Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Vot crucial în SUA și ajutor deblocat! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

20 aprilie 2024, ora 23:53

Camera Reprezentanților din SUA a votat sâmbătă, după luni de întârziere, deblocarea ajutorului militar de 60,84 de miliarde de dolari pentru Ucraina, într-un moment aproape dramatic pentru forțele Kievului, care se confruntă cu o criză de muniție și arme și pierd teren pe câmpul de luptă în fața Rusiei.

Ministerul rus al Apărării anunță, sâmbătă dimineața, că opt regiuni ale Federație Ruse, de la Belgorod și până la Moscova, au fost vizate de atacuri ucrainene cu drone, lovind cel puțin un depozit de carburant și mai multe substații de electricitate. Ulterior, mai multe zone au rămas fără curent și fără alimentare cu apă. Între timp, ISW evaluează că aeronavele ruse operează acum fără teamă pe linia frontului, deoarece ucrainenii nu mai au muniție anti-aeriană. Totodată, statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. 

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a afirmat sâmbătă, 20 aprilie, într-un comunicat, că adoptarea de către Camera Reprezentanţilor a proiectelor de lege privind ajutorul pentru Ucraina, Israel şi regiunea Indo-Pacific transmite un "mesaj clar" despre leadership-ul american în lume, scriu CNN și BBC. "Astăzi, membrii ambelor partide din Camera Reprezentanţilor au votat pentru a promova interesele noastre de securitate naţională şi pentru a trimite un mesaj clar cu privire la puterea leadership-ului american pe scena mondială. În acest punct critic de răscruce, ei s-au unit pentru a răspunde apelului istoriei, adoptând o legislaţie urgentă privind securitatea naţională pentru care am luptat luni de zile pentru a o asigura", a declarat Biden, în comunicatul emis de Casa Albă. "Îndemn Senatul să trimită rapid acest pachet de măsuri pe biroul meu, astfel încât să îl pot promulga şi să putem trimite rapid arme şi echipamente în Ucraina care să răspundă nevoilor urgente de pe câmpul de luptă", a precizat liderul american, potrivit Libertatea.

UPDATE Ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, adoptat sâmbătă, 20 aprilie, de Camera Reprezentanţilor din SUA, "va salva mii şi mii de vieţi", a reacționat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski după acest vot "vital", relatează CNN, BBC și Agerpres. "Proiectul de lege privind ajutorul vital adoptat astăzi de Camera Reprezentanţilor va împiedica răspândirea războiului, va salva mii şi mii de vieţi şi va ajuta cele două naţiuni să devină mai puternice", a scris liderul ucrainean, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

UPDATE Un șir recent de accidente misterioase la fabricile de armament din SUA și Marea Britanie, care au produs arme și echipamente pentru forțele Kievului în războiul din Ucraina, a alimentat speculații pe rețelele de socializare cu privire la un posibil sabotaj rusesc, informează Newsweek.

UPDATE Slovacii nemulţumiţi de refuzul guvernului lor de a acorda ajutor militar Ucrainei în lupta cu invazia rusă au strâns în această săptămână aproape 2 milioane de euro, într-o încercare de a ajuta la furnizarea de muniţii Kievului, transmite Reuters.

UPDATE Ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari aprobat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor din SUA „va omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”, susține Kremlinul, potrivit AFP.

UPDATE Rusia a întărit apărarea bazei sale navale a Flotei Mării Negre de la Novorossiysk, a declarat joi Ministerul britanic al Apărării într-o dispecerat de informații.

UPDATE SUA și-au adunat aproape întreaga flotă de bombardiere nucleare invizibile într-o masivă demonstrație de forță, în timp ce Orientul Mijlociu se află pe muchie de cuțit. B-2 Spirits - păstrate doar pentru "cele mai importante misiuni" - sunt "pregătite să execute un atac global oricând și oriunde", a avertizat US Air Force.

