Rentabilitatea, reformele în sistemul energetic și racordarea legislației R. Moldova la cea a Uniunii Europene sunt principalele probleme cu care se confruntă producătorii de energie regenerabilă din R. Moldova. Informația a fost prezentată de Eugen Gârlea, președintele Asociației producătorilor de energie eoliană și fotovoltaică, în cadrul unei noi ediții „EnergoShow”.
O altă problemă, potrivit președintelui Asociației, este procesul de vânzare directă a energiei furnizorilor.
„Energia tradițională pe care noi o consumăm, de genul MGRES, e undeva mai ieftină și, respectiv, aceste instituții care procură energie pentru a o distribui mai departe la consumători, ei încearcă să economisească și respectiv cumpără ce e mai ieftin. Acum noi avem niște formule care presupun un preț mai ieftin la energie și credem noi că vom intra chiar și la consumatorul casnic. Alte nu atât probleme, cât provocări, sunt de termin mai mult legislativ pentru că noi suntem într-o perioadă de schimbare. Toți am observat că a apărut și un minister nou. Adică, bun, el deja nu mai este nou, dar are un an de activitate. Reformele în sistemul energetic, apariția pieței libere, pentru că piața liberă presupune o schimbare din modalitate de a fi, de a gândi, de a acționa și totodată racordarea noastră cu legislația Uniunii Europene.
Astea-s noi reguli de joc la care și noi cei din domeniul privat trebuie să ne adaptăm. Pe alocuri noi suntem înaintea celor care reprezentă statul, pentru că iarăși sunt necesități de tehnologie pe care statul tot trebuie să le implementeze, de stocare de date, prelucrare de date, pentru că mare parte a energiei nu e doar despre energie, dar despre date, despre siguranță, echilibrare și respectiv și noi și cei din domeniul privat și statul trebuie să lucrăm în tandem ca să asigurăm confortul celor casnici”, a menționat Gârlea.
Acesta a mai spus că producătorii de energie regenerabilă din R. Moldova se confruntă în continuu cu schimbări și noutăți în domeniu.
„Tot procesul ăsta este nou. Țara noastră trece printr-o perioadă destul de interesantă, respectiv noi suntem în acomodare, statul este în acomodare, dar totodată asta e o acomodare de mișcare, adică e permanentă mișcare și permanent ceva noutăți, încercăm să ținem pasul pentru că avem un șir lung de proiecte, atât la nivel de reglementare, cât și la nivel de politici, propriu-zis, legi, în care ne implicăm și venim și noi cu feedback-ul celălalt din câmp, din domeniul real, cum se spune”, a mai spus președintele Asociației producătorilor de energie eoliană și fotovoltaică.
Vedeți mai jos un nou episod al proiectului „EnergoShow”.