Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin

/VIDEO/ O casă boierească din Zberoaia ar putea fi salvată. „Toți vor varianta modernă, cu termopane”

missing
23 aprilie 2024, ora 18:26

Din nord-estul țării, ne mutăm spre vest și ne oprim în satul Zberoaia, din raionul Nisporeni. Aici se află conacul Gonata, construit de Ștefan Gonata, un cunoscut om de cultură și politician al secolului XIX, membru de onoare al Academiei Române. Conacul este considerat a fi cea mai mare casă boierească din Basarabia, având 32 de camere. Locuitorii considerau această casă un adevărat castel, construcția durând mai bine de 20 de ani cu materiale și meșteri aduși tocmai din Franța. De acest conac se leagă și foarte multe legende, dar și întâmplări nefericite. Astăzi, acoperișul conacului s-a prăbușit aproape în jumătate. Clădirea, care aparține primăriei, ar putea fi salvată, dacă autoritățile ar face rost de bani. Mulți bani. 

Conacul Gonata se înalță pe dealurile satului Zberoaia, în inima pădurii, iar alături avea un lac de o frumusețe rară, care astăzi a dispărut.

„El a fost construit într-a doua jumătate a secolului XIX, adică după 1850, de către boierul Ștefan Gonata, care a fost născut în Trifănești, Bălți. Tatăl lui Ștefan Gonata, fiind prieten cu Alecu Balș, care era proprietarul acestor pământuri, a ajuns să statornicească pe meleagurile noastre. Și având în vedere faptul că dumnealui după studiile pe care și le-a făcut în Odessa, a plecat și în Franța și a fost pasionat de cultura franceză și de obiceiuri, de tradiții, de istorie. Chiar, se spune că meșterii care au construit conacul ar fi fost din Franța și o parte din materiale. Și într-adevăr, acoperișul este acoperit cu țiglă, cu oale, olane din Marseille”, spune primarul localității Zberoaia, Dinu Guțuțui.

Ștefan Gonata era un om politic, membru de onoare al Academiei Române, prieten cu Mihail Kogălniceanu, cu care coresponda destul de des. La Zberoaia avea o gospodărie solidă cu peste 2000 de hectare de pădure de pădure, mii de animale, moară de vânt și multe altele. Se spune că după moartea lui, la conac a avut loc un eveniment care avea să schimbe total soarta familiei. Într-o seară, în timpul unei petrecere, invitații au fost otrăviți, accidental sau poate nu. 

„Bucătarul care i se spunea Ioan Rusu, era un bucătar care lucra de mai mult timp la curtea boierului și în care aveau încredere. I s-a cerut ca să fac pentru oaspeți niște alade sau. A făcut niște alade de-astea și nu-i ajungea făina ca să aducă la consistența ceea necesară. Și atunci a cerut la doamna casei, doamna casei asta era Polina, fiica lui Ștefan Gonata, fiindcă Gonata de acum a murit, el a decedat în 1896. Și a cerut niște făină și doamna a căutat prin sertare si pe unde știa să existe și a găsit un pachet cu ceva alb, adică cu făină. Și bucătarul a adăugat dar n-a gustat. S-a dovedit că acolo era făină amestecat cu arsenic, pentru a otrăvi șobolanii. Gheorghe o cumpărase, fratele Paulinei, o cumpărase și o pusese acolo, dar a uitat să-i spună. Și atunci au mâncat toți mesenii, care mai mult, care pur și simplu au gustat fiindcă avea un gust iuțiu. Si cei care au mâncat mai multe alade au decedat în noaptea aceea. - Câți au decedat? - Șase. Da, a murit și Nicolae, Nicolae Gafencu. El este îngropat aici, la noi în cimitir. El era proaspăt absolvent al unei universități din Europa, nu țin minte în ce oraș a studiat și el trebuia să fie moștenitorul, fiindcă în familia Gonata el era unicul bărbat”.

Adevărata perioadă de decădere a clădirii și începerea a degradării a fost acum aproximativ 15 ani. De atunci, ferestrele au dispărut, acoperișul s-a prăbușit în interior, iar apa pătrunde prin pereții, și așa măcinați de vreme. Primarul ne-a spus că a avut nenumărate încercări de a reabilita conacul, dar toate s-au soldat cu eșec. 

„Undeva sunt probabil vreo 15 ani. Da, de când a început să se distrugă. Eu de când am venit la primărie, chiar din primele zile am încercat să găsesc mijloace financiare, să găsesc sponsori ca să-l reabilităm. Am depus la Agenția de Dezvoltare Regională Centru o cerere pentru finanțare. Acolo, la prima etapă se cerea o notă conceptuală pe care am depus-o și am trecut mai departe și mai departe ni s-a cerut proiect tehnic. Proiectul tehnic, după cum știți costurile atât a proiectului tehnic, cât și a lucrărilor de reconstrucție se estimează în baza unui studiu de fezabilitate. Studiul de fezabilitate l-am făcut fiindcă el era 64 de mii atunci, în 2018. Dar prima dată am depus în 2016 la ADR, că erau odată în patru ani finanțările și având în vedere că nu am avut finanțare pentru proiectul tehnic ca să îl prezentăm și plus la asta mai sunt foarte multe finanțări care cer contribuție, cofinanțare, n-am putut trece”.

A mai ratat o posibilă finanțare, deoarece termenul de depunere a proiectelor a coincis cu altă perioadă aglomerată.

„În toamnă a fost prelungit termenul de depunere, finanțare interregională. Dar n-am depus, pentru că taman se începuse campania electorală și era cam dificil să te ocupi și cu una și cu alta”.

