Camera Reprezentanților din SUA a adoptat sâmbătă, cu un larg sprijin bipartizan, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă asistență de securitate Ucrainei, Israelului și Taiwanului, în ciuda opoziției acerbe a republicanilor de linie dură. După acest vot, Zelenski a declarat că pachetul de ajutor pentru Ucraina va împiedica extinderea războiului.
Ruşii lansează câte 20-30 de bombe aeriene ghidate pe zi în zona oraşului Ceasiv Iar, din regiunea estică ucraineană Donețk, scrie agenţia RBC. Între timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că forțele rusești vor intensifica probabil ofensiva în săptămânile următoare pentru a exploata „fereastra” în care forțele ucrainene au probleme cu dotările de armament. Mai mult, ISW a mai raportat că Rusia își extinde o parte din armată pentru a se pregăti pentru un conflict pe scară largă cu NATO.
UPDATE Adoptarea unui pachet de ajutor în sumă de 60 de miliarde de dolari de către Camera Reprezentanților din Congresul SUA va transmite un mesaj puternic Kremlinului că Statele Unite vor rămâne alături de Kiev, a declarat, duminică, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Într-un interviu acordat emisiunii „Meet the Press” de la postul NBC, Zelenski a cerut în mod repetat Washingtonului să adopte rapid proiectul de lege în Senat și să procedeze cu transferul efectiv al armelor, în special al sistemelor de apărare aeriană și al armelor cu rază lungă de acțiune, pe care le-a descris drept priorități, scrie Rador.
UPDATE Bombardierul Tu-22M3 care s-a prăbușit pe 19 aprilie ar fi putut fi doborât de un sistem de rachete antiaeriene Patriot al SUA. Expertul în analiza datelor deschise al BILD, Julian Repke, a ajuns la această concluzie. El consideră "extrem de puțin probabilă" versiunea Ministerului rus al Apărării potrivit căreia o defecțiune tehnică a dus la doborârea bombardierului strategic supersonic în apropierea fermei Bogomolov din regiunea Stavropol. Expertul s-a referit la o înregistrare video care arată motorul drept în flăcări al avionului, care se întorcea la baza sa din Mozdok după un alt bombardament al Ucrainei, potrivit NewsWeek.
UPDATE Rusia a declarat, duminică, că aprobarea de către Camera Reprezentanţilor a Congresului american a unui sprijin suplimentar pentru Ucraina de 60,84 miliarde de dolari a arătat că Washingtonul se scufundă mai adânc într-un război hibrid cu Rusia, război care se va sfârşi printr-o umilinţă similară cu cele din Vietnam sau Afganistan, transmite Reuters, conform Agerpres.
UPDATE Rusia a revendicat duminică preluarea controlului asupra micii localităţi Bohdanivka, în estul Ucrainei, unde armata sa îşi accentuează presiunea în direcţia Ceasiv Iar, la o zi după ce Camera Reprezentanţilor a Congresului american a aprobat un nou ajutor pentru Kiev, ale cărui trupe se află în dificultate pe front, scrie HotNews.
UPDATE Rușii ar putea să fie nevoiți să-și revizuiască planurile pentru operațiunea ofensivă pe scară largă pe care analiștii militari se așteaptă să o lanseze Putin în luna iunie a acestui an. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că, până la începutul verii, forțele Kievului vor avea o poziție operațională semnificativ îmbunătățită, deoarece vor atrage suficientă asistență de securitate din partea Statelor Unite, potrivit Ziare.com.
UPDATE Ministrul de externe, Serghei Lavrov, a sugerat cu fermitate că Rusia intenționează să pună mâna pe orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, fiind astfel primul înalt oficial de la Kremlin care a identificat orașul ca o potențială țintă, scrie Bussines Insider.
UPDATE Corespondență „delicată” între Viola Amherd (61 de ani), președinta Confederației Elvețiene de la 1 ianuarie, și Kremlin, relatează ziarul Blick. Elveția este o „țară ostilă în mod deschis”, a spus Serghei Lavrov (74 de ani) într-un interviu recent. Ministrul de externe este supărat pentru că Elveția a organizat o conferință de pace pentru Ucraina în iunie și nici măcar nu a invitat reprezentanți ai Rusiei. În timp ce Lavrov critica Confederația Elvețiană, liderul de la Kremlin primea o scrisoare de felicitare de la Berna, cu ocazia realegerii sale în funcția de președinte. Vladimir Putin a obținut o victorie categorică, în scrutinul criticat de Occident, organizat luna trecută în Rusia. La cererea Blick, Departamentul Apărării (DDS) a confirmat scrisoarea către Putin, precizând că este un text „care acoperă mai multe subiecte în vederea noului mandat al președintelui rus”, notează Libertatea.
