Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 955: Atac nocturn, farsă din Rusia și arestări misterioase. Ex-șeful NATO face o propunere Kievului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele

22 aprilie 2024, ora 22:45

Pachetul de ajutor militar de circa 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina a fost aprobat de Congresul SUA și ar putea fi semnat în câteva zile. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) apreciază că forțele ucrainene vor reuși să oprească ofensiva rusă, dacă SUA oferă rapid ajutor. Între timp, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a făcut luni apel la omologii săi din Uniunea Europeană să nu se relaxeze în privinţa trimiterii de ajutoare militare Kievului. Sprijinul Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei pentru Ucraina implică riscuri strategice grave privind o confruntare directă între cele mai mari puteri nucleare din lume, a avertizat ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, informează Reuters.

O navă a luat foc duminică în portul Sevastopol din peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de Rusia. Surse militare de la Kiev afirmă că este vorba de nava de salvare submarină Kommuna, un catamaran lansat la apă în 1912, în prezent probabil cel mai vechi vas în serviciu activ din marina militară rusă. Reprezentantul Armatei Voluntare Ucrainene din Sud, Serghei Bratciuk, a catalogat scufundarea navei drept lucru destul de simbolic, ca o lovitură uriașă pentru Rusia. Pe de altă parte, un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă la asaltul asupra oraşului Ceasov Iar în provincia Doneţk din estul Ucrainei.

UPDATE Luni, în cadrul unei convorbiri telefonice, dar şi printr-un comunicat de presă, preşedintele american Joe Biden l-a asigurat pe omologul său ucrainean că va trimite „rapid” ajutoare militare „importante” Ucrainei, scrie Adevărul.

UPDATE Blocul Victoria, creat de oligarhul fugar Ilan Șor, va permite Kremlinului să se concentreze asupra unui efort politic în Rep. Moldova, în loc să mențină relații cu mai mulți actori și partide moldovenești pro-ruse, așa cum a făcut până acum, se arată în cea mai recentă analiză a ISW.

UPDATE Sistemele de apărare aeriană, rachetele cu rază medie și lungă de acțiune și artileria rămân cele mai presante arme de care are nevoie Ucraina. Aici ar putea merge ajutorul SUA, scrie BBC.

UPDATE Șeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, a declarat, pentru BBC, că ţara sa se va confrunta cu o situaţie dificilă la mijlocul lunii mai şi la începutul lunii iunie. "Ne vom confrunta cu o situaţie destul de dificilă în viitorul apropiat, conform evaluării noastre. Dar nu este catastrofală şi trebuie să înţelegem acest lucru. Nu se va întâmpla Armagedonul, aşa cum încep să spună acum mulţi oameni. Dar vor exista probleme începând cu jumătatea lunii mai", a declarat Kirilo Budanov. Şeful GUR a precizat că predicţia sa se referă la Ucraina în ansamblu, nu doar la situaţia de pe front.

UPDATE Pentru artileriştii ucraineni epuizaţi care ţin pe loc trupele ruse lângă oraşul estic Kupiansk, pachetul de ajutor american votat în sfârşit sâmbătă de Camera Reprezentanţilor a SUA este o salvare şi poate schimba evoluţia pe front, dar asta va necesita timp şi noi trupe, se arată într-o analiză Reuters.

UPDATE Aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina a fost posibilă după ce președintele Camerei Reprezentanților a primit o informare de la șeful CIA, care l-a avertizat că Rusia “ar putea continua să mărșăluiască prin Europa”, dacă va câștiga războiul, arată o analiză NY Times, citată de Biziday.

UPDATE Miniştrii europeni de externe şi ai apărării, reuniţi luni la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană.  

UPDATE ​Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că Moscova va răspunde scrisorii trimise de președintele Elveției lui Vladimir Putin privind negocierile de pace cu Ucraina, relatează Lenta.

UPDATE NATO și UE vor să cheltuie 100 de miliarde de euro pe apărare, iar acest lucru duce la neînțelegeri. Uniunea Europeană îmbracă uniforma de camuflaj și își încordează mușchii, pregătindu-și apărarea, iar acesta nu-i un motiv de bucurie pentru NATO, se arată într-o analiză publicată de Politico.

