a condamnat atacul de la Dnipro: „Condoleanțe familiilor și celor apropiați lor. Trebuie să înfrângem teroarea rusă. Aceasta nu este doar o necesitate a statului nostru, nu doar a ucrainenilor, este o necesitate globală. Rusia trebuie să răspundă pentru teroarea sa, iar fiecare rachetă, fiecare shahed trebuie să fie interceptată. Lumea poate garanta asta, partenerii au capacitățile necesare. Aceasta a fost demonstrat în special pe cerul Orientului Mijlociu, și trebuie să funcționeze și pe cerul Europei”.
UPDATE Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului, relatează CNN. „Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024”, a subliniat acesta.
UPDATE Ucraina i-a avertizat joi pe miniștrii de externe ai marilor puteri din Grupul celor șapte (G7) că trebuie să schimbe strategia dacă vor ca Kievul să reziste atacurilor aeriene rusești din ce în ce mai distructive. Miniștrii G7, reuniți pe insula Capri, au recunoscut necesitatea de a trimite mai multe sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat, de asemenea, la reuniunea G7 de joi, declarând înainte de începerea ei că Alianța caută în mod activ să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană cât mai repede posibil. `Lucrăm la posibilitatea de a (trimite) mai multe baterii Patriot în Ucraina. Suntem în dialog cu anumite țări specifice", a spus el.
UPDATE Donald Trump cere Europei să „se mişte'” în cazul Ucrainei. Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se „mişte” şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina. „Cum se face că Statele Unite au angajat peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, în timp ce ne desparte un ocean!”, a spus el.