Republica Moldova s-a confruntat în ultimii ani cu o criză energetică majoră. Prețurile la gaz și electricitate au crescut semnificativ, iar în căutarea unor alternative, mulți moldoveni s-au orientat către o sursă de energie tradițională: lemnul de foc. Biomasa, din care face parte și lemnul de foc, joacă un rol crucial în mixul energetic al țării, constituind peste 20% din balanța energetică.
Iulian Mamai, doctor în științe, director adjunct al Agenției „Moldsilva” a explicat în cadrul unei noi ediții „EnergoShow” impactul crizei energetice asupra consumului de lemn de foc.
„Criza energetică a influențat volumul de lucrări silvotehnice sau exploatări forestiere în urma cărora se recoltează lemnul de foc. Menționez că anual, entitățile silvice execută lucrări silvotehnice. An de an, volumele sunt stabilite de aceste criterii. Nu se recoltează mai mult deoarece avem o criză”,a spus Mamai.
Potrivit directorului adjunct al Agenției „Moldsilva”, în anul 2022 s-a recoltat un volum brut de masă lemnoasă de circa 612 mii m3, iar în anul 2023 s-au recoltat 437 mii mp3.
„Recoltarea unui volum mai mare în 2022 față de 2023 a avut loc în contextul în care în toamna anului 2022, stocurile din cadrul entităților silvice erau minime. Respectiv s-a decis demararea unor lucrări de exploatare anticipate, astfel încât să putem asigura suplinirea stocului și de a avea lemn de foc pentru comercializare”,afirmă Mamai.
Astfel, criza energetică a mobilizat executarea unor volume mai mari de lucrări într-un timp mai scurt, însă nu a afectat direct volumul de lemn consumat.
O amenințare care pune presiunea asupra pădurilor Moldovei rămâne tăierile ilicite. Chiar dacă autoritățile fac verificări riguroase, în ultimii ani totuși au fost identificate astfel de ilegalități.
„Pe terenurile fondului forestier, volumul tăierilor ilicite în 2022 a fost de 2425 mp3. Conform informațiilor provizorii, în 2023 avem un volum 1433 m3. Nu sunt cazuri concentrate în anumite zone, dar sunt cazuri izolate”, a mai spus directorul adjunct al Agenției „Moldsilva”.
Pentru a contracara efectele negative ale defrișărilor, autoritățile desfășoară un program național de împădurire ambițios. Plantarea de noi copaci este esențială pentru a restabili echilibrul ecologic al țării și a combate schimbările climatice.
Vedeți mai jos un nou episod al proiectului „EnergoShow”.