UPDATE Rusia a exploatat deficitul de apărare aeriană din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, pentru a distruge infrastructura energetică a regiunii și a-i teroriza pe cei 1,3 milioane de locuitori ai săi. În fața atacurilor constante, unii oameni își părăsesc locuințele, în vreme ce alții aleg să rămână, notează Associated Press.
UPDATE După Kiev, Mariupol, Severodonețk, Herson, Bahmut, Robotine ori Avdiivka, pe harta războiului din Ucraina și-a făcut loc un alt nume: Ceasiv Iar, o localitate aflată în prezent într-unul din cele mai fierbinți puncte de pe linia frontului și în care mai trăiesc acum în jur de 300 de locuitori dintr-un total de 12.000 de persoane care locuiau aici înainte de război. Ceasiv Iar e, practic, ultima fortificație serioasă a apărării ucrainene din regiune, fiind situată pe o înălțime dominantă și protejată de un obstacol natural - canalul Donețul de Nord-Donbas - care face dificilă înaintarea vehiculelor blindate. Pentru ruși, cucerirea acestui oraș le-ar deschide cu calea spre Kramatorsk, oraș aflat la 25 de kilometri distanță, unde se află și punctul de comandă al armatei ucrainene din regiune. Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski a spus-o cât se poate de clar: pierderea Kramatorskului ar însemna practic căderea întregii regiuni Donețk în mâinile rușilor, scrie Digi24.
UPDATE Cetățenii din Ucraina cumpără în prezent în mod activ proprietăți în Turcia. Cu toate acestea, cererea de proprietăți imobiliare în Turcia a scăzut la jumătate (cu 48%) în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, relatează 24tv.ua.
UPDATE Revenirea sprijinului american este un impuls mare pentru Kiev, notează BBC, care relatează că trupele ucrainene pierd teren pe câmpul de luptă în fața Rusiei. Pentagonul pregătește o infuzie masivă de echipament militar pentru Ucraina. Armamentul și munițiile sunt„gata de transfer”, declarau oficialii americani, care mai așteaptau doar voturile din Congres și avizul lui Joe Biden.
UPDATE Este numit cel mai mare scandal de spionaj din Austria din ultimii zeci de ani, care a început odată cu arestarea unui fost oficial al poliției și al serviciilor secrete și a dus la o serie de acuzații. Egisto Ott, în vârstă de 61 de ani, a fost reținut la sfârșitul lunii martie, fiind acuzat de spionaj pentru Rusia, scrie BBC.
UPDATE În faţa celui mai mare război de pe continent european din 1945 încoace, multe ţări doresc nu doar să-şi menţină forţele armate, ci să le şi extindă, însă aceasta se dovedeşte a fi o sarcină dificilă, relatează The Economist.
UPDATE Forțele ruse au respins duminică dimineața devreme un atac cu rachete anti-navă asupra uneia dintre vasele sale în portul Sevastopol din Crimeea, a declarat guvernatorul pus de Moscova în Peninsulă, potrivit HotNews. Fragmentele căzute au provocat un mic incendiu, care a fost stins cu promptitudine, a afirmat guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaiev.
UPDATE Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a salutat decizia Camerei Reprezentanților din SUA de a aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina și a remarcat că acest pas este o manifestare a sprijinului transatlantic pentru Kiev în lupta sa împotriva agresiunii ruse, scrie Rador.
UPDATE Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate în apropiere de Ceasiv Yar (la vest de Bakhmut) și la nord-vest de Avdiivka, dar ucrainenii par a contraataca la sud de Kreminna. O ofensivă rusă este de asemenea posibilă, pe Frontul de Est, pe la sud de Harkov. Nu este foarte clar, în această fază, dacă rușii se vor concentra pe ocuparea integrală a Donbasului (o treime încă se află sub control ucrainean), sau vor încerca să cucerească Harkovul, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, pe care l-au bombardat intens în ultimele săptămâni, notează ISW, cotat de Bizoday.