UPDATE Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un proiect de lege care permite transferul activelor rusești înghețate către Ucraina. După luni de negocieri, Ucraina ar putea primi aproape 60,8 miliarde de dolari în cadrul acestei proceduri. Proiectul de lege trebuie să fie aprobat și către de Senatul SUA. Această decizie marchează un moment crucial pentru Ucraina, care are nevoie disperată de asistență militară în timp ce se luptă să lupte împotriva invaziei Rusiei. Se așteaptă ca Senatul să adopte măsura în următoarele zile, înainte ca aceasta să devină lege să ajungă la președintele Joe Biden. Oficialii au declarat presei din SUA că unele dintre muniții ar putea ajunge în Ucraina într-o săptămână.

UPDATE Casa Albă se așteaptă ca livrarea de ajutoare militare americane către Ucraina să înceapă „imediat” după ce proiectul de lege cu finanțare suplimentară va fi aprobat de Congres, a anunțat în cadrul unui briefing la 19 aprilie secretarul de presă al Casei Albe, Karin Jean-Pierre. Întrebată de jurnaliști cât de repede va începe Washingtonul să furnizeze Ucrainei ajutor militar după decizia Congresului, Jean-Pierre a spus: „Imediat”.  „Am spus în repetate rânduri că ucrainenii au pierdut teritorii din cauza inacțiunii Congresului. Suntem foarte recunoscători că Congresul avansează și pe  bază bipartinică. Vrem ca pachetul de ajutor să fie aprobat de Congres și de Senat și să ajungă pe biroul Președintelui. Iar el va semna acest ajutor imediat”, a adăugat Karin Jean-Pierre. De asemenea, ea a subliniat că Statele Unite nu pot permite dictatorului rus Vladimir Putin să-și atingă obiectivul de a prelua controlul asupra Ucrainei, notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE Apărarea antiaeriană a Rusiei a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, 20 aprilie, respingând unul dintre cele mai mari astfel de atacuri asupra Rusiei de la izbucnirea conflictului din Ucraina, anunță Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

UPDATE Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viacheslav Gladkov, a anunţat astăzi că o femeie însărcinată a murit. Rusoaica a fost ucisă într-un bombardament al forţelor de la Kiev asupra satului Novaia Tavolzhanka, de la graniţa cu Ucraina, informează agenţia TASS, scrie Mediafax. „O femeie însărcinată care mergea pe stradă a suferit răni grave de la schije... Medicii au făcut tot posibilul să salveze mama şi copilul ei, dar, din păcate, femeia şi copilul ei nenăscut au murit”, a scris Gladkov pe Telegram.

UPDATE Ministerul rus al Apărării va înfiinţa un centru ştiinţific şi de producţie pentru drone şi „complexuri robotice”, a declarat sâmbătă ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, conform instituţiei pe care o conduce, relatează Reuters. Şoigu a făcut acest anunţ în timp ce inspecta un poligon de testare a armelor de foc şi a dronelor în districtul militar Moscova, a precizat Ministerul Apărării.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Mikolaiv, Vitali Kim, a raportat că, vineri seară, invadatorii ruși au tras asupra localităţii Soloceanki. O femeie a murit în timpul atacului, iar un băiat de 14 ani și un bărbat în vârstă au fost răniți, notează Rador.

UPDATE Factorii pro-ruși din Republica Moldova continuă să creeze condiții pentru a justifica o posibilă viitoare agresiune rusă în această țară, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat R. Moldova cu Ucraina și Armenia, făcând astfel o amenințare voalată, afirmă think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de HotNews.

