În prezent, domeniul energiei regenerabilă în R. Moldova este unul rentabil. Constatarea aparține lui Eugen Gârlea, președintele Asociației producătorilor de energie eoliană și fotovoltaică, în cadrul unei noi ediții „EnergoShow”. Acesta susține că apar tot mai multe parcuri, atât eoliene, fotovoltaice, dar și alte surse.
„Rentabilitatea este una bună, pentru că dacă noi vedem tendințele pentru că apar tot mai multe parcuri, atât eoliene, fotovoltaice și alte surse, de exemplu, de regenerabile, lumea investește, avem și investitori străini, avem și investitori locali, respectiv, deja nu e o noutate că însuși banul moldovenesc, el se reinvestește și creează, multiplică banul. La sigur, noi, ca și cei din afaceri, am dori un preț, poate, mai scump pentru același kilowat, pentru a crește rentabilitatea, dar la moment că prețurile care sunt, sunt ok, propriu-zis, pentru dezvoltarea pieței, pentru a fi atractivă.
În curând vom avea și licitațiile pe care statul vrea să le pornească și, de fapt, aceste licitații vor fi acea oglindă care, de fapt, va arăta cât e de atractivă. Vom vedea dacă vin companii mari, internaționale. Vom vedea cum cei de acasă, adică noi, cum ne mobilizăm și dacă participăm și noi în licitațiile astea. Ele de fapt vor fi acea notă care va arăta clar cât e de rentabilă. Iar dacă vorbim despre casnici, din experiența noastră și din experiența mea proprie, cumva am pășit un pic, nu atât de bine de la început, dar iarăși, tot din cauza necunoașterii, eram pe o piață nouă, consumatorul casnic undeva încerca pe așa numita contorizare netă să beneficieze de unele posibilități, respectiv de a produce mai multă energie pentru consumul lui propriu”, a menționat Gârlea.
Totodată, președintele Asociației producătorilor de energie eoliană și fotovoltaică susține că „este un moment favorabil” și pentru cei din domeniul privat să devină producători de energie.
„Acum și noi ne bucurăm și eu mă bucur că de fapt statul a intervenit și deja principiul ăsta el dispare și dacă de vorbit în sens real nu e nevoie să-ți instalezi acasă dacă puterea ta acumulativă de consum e de 7 kW să-ți mai instalezi, de exemplu, 10 kW pe casă.
Ei dejun sunt 3,5-4 kW, de exemplu, pentru consumul tău propriu, pentru a-ți acoperi consumul tău propriu sau a diminua. Și respectiv, cu cât mai puțin probabil tu investești în instalațiile astea, cu atât mai repede tu îți răscumperi. Totodată, și pentru privat, și pentru cei care devin producători de energie, privat am în vedere cu consumătorii casnici, este un timp favorabil pentru că tehnologiile de producere a energiei devin tot mai ieftine și mai accesibile. Respectiv ceea ce noi observam 2 ani, 3 ani în urmă. Deja e mult mai ieftin ca și tehnologic să-l procuri și mai accesibil, respectiv termenul de returnare a investiției este unul mai mic”, a mai spus Gârlea.
Echipamentele, logistica de instalare, logistica de transportare, auditul și proiectările sunt câteva aspecte care ar trebui să fie luate în calcul de producători, dar și sectorul privat, înainte de a se îndrepta spre energie regenerabilă
„Auditul energetic e foarte important pentru cei casnici. Dacă tu te avânți în aspectul ăsta, respectiv, iarăși, care e tehnologia pe care o vei folosi, cât e de eficientă din perspectiva, propriu-zis, construcției a casei, acoperișul tău, ferestrele, ventilarea ta, câteodată, poate, nici nu ar fi cazul tău să se instaleze niște lucruri mai costisitoare, ca, nu știu, panouri, pompe sau ce mai iese, pe când tu poți să economisești pe termoizolare, pe ventilarea casei, pe aspectele de acoperiș. Pentru a păși și a merge pe calea asta, mai întâi ar trebui să faci, cred eu, un audit energetic. Mai întâi te consulți, faci un screening, o analiză, iar apoi încerci a analiza pe piață ce tehnologii sunt, prețurile lor, puterea lor, randamentul pe care tu poți să-l faci și să-l economisești”, notează Gârlea.
Vedeți mai jos un nou episod al proiectului „EnergoShow”.