UPDATE Franţa şi alte ţări europene sunt "bombardate de propaganda rusă" odată cu apropierea alegerilor europene din 9 iunie, a avertizat ministrul francez delegat pentru afaceri europene, Jean-Noël Barrot, într-un interviu publicat sâmbătă pe site-ul cotidianului Ouest France, News.ro, citând relatează AFP.
UPDATE Şefa diplomaţiei canadiene, Mélanie Joly, consideră că aprobarea de către Camera Reprezentanților din SUA a unui nou pachet de ajutor pentru Ucraina aduce războiul mai aproape de înfrângerea Rusiei. „Acesta este un pas important pentru războiul Ucrainei pentru libertate și securitate internațională. Pentru Ucraina, nu există altă opțiune decât victoria și, cu tot sprijinul nostru, ucrainenii vor câștiga” – a scris Joly pe rețeaua X. Ministrul canadian al apărării, Bill Blair, de asemenea, a salutat decizia Camerei Reprezentanților din SUA, scrie Rador.
UPDATE Iulia Navalnaîia consideră că președintele rus Vladimir Putin este imprevizibilși nu exclude posibilitatea ca liderul de la Kremlin să poată folosi arme nucleare la un moment dat. Nimeni nu știe ce va face Putin mâine, crede văduva lui Aleksei Navalnîi, după cum relatează cotidianul austriac Krone Zeitung. „Nu știm la ce să ne așteptăm de la el”, a spus văduva opozantului rus într-un interviu acordat agenției de presă germană Dpa. Ea a adăugat: „Probabil ar face-o!” Este exact ca la începutul războiului rus împotriva Ucrainei: nimeni nu se aștepta la atacul lui Putin, pentru că existau legături atât de puternice între cele două țări. „Dar a decis să o facă. Îi sperie pe oameni și îi ține în frică. Nimeni nu știe ce va face Putin mâine”, a spus Navalnîia. Ea nu este sigură dacă liderul de la Kremlin are într-adevăr o „strategie puternică”, notează Libertatea.
UPDATE În ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna anului trecut, scrie The New York Times.
UPDATE Pachetul de ajutor extern adoptat de Camera Reprezentanţilor va „exacerba crizele globale”, a declarat sâmbătă pentru CNN purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, scrie Rador. Zaharova a subliniat că pe lângă „ajutorul militar pentru regimul de la Kiev”, prevăzut în pachet, legislaţia va susţine şi „amestecul Taiwanului în afacerile interne ale Chinei” şi va permite Israelului să continue „drumul direct către intensificarea fără precedent a situaţiei grave din regiune.” Rusia, care este aliată Chinei şi Iranului pe scena mondială, a prezentat de multă vreme ajutorul american către Ucraina drept intervenţionism din partea SUA şi o tentativă de a exercita influenţa occidentală în regiune. Ucraina afirmă că ajutorul din partea Washingtonului este crucial, în condiţiile în care Kievul continuă să riposteze la invazia pe care Moscova a lansat-o pe teritoriul ucrainean în februarie 2022.
UPDATE Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare din cauza temerilor că Donald Trump ar putea câștiga alegerile prezidențiale din SUA.
UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski afirmă, după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a votat pachetul de ajutor pentru Ucraina, că astfel va fi împiedicată extinderea războiului și vor fi salvate mii de vieţi, scrie digi24.ro. „Sunt recunoscător Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, ambelor partide şi personal preşedintelui Mike Johnson pentru decizia care menţine istoria pe drumul cel bun. Democraţia şi libertatea vor avea întotdeauna o semnificaţie globală şi nu vor eşua niciodată atât timp cât America ajută la protejarea lor. Pachetul de ajutor vital din partea SUA adoptat astăzi de Camera Reprezentanţilor va împiedica extinderea războiului, va salva mii şi mii de vieţi şi va ajuta ambele naţiuni să devină mai puternice. Cu siguranță, vom folosi sprijinul american pentru a ne întări ambele națiuni și pentru a pune capăt acestui război – un război pe care Putin trebuie să-l piardă. Pacea justă şi securitatea pot fi obţinute doar prin forţă. Sperăm că proiectele de lege vor fi susţinute în Senat şi trimise la biroul preşedintelui Biden. Mulţumesc, America!”, a scris Zelenski pe reţeau X.
UPDATE Oficiali de la Teheran au negat informaţiile din media despre livrarea iminentă a noilor avioane de lupta ruseşti Sukhoi Su-35 către Iran, transmite duminică dpa, potrivit Agerpres.