UPDATE Capabilităţile ucrainene de apărare aeriană rămân limitate şi degradate, permiţând aeronavelor ruseşti să opereze liber şi să avanseze relativ rapid - fără ameninţări - în unele zone critice ale frontului: Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) scrie acest lucru pe site-ul său. Centrul de studii american citează în special misiunile de ieri ale aeronavelor ruseşti Su-25 şi Su-34 care – conform unor videoclipuri publicate de bloggeri militari ruşi – au zburat la joasă altitudine lângă Khasiv Yar, în regiunea Doneţk (est), lovind poziţii care să permită înaintarea trupelor în zonă. Bloggerii, comentează experţii think tank-ului, au lăudat aceste misiuni aeriene pentru că au permis trupelor ruse să avanseze relativ rapid în zonă, cel puţin de la sfârşitul lunii trecute, scrie Mediafax.

UPDATE Liderii ucraineni au avertizat în repetate rânduri că au rămas fără muniție și că șansele ca Putin să cucerească Ucraina cresc în fiecare zi. Armata Kievului duce lipsă de muniție, iar în unele locuri deficitul artileriei în favoarea rușilor este de 10 la 1. Fără ajutor militar american trimis cât mai repede la Kiev, înfrângerea Ucrainei pare din ce în ce mai probabilă și ar putea lua mai multe forme, spun analiștii, potrivit Insider, citat de Digi24.

UPDATE Rusia și-a întărit apărarea flotei de la Marea Neagră și „și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk”, a remarcat Ministerul britanic al Apărării, într-o actualizare a informațiilor privind frontul din Ucraina. În acest sens, ministerul britanic face publice și imagini din satelit cu flota rusă, scrie Digi24.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a semnalat o potențială intenție a Rusiei de a ocupa orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, într-o viitoare operațiune ofensivă rusă semnificativă. Lavrov a declarat în timpul unui interviu radio că acesta “joacă un rol important în strategia președintelui Vladimir Putin de a stabili o zonă sanitară demilitarizată în Ucraina, pentru a proteja zonele de graniță ale Rusiei de atacurile ucrainene”. ISW arată că declarația lui Lavrov sugerează că Kremlinul va folosi probabil ideea unei “zone sanitare demilitarizate” pentru a justifica operațiunile ofensive rusești din ce în ce mai adânc pe teritoriul ucrainean și că această idee nu limitează Rusia în niciun fel de a ocupa întreaga Ucraină, scrie Biziday.

UPDATE Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, din cauza temerilor că Donald Trump ar putea câștiga alegerile prezidențiale în SUA și „lasă Europa fără apărare”, scrie Ziare.com.

UPDATE Potrivit unei evaluări americane, China a crescut vânzările către Rusia de echipamente, microelectronice şi alte tehnologii pe care Moscova le foloseşte, la rândul său, pentru a produce rachete, tancuri, avioane şi alte armamente pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei. Doi înalţi oficiali ai administraţiei Biden, care au preferat să rămână anonimi, au declarat că, începând cu 2023, aproximativ 90% din microelectronica rusă provine din China, pe care Rusia a folosit-o pentru a produce rachete, tancuri şi avioane. Aproape 70% din importurile de echipamente de aproximativ 900 de milioane de dolari ale Rusiei în ultimul trimestru al anului 2023 au venit din China. China şi Rusia au lucrat, de asemenea, pentru a produce în comun vehicule aeriene fără pilot în Rusia, iar companiile chineze probabil furnizează Rusiei nitroceluloză utilizată în producţia de muniţie, au spus oficialii. Companiile chineze Wuhan Global Sensor Technology Co., Wuhan Tongsheng Technology Co. Ltd. şi Hikvision furnizează componente optice pentru a fi utilizate în tancurile şi vehiculele blindate ruseşti, scrie Mediafax.

UPDATE SUA se pregătesc să voteze astăzi, într-o sesiune rară de sâmbătă, pentru aprobarea unui pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi Israel, precum şi situaţia umanitară din Gaza şi alţi aliaţi ai Statelor Unite, notează Mediafax.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz.

UPDATE Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul public, citat de agenţia MTI, conform Agerpres.

