O delegație a Republicii Moldova, inclusiv mai multe organizații ale societății civile prezente la ședința Comitetului ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale la Geneva, au prezentat în perioada 18 – 19 aprilie curent, un raport privind implementarea Convenției Internaționale pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (CERD). Astfel, în raportul Centrului de Politici și Reforme este concluzionat faptul că refugiații, apatrizii și solicitanții de azi în Republica Moldova se confruntă cu mai multe provocări, iar Guvernul și autoritățile ar trebui să se implice mai mult.
În raportul alternativ, a fost evaluată implementarea Observațiilor Finale CERD pe perioada 2017-2023 și au fost constate provocări semnificative cu care se confruntă Republica Moldova în implementarea prevederilor Convenției și recomandările formulate de către Comitet în 2017.
Astfel, printre principalele provocări ale refugiaților din Republica Moldova, evidențiate în raport, se numără:
1. Dificultăți în obținerea protecției temporare de către refugiați din cauza barierelor administrative și birocratice;
2. Limitări în accesul la locuințe, în special pentru refugiații de etnie romă;
3. Restricții în accesul la piața muncii din cauza constrângerilor legate de îngrijirea copiilor, barierele lingvistice și dificultățile birocratice;
4. Probleme în furnizarea serviciilor medicale esențiale și acces limitat la asistență medicală;
5. Segregarea și discriminarea persoanelor de etnie romă în centrele de cazare pentru refugiați.
Mai mult, delegația Republicii Moldova a prezentat Comitetului ONU privind Discriminarea Rasială un șir de recomandări, care ulterior să fie comunicate Executivului de la Chișinău. Printre ele se numără:
● Eliminarea barierelor și a birocrației pentru obținerea protecției temporare;
● Asigurarea accesului egal la locuințe și întreprinderea măsurilor eficiente privind combaterea segregării rasiale a persoanelor refugiate de etnie romă;
● Îmbunătățirea condițiilor de trai în centrele de plasament pentru refugiați și asigurarea acomodării rezonabile pentru refugiații cu nevoi speciale;
● Implementarea celor mai bune practici în furnizarea de asistență medicală și extinderea serviciilor medicale;
● Elaborarea normelor interne (politici de prevenire a abuzului și exploatării sexuale, de nediscriminare și de protecție) în cadrul centrelor de plasament pentru a preveni discriminarea și a promova egalitatea de șanse de plasament pentru minoritățile etnice.
Organizațiile semnatare ale acestui raport fac apel la autoritățile naționale să intensifice eforturile în combaterea discriminării și să ia măsuri concrete pentru a asigura respectarea drepturilor tuturor persoanelor refugiate, solicitanților de azil și apatrizilor, aflate sub jurisdicția Republicii Moldova.