UPDATE Surse din cadrul Ministerului rus al Apărării au declarat pentru Izvestia că, în Karelia, o republică din nordul Rusiei care se învecinează cu Finlanda, a fost formată o brigadă de rachete cu sisteme balistice Iskander-M. O divizie de tancuri este, de asemenea, în vedere, dar nu s-a luat încă nicio decizie în acest sens. Între timp, Rusia a desfășurat în regiune și o nouă forță aeriană și o armată de apărare aeriană, formată din regimente de avioane de vânătoare și bombardiere, precum și unități de apărare aeriană și trupe de radiotehnică, potrivit ziarului Izvestia, citat de Newsweek.
UPDATE Forțele rusești vor intensifica probabil operațiunile ofensive și atacurile cu rachete și drone în săptămânile următoare pentru a exploata „fereastra” în care forțele ucrainene au probleme cu dotările de armament, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de hotnews.ro. Trupele Moscovei au menținut și, în unele zone, au intensificat operațiunile ofensive în curs de desfășurare, probabil pentru a exploata condițiile de sol anormal de uscate ale primăverii și penuria persistentă de materiale militare a ucrainenilor înainte de sosirea asistenței de securitate occidentale promise, notează sursa citată. Așteptata sosire a asistenței de securitate americane a accentuat probabil aceste considerente pentru forțele rusești, iar comandamentul militar rus va intensifica probabil operațiunile ofensive și atacurile cu rachete și drone pentru a obținte efecte semnificative din punct de vedere operațional, care vor deveni cu siguranță mai greu de realizat împotriva forțelor ucrainene bine aprovizionate. Forțele rusești au obținut doar câștiguri tactice în ultimele șase luni de înrăutățire a penuriei ucrainene de armament și rămâne puțin probabil să realizeze o pătrundere care să ducă la o rupere a liniei frontului, mai spune ISW în ultima sa evaluare.
UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa săptămâna viitoare la Beijing şi Shanghai, în încercarea de a atenua tensiunile şi de a stabiliza relaţiile dintre Statele Unite şi China, transmite duminică dpa, potrivit Agerpers. Antony Blinken va efectua vizita în China între 24 şi 26 aprilie, unde intenţionează să îşi exprime direct îngrijorarea cu privire la sprijinul acordat de Beijing industriei ruseşti de apărare, potrivit unui oficial american, citat de AFP.
UPDATE „Partidul pro-rus” AUR pregătește provocări contra Ucrainei, spun surse din serviciile ucrainene, potrivit hotnews.ro. O publicație ucraineană majoră relatează, citând surse din Direcţia Principală de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, că AUR, prezentat ca „partid românesc pro-rus”, ar putea lansa în curând „o serie de provocări informaţionale anti-ucrainene” având ca scop să prezinte opresiunea la care ar fi supuşi românii din Ucraina. „Nu întreprindem nicio acțiune, neavând deloc oameni acolo”, a răspuns AUR, duminică, prin departamentul de comunicare al partidului, la întrebările HotNews.ro.
UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 950 soldați, 16 tancuri, 23 alte blindate de luptă, 41 de tunuri, 4 sisteme antiaeriene, 68 diferite vehicule și 8 echipamente speciale.
UPDATE Mediazona, un organ de presă independent din Rusia, împreună cu BBC Rusia, a confirmat, prin intermediul cercetărilor din surse deschise, numele a 50.471 de soldați ruși uciși de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, scrie hotnews.ro. De la ultima actualizare efectuată de Mediazona, la sfârșitul lunii martie, numele a 1.190 de soldați ruși au fost adăugate la lista victimelor. Jurnaliștii precizează că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, deoarece informațiile pe care le-au verificat până acum provin doar din surse publice, inclusiv necrologuri, postări ale rudelor, știri din presa regională și rapoarte ale autorităților locale.
UPDATE Rețeua electrică ucraineană reușește cu greu să facă față distrugerilor cauzate de bombardamentele rusești, furnizorul național fiind nevoit să întrerupă prin rotație curentul. România, Polonia și Slovacia intervin astfel pentru a doua oară, în decurs de două săptămâni, pentru a suplini capacitățile ucrainene distruse de aviația rusă. Restricțiile de ieri, în furnizarea curentului electric, în orașele Harkov, din est, și Krivoi Rog, din sud, au fost prelungite și pentru duminică. Totuși, compania națională ucraineană precizează că ajutorul de energie furnizat de țările vecine nu a depășit 2% din consumul zilnic total al Ucrainei.