Locuiesc de zeci de ani în Moldova sau de o viață, dar nu cunosc limba română. Aproape 700 de bălțeni și-au propus să acopere acest gol și s-au înscris la programul național de studiere a limbii române. Cursurile deja au început, iar „elevii” deja se laudă cu rezultate, scrie tvn.md.
„Sunteți gata? Da. Ce rechizite aveți pe masă? Eu am din rechizite două caiet. Două caiete. Două caiete, niște pixuri, niște foi de sarcină. Niște foi cu sarcinile indicate, bravo.”
Circa 5.000 de persoane din cele peste 12.000 care s-au înscris la Programul național de limba română au început deja cursurile
„Când plec peste hotare am nevoie de prieteni și valiza cu haine. Așa, cel mai important. Domnul Sergiu. Dacă ai mașină ai nevoie de bani pentru motorină. Într-adevăr.”
Cursurile se petrec în format fizic sau online, de trei ori pe săptămână.
„Cursanții mei sunt din diferite domenii, acest lucru mă bucură foarte mult, dar le ușurează cred și lor posibilitatea de a comunica. Scopul primordial este să îi învăț pe cursanții mei să iubească această limbă, dar prin faptul că vin regulat și sunt foarte responsabili, această deja demonstrează că sunt motivați să învețe”, spune profesoara de limbă și literatură Română, Ludmila Savciuc.
Din cei peste 12 mii de doritori de a studia limba română, 682 sunt din Bălți.
„Acum toată actele sunt în limba de stat și eu ca director adjunct trebuie să știu această limbă, ca să fiu în curs cu toate noutățile din educație. Noi foarte mult comunicăm, discutăm după videouri, diferite situații, învățăm gramatica, citim și scriem”, a declarat directoarea adjunctă a liceului „Dimitrie Cantemir”, Ala Gumeniuc.
„Eu am bază de cunoștințe în limba și literatura română, dar nu e perfect, mi-e foarte greu să comunic și de aceea am venit la aceste lecții pentru a îmbunătăți bagajul meu de cuvinte, lexicul, ca să mă exprim mai ușor”, a menționat profesorul, Serghei Teteliuc.
Aceștia spun că au decis să urmeze cursurile pentru a învăța și aprofunda cunoștințele limbii române.
Evghenii Panetovschii este designer și supune că învață limba română pentru că este foarte necesară: „Eu deja mai mult de 30 de ani locuiesc în Republica Moldova și mie în continuare îmi este rușine că vorbesc rău în limba română. Eu o înțeleg, dar să răspund nu pot.”
Iar Ecaterina Comarnițchi este angajată a Penitenciarul Nr.11 Bălți și vrea să-și îmbunătățească româna: „Am venit pentru a-mi perfecta cunoștințele în limba română, pentru a depăși bariera atunci când vorbesc și pentru a cunoaște limba de stat.”
La sfârșitul programului, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române.