UPDATE Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a făcut luni apel la omologii săi din Uniunea Europeană să nu se relaxeze în privinţa trimiterii de ajutoare militare Kievului, după ce, sâmbătă, după luni de blocaj, Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, relatează EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă la asaltul asupra oraşului Ceasiv Iar, în provincia Doneţk din estul Ucrainei, localitate devenită principala ţintă a acţiunilor ofensive ruseşti pe acest sector al frontului, scrie Ziare.com.

UPDATE Norvegia, ţară care a oferit deja un sprijin important Ucrainei, are în vedere o creştere semnificativă a ajutorului său pentru Kiev, a declarat luni şeful diplomaţiei norvegiene, Espen Barth Eide, relatează AFP, citată de Agerpres. Ţara scandinavă s-a angajat să acorde Ucrainei un ajutor civil şi militar în valoare de 75 de miliarde de coroane (6,5 miliarde de euro) în perioada 2023-2027.

UPDATE "Cea mai importantă sursă a slăbiciunii ucrainene este lipsa de oameni", a declarat Konrad Muzyka, director al companiei de consultanţă militară Rochan din Polonia. După luni de dezbateri, o lege semnată de Zelenski la 16 aprilie pentru a revizui regulile de mobilizare a civililor în armată intră în vigoare în luna mai, cu scopul de a face procesul mai rapid, mai transparent şi mai eficient. Dar noii recruţi - a căror vârstă a fost scăzută de la 27 la 25 de ani - vor avea nevoie de luni de pregătire înainte de a putea fi desfăşuraţi, ceea ce, la rândul său, creează o "fereastră de oportunitate" pe care Rusia o poate exploata, a declarat Muzyka, scrie Ziare.com.

UPDATE Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi „garanta” securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, transmite Agerpres. 

UPDATE În condiţiile în care Rusia îşi consolidează capacitățile nucleare în Belarus şi militarizează enclava sa Kaliningrad, Polonia este dispusă să găzduiască arme nucleare dacă NATO va lua o decizie în acest sens, a declarat președintele polonez Andrzej Duda într-un interviu publicat luni, 22 aprilie, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

UPDATE Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, este grav bolnav. El suferă de necroză pancreatică, ceea ce nu lasă nicio speranță de însănătoșire, relatează ziarul rus „Novaya Gazeta. Europa". „De un an de zile, starea de sănătate a șefului Ceceniei a ridicat multe întrebări. Faptul că Kadîrov este bolnav este negat în mod oficial, în primul rând, de el și de anturajul său. Dar există lucruri care nu pot fi ascunse, și anume schimbările izbitoare în aspectul, comportamentul și programul de lucru al liderului cecen. Kadîrov este bolnav, iar Kremlinul se confruntă cu o problemă serioasă - cum să pregătească cea mai dificilă regiune a Rusiei pentru schimbarea de putere care ar putea avea loc în viitorul apropiat în cel mai nedureros mod posibil", relatează ziarul rus „Novaya Gazeta. Europa".

UPDATE Forțele ruseşti au preluat controlul asupra satului Novomihailivka, situat la 40 de kilometri sud-vest de orașul ucrainean Donețk, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării.

UPDATE Turnul Televiziunii din Harkov a fost distrus luni, într-un atac rusesc care nu s-a soldat cu victime, după ce a mai fost atacat în 2022, dar a rămas ”în picioare”, anunţă autorităţile regionale semnalând întreruperea semnalului.

UPDATE Noile arme și muniții americane așteptate să sosească în Ucraina după votul din Congresul SUA vor încetini avansul rusesc pe front, dar nu îl vor opri, spun oficialii și analiștii citați de Reuters, și Hotnews. Întârzierea ajutorului a fost, însă, foarte costisitoare pentru Kiev.

UPDATE „Avem nevoie de tot și orice. De fiecare cartuș, de fiecare cent, de fiecare gând de încurajare.” Este reacția unui soldat ucrainean după ce, la Washington, Camera Reprezentanților a aprobat, în sfârșit, un nou pachet de asistență militară pentru Kiev.