UPDATE Un atac rusesc cu rachete a avariat infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa, în sudul țării, a anunțat guvernatorul regiunii. O persoană a fost rănită, a adăugat oficialul. Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, într-o postare pe X, că Rusia a lovit vineri două terminale de export de alimente din portul ucrainean Pivdennii (situat la aproximativ 20 km est de Odesa). Unul dintre aceste terminale este deținut de o companie din Singapore, spune Zelenski, precizând că au fost distruse produse agricole destinate țărilor asiatice și africane.

UPDATE Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. „NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat el.

UPDATE Guvernatorul regiunii Smolensk, din vestul Rusiei, a afirmat sâmbătă că o dronă ucraineană a lovit peste noapte un depozit de combustibil, incendiindu-l, iar un atac asupra centrului regional a fost respins. Guvernatorul, Vasili Anokhin, a scris pe contul său de Telegram că drona a atacat instalația de combustibil-energie din regiunea Kardym la ora 2.00 dimineața, lovind un rezervor cu combustibil și lubrifianți petrolieri. Pompierii se luptă cu flăcările, a adăugat el. Pe rețelele de socializare au apărut imagini neverificate ce ar arăta incendiul de acolo.

UPDATE Ucraina și partenerii săi internaționali au discutat despre posibilitatea de a grupa viitoarele încasări din activele rusești înghețate pentru a susține vânzările de obligațiuni ale națiunii devastate de război, a declarat vineri șeful băncii centrale ucrainene, Andriy Pyshnyi, potrivit Reuters.

UPDATE Ambasada americană la Moscova a anunţat că ambasadorul Lynne Tracy s-a întâlnit în închisoare cu Evan Gershkovich, reporterul Wall Street Journal care este reţinut de peste un an sub acuzaţia de spionaj. „În ciuda aşteptării continue pentru începerea procesului, Evan rămâne în stare bună, încurajat de mesajele continue de sprijin”, a spus ambasada. WSJ a raportat că înalţi oficiali ruşi au recunoscut recent că guvernul a folosit un canal confidenţial pentru a discuta despre schimburile de prizonieri cu guvernul SUA, care l-ar fi putut include pe Gershkovich, scrie Mediafax.

UPDATE Semion Eremin, corespondent de război al Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu dronă în sud-estul Ucrainei, a anunțat cotidianul rusesc vineri.

UPDATE Forţele ruse au atacat Ucraina aseară cu trei rachete balistice Iskander-M, două rachete ghidate antiaeriene S-300/S-400 şi două rachete Kh-59/Kh-69: Forţele Aeriene au anunţat acest lucru la Telegram Kiev, subliniind că apărarea aeriană ucraineană a doborât cele două rachete Kh-59/Kh-69 şi trei drone de recunoaştere (două Orlan-10 şi una Supercam). Cele două rachete ghidate S-300/S-400 au venit din regiunea Belgorod a Rusiei, în timp ce cele două Kh-59/Kh-69 au fost lansate din Marea Neagră, potrivit Mediafax.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia, Ivan Fedorov, a raportat că, sâmbătă dimineaţă, invadatorii ruși au lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii industriale din centrul regional. Potrivit lui Fedorov, nu s-au înregistrat victime în urma bombardamentelor inamice. „Forțele teroriste ruse au atacat, din nou, infrastructura industrială din Zaporijjia, folosind rachete” – a transmis oficialul, scrie Rador.

UPDATE Zelenski le-a spus membrilor NATO că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare aeriană Patriot sau alte sisteme de apărare aeriană de înaltă performanță pentru a contracara atacurile aeriene rusești, îndemnându-i să își intensifice asistența militară pentru Kiev. Într-un discurs emoționant prin legătură video la Consiliul NATO-Ucraina, liderul ucrainean a descris nivelul actual al ajutorului extern ca fiind "foarte limitat" și a declarat că Israelul nu a fost lăsat să se descurce singur în timpul atacului aerian masiv al Iranului de sâmbătă

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.