UPDATE Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 24%, până la 109 miliarde de dolari în 2023, marcând o creștere de 57% față de 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea. În 2023, cheltuielile militare ale Rusiei reprezentau 16% din totalul cheltuielilor guvernamentale, iar povara sa militară (cheltuielile militare ca pondere din produsul intern brut, PIB) a fost de 5,9%. Ucraina a fost al optulea cel mai mare cheltuitor în 2023, după o creștere a cheltuielilor de 51%, ajungând la 64,8 miliarde de dolari. Acest lucru a dat Ucrainei o povară militară de 37% și a reprezentat 58% din totalul cheltuielilor guvernamentale, potrivit NewsWeek.

UPDATE Premierul interimar al Bulgariei, Dimităr Glavcev, l-a demis pe ministrul de Externe, Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta fusese numit în post.Funcția a fost acum preluată de însuşi şeful guvernului.Motivul demiterii ministrului de Externe este angajamentul său insuficient faţă de Ucraina, a precizat premierul Glavcev, potrivit Ziare.com.

UPDATE International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, se aşteaptă ca în următoarele 18 luni să finanţeze proiecte din Ucraina cu 1,9 miliarde de dolari, a declarat luni pentru Reuters un oficial din cadrul acestei organizaţii. 

UPDATE Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare pentru „apărarea publică a terorismului", un verdict pronunţat în lipsă, informează agenţia de presă RIA, preluată de Reuters. Interfax a citat-o pe avocata inculpatului, Valentina Filippenkova, spunând că sentinţa va fi atacată cu recurs. „Am cerut achitarea", a spus ea, notează Agerpres. Ministerul rus de Interne a deschis o anchetă penală asupra lui Stone la sfârşitul anului trecut, fără a dezvălui acuzaţiile precise.

UPDATE Aproximativ 46.000 de aeronave au înregistrat probleme GPS deasupra Mării Baltice începând din august 2023, potrivit unui raport realizat pe baza analizei jurnalelor de zbor.

UPDATE "Armata rusă este capabilă de reformă, în special de natură structurală", a scris cercetătoarea Katherine Kjellström Elgin într-un raport pentru think tank-ul Center for Strategic and Budgetary Assessments din Washington, D.C. "Asta nu înseamnă, totuși, că reforma va fi ușoară. Într-adevăr, tendința Rusiei de a realiza reforme structurale de sus în jos, coroborată cu caracteristicile de durată ale armatei ruse, sugerează că o transformare a armatei ruse va fi dificilă", potrivit Ziare.com.

UPDATE Noul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari, nu va schimba situaţia pe câmpul de luptă, unde Rusia este în avantaj, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters. „Forțele armate ruse își îmbunătățesc pozițiile pe front... Banii alocați și armele care vor fi furnizate nu vor schimba această dinamică”, a declarat reporterilor Dmitri Peskov. „Vor duce la noi victime de partea ucraineană. Mai mulți ucraineni vor muri, Ucraina va suferi pierderi mai mari”, a adăugat Peskov.

UPDATE Franța este ”lovită puternic” de atacurile de dezinformare ale Kremlinului, a declarat ministrul francez pentru Afaceri Europene, potrivit căruia propaganda rusă va schimba pur și simplu rezultatele alegerilor europarlamentare din UE. 

UPDATE Rusia are acum motive să confişte activele occidentale după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat o legislaţie care permite transferul potenţial către Ucraina al activelor ruseşti confiscate, a declarat luni preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, relatează Reuters, transmite Agerpres.

UPDATE Șeful Serviciului pentru Informații Interne al Germaniei (Biroul Federal pentru Protecția Constituției - BfV) a cerut luni Berlinului mai multe resurse pentru a avea mai multă putere de monitorizare a fluxurilor financiare, pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la o potențială finanțare rusă a partidelor regionale de extremă dreaptă înainte de alegerile parlamentare europene, scrie Digi24.

UPDATE România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud, compania producătoare, Hanwha, fiind singura care a rămas în licitaţia deschisă de Ministerul Apărării Naţionale, iar negocierile în acest sens continuă cu Guvernul român, notează Știripesurse.

UPDATE Trupele ucrainene riscă să ajungă într-o situație dificilă „în viitorul apropiat” pe front, a avertizat luni şeful informaţiilor militare ucrainene Kirilo Budanov, în contextul în care temerile privind o nouă ofensivă rusă sunt tot mai mari, relatează AFP.

UPDATE În 2023, România a cheltuit pentru apărare 1,6% din PIB, sub pragul NATO de 2% și sub media membrilor alianței, de 1,73%, cu un total de 5,6 miliarde de dolari. Această sumă plasează Bucureștiul într-o situație critică în raport cu investițiile europene în apărare, în special în contextul geopolitic tensionat din aprilie 2024, scrie Ziare.com.

UPDATE Ucraina susține că Rusia a pierdut 460,260 de soldați pe câmpul de luptă, din care 730 doar în ultima zi, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Forțele ruse au atacat orașul Harkov duminică seară, rănind cel puțin un civil, a transmis guvernatorul din Harkov, Oleg Sinegubov, citat de The Kyiv Independent. Conform sursei citate, un tânăr de 19 ani din Harkov a suferit răni de schije la picioare și este internat. Nu au fost raportate alte victime.

UPDATE Moscova susține că forțele sale au avansat spre orașul-cheie Ceasiv Iar din estul Ucrainei și că a preluat controlul unei așezări situate la vest de orașul Bahmut. Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat în raportul zilnic că respins atacuri în sat.

UPDATE Apărarea aeriană ucraineană a doborât cinci din cele șapte drone Shahed, precum și o dronă de recunoaștere Orlan-10 lansate de Rusia în cursul nopții. Dronele de atac au fost lansate din Crimeea, iar cele distruse au fost interceptate în regiunea Odesa, a anunțat Statul Major ucrainean. Drona care a trecut de apărarea aeriană a lovit o fermă din regiunea Odesa, distrugând clădiri și echipament, dar fără a provoca victime, scrie Spotmedia.

UPDATE Volodimir Zelenski a făcut apel, în mesajul video de duminică seară, la eforturi pentru a se reduce la minimum timpul scurs între deciziile politice de a furniza ajutor militar și înzestrarea propriu-zisă a soldaților de pe front.

UPDATE Aprobarea de către Congresul SUA a ajutoarelor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina va permite Forțelor Armate ucrainene să își ia o pauză pe câmpul de luptă, deși este puțin probabil ca acest lucru în sine să schimbe cursul războiului, scrie Bloomberg. Publicația notează că mult va depinde de cât de repede va ajunge ajutorul american în prima linie. Cu pachetul de ajutor blocat în Congres timp de șase luni, forțele armate ucrainene s-au luptat cu o lipsă din ce în ce mai gravă de muniție și forță de muncă, în timp ce forțele de la Kremlin își făceau avantaj. Potrivit lui Nikolai Beleskov, cercetător la Institutul Național de Studii Strategice din Kiev, ajutorul oferă un spațiu de respirație armatei ucrainene și îi va ajuta să încetinească avansul Kremlinului, să conducă o „apărare eficientă” și să minimizeze pierderile. Dar a merge mai departe necesită mai mult ajutor, o perspectivă dificilă în SUA având în vedere rezistența republicanilor din Congres.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 788: Ajutor deblocat, punct fierbinte și bombardamentul propagandei. ISW: Rusia va intensifica ofensiva
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Vot crucial în SUA și ajutor deblocat! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă

/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

missing
05 octombrie 2024, ora 23:45

Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți.

Ca să răspund la întrebare, voi apela din nou la cifre oficiale. Pensia medie a unui bătrân din R. Moldova este astăzi în jur de 200 de euro. Este de aproape zece ori mai mare decât la începutul anilor 2000, dar la fel ca atunci cu greu acoperă cheltuielile minime de existență ale unui om. Mai mult de jumătate din pensie, bătrânii noștri o dau pe produse alimentare. Mănâncă prost, se îmbracă prost, iar iarna economisesc pe lemne și cărbune și îndură frig. 

La începutul anilor 2000, la fel de trist arăta și viața pensionarilor din România. Un bătrân din Iași sau București ridica pe atunci o pensie medie de 30 de euro, din care cu greu lega tei de curmei. Astăzi, la 17 ani de când România este membră a Uniunii Europene, pensia medie din țara vecină a ajuns la aproape 500 de euro, mai mult decât câștigă mulți salariați de la noi. Cu toate acestea, bătrânii din România au printre cele mai mici pensii din UE. 

Știu, e greu să vă închipuiți, dar moș Thomas din Danemarca sau Olanda primește astăzi o pensie medie de 3000 de euro. Vă imaginați?! De 15 ori mai mult decât moș Vasile din Gura Galbenă. Asta chiar dacă prețurile pentru produse alimentare și medicamente în aceste două țări nu sunt cu mult mai mari decât cele de la noi. Și am să vă demonstrez asta un pic mai târziu. 

Pensia medie din Uniunea Europeană este de circa 1400 de euro. Iar în Italia, țara UE în care au plecat multe femei din Moldova să îngrijească de bătrâni, pensionarii primesc chiar mai puțin decât media europeană, în jur de 1200 de euro. 

Și ultimul exemplu pe care vreau să vi-l dau se referă la Țările Baltice. În 1990, noi am avut același start ca și ei. Ne-am trezit într-o bună zi lângă ruinele Uniunii Sovietice, puși în fața unei alegeri complicate. Rămânem lângă dărâmături, să-i plângem de dor, sau ne căutăm un alt rost în lume, alături de țări dezvoltate. Noi am ales ruinele. Estonia, Letonia și Lituania au ales calea spre UE. Astăzi, acei oameni, ajunși la vârsta de pensionare, ridică lunar 640 de euro. Și asta în condițiile în care prețurile în țările baltice sunt chiar mai mici decât în Moldova.

Știu, veți zice că și în Rusia pensiile sunt bune. Nimic mai fals! Pensia medie din țara lui Putin este astăzi de circa 220 de dolari, mai puțin decât în oricare din țările membre ale Uniunii Europene. Din cauza inflației și a deprecierii rublei, astăzi, un pensionar din Rusia primește cam aceeași pensie ca unul din Moldova. O sumă din care cu greu poți supraviețui. 

Și pentru a vă convinge definitiv că tot ce vă spun este adevăr curat, am decis să fac un experiment. Am verificat ce poți cumpăra dintr-un magazin din Danemarca, Lituania, Moldova și Rusia din pensia pentru o zi primită de bătrânii din aceste state. Vedeți mai jos ce am reușit să adun în coș din magazinele online din fiecare dintre aceste țări.

În Danemarca, banii din pensia pentru o singură zi, circa 745 de coroane daneze, sau 100 de euro, i-ar ajunge unui senior ca să își cumpere câte jumătate de kilogram de carne de pui, de porc și de vită, jumătate de kilogram de somon, jumătate de kilogram de alt tip de pește de mare, pâine, gem, unt, dulciuri, fructe și legume, vreo 3 kilograme de făină, orez și alte cereale, detergenți și produse de igienă. Toate cât să îi ajungă pentru aproape o lună. 

În Lituania, pensia de o zi, de 21 de euro, îi ajunge unui bătrân să își cumpere 1 kilogram de carne, legume și fructe, unt, lapte, cașcaval, pâine și chiar mai multe produse de cofetărie. Toate acestea, pentru aproape o săptămână de trai.

Pensia de o zi pentru un bătrân din Moldova cu greu îi ajunge pentru o pâine, un lapte, 1 kilogram de cartofi și unul de mere, 300 de grame de cei mai ieftini crenvurști, 6 ouă și 1 kilogram de hrișcă. 

Pensionarul rus, din pensia sa de o zi, își poate cumpăra aproape aceleași produse ca și cel din Republica Moldova, doar că în loc de 300 de grame de crenvurști, i-ar ajunge bani pentru 900 de grame de carne de pui. 

Probabil nu mai are rost să vă spun că niciun pensionar din Uniunea Europeană nu îndură foamete și frig. Statele UE au programe speciale de a-i ajuta pe bătrânii singuratici cu venituri mici. În schimb, potrivit datelor oficiale, în Rusia, fiecare al patrulea bătrân trăiește sub pragul de sărăcie. În Republica Moldova – fiecare al treilea. 

Pe final, vă spun verde-n față că e timpul să alegem cu mintea ce fel de viață ne dorim la bătrânețe. Una decentă, ca în UE, sau una sub pragul de sărăcie, ca în Moldova sau Federația Rusă. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova

Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.