Conacul a avut conform documentelor, 32 de camere, care au tot fost modificate de-a lungul anilor. Are demisol și un etaj, intrarea centrală a fost mai întîi închisă și apoi zidită, și s-a făcut o intrare pe lateral. Astăzi, clădirea mai păstrează doar câteva din elementele originale. 

„Ea din punct de vedere arhitectural nu prezintă interes, prezintă interes din punct de vedere istoric. Fiindcă v-am spus, în primul rând Ștefan a fost ca membru fondator (n.r. al Academiei Române). În al doilea rând, a fost un om politic eminent, care s-a preocupat de foarte multe probleme care existau la momentul acela. El a fost și deputat pentru distribuirea sarcinilor rurale, și apoi deputatul nobilimii. A editat, iată, eu am aici în față „Catalogul generalul de cărțile române.Abecedarul cu litere latine. Ștefan Gonata, Odessa, 1862””.

La întrebarea despre sprijinul Ministerului Culturii, primarul ne-a răspuns că, deocamdată, acesta constă în oferirea consultanței privind sursele de finanțare. 

„Totuși ni s-a promis că dacă până la urmă noi, într-un fel am putea să beneficiem de o finanțare, ar putea contribuția să vină de la de la minister, de la Guvern. Fiindcă atunci când am depus noi trebuia 10 procente să fie cofinanțarea noastră și au fost estimate lucrările la 21 de milioane de lei și noi trebuia să dăm două milioane și 100.000 lei contribuția. Da, îi clar că e imposibil, că dacă stăm să ne gândim cu Fondul Rutier și toate fondurile, ajungem pe la patru milioane de lei, în dependență dacă mai depunem cereri și mai avem câte o finanțare. - Deci dacă ați decide să porniți un proiect de reabilitare, ați cheltui jumătate din buget. Da, dar el practic nu e disponibil, ce, o să închidem grădinița, ori instituțiile din teritoriu sau primăria?”

Un reportaj de Constantin Niculae

Imagini de Vlad Glinjan

Montaj de de Constantin Niculae

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ S-au găsit soluții! Malul drept va rezista fără energie de urgență pe 14 ianuarie. Anunțul Energocom
/VIDEO/ S-au găsit soluții! Malul drept va rezista fără energie de urgență pe 14 ianuarie. Anunțul Energocom
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice

/VIDEO/ Dronele rusești au amenințat securitatea țării și în 2024. Ministerul Apărării cumpără două sisteme de apărare aeriană

missing
01 ianuarie 2025, ora 10:00

Cu un război la hotar, nu a fost liniște nici în Republica Moldova. Pe parcursul anului, mai multe drone și fragmente au căzut pe teritoriul țării. Sistemul de protecție antiaeriană, cumpărat din Franța, nu este suficient pentru a proteja spațiul țării. Recent, autoritățile centrale au convenit să procure încă două sisteme. Din motive de securitate, informațiile tehnice nu vor fi făcute publice. 

În luna februarie, raionul Vulcănești a fost zguduit la propriu, după ce în satul Etulia a căzut un fragment dintr-o dronă rusă de producție iraniană. Proiectilul cu 50 de kg de substanță explozivă a fost dezamorsat de specialiști. Deși, acum un an, țara noastră a achiziționat un sistem francez de apărare aeriană, estimat la 14 milioane de euro, dintr-un pachet de sprijin, radarul este insuficient. 

Pe parcursul anului 2024, mai multe drone sau fragmente de rachete au fost descoperite pe teritoriul Republicii Moldova. Una dintre ele a aterizat într-o vie din zona Arenei Chișinău. 

La fel, au fost descoperite și aparate de zbor de însoțire a dronelor de tip Shahed. Referindu-se la ele, ministrul Apărării a declarat că nu aveau explozibil, menirea lor fiind de a distrage atenția sistemelor de apărare antiaeriană. Cu toate acestea, cetățenii au fost îndemnați să nu le atingă dacă le descoperă, deoarece ar putea prezenta pericol. 

Armata Națională a moștenit 20 de radare sovietice. Doar că multe sunt nefuncționale, iar altele sunt depășite de timp și nu au capacitate de a identifica dronele care ne trec hotarul. Pe de altă parte, rezistența armatei ucrainene ne asigură și securitatea țării noastre, care nu-și permite sisteme antirachetă scumpe. 

„Sunt cifre mari, pe care bugetul nu le poate acoperi. Bugetul Ministerului Apărării este de mai puțin de 2 miliarde de lei, ceea ce ar constitui 100 de milioane de euro. Un sistem de acesta la rază de 20-30 de km ar depăși acest buget al Armatei Naționale timp de un an. Ar trebui să ne gândim la sistem de tip Patriot, dar ele costă miliarde și cunoaștem că cele care sunt, merg în primul rând spre Ucraina, dar ajutând Ucraina, partenerii ne protejează și pe noi”, spunea ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Mai apoi, ministrul Apărării a anunțat că Republica Moldova este în proces de achiziționare a două sisteme moderne de identificare și nimicire a dronelor. Deocamdată nu se cunoaște cât costă acestea și când vor ajunge în țară. 

„Vorbim despre două sisteme. Sistemul de observare și sistemul de nimicire a acestora. Sistemul e destul de complicat și începe de la tunuri de artilerie, mitraliere și diferite tipuri de rachete, este multifuncțional și necesită investiții serioase. Procesul de identificare și contractare deja a avut loc, durează procedura de achiziție și livrare. Vom reveni cu precizări, dar nu detalii fiindcă sunt date tehnice pe care inamicul poate să le folosească împotriva noastră”. 

Pe lângă radarul francez existent, autoritățile susțin că au nevoie de încă cinci sisteme de apărare antiaeriană. În anul 2025, Ministerul Apărării va beneficia de un buget de aproape 2 miliarde de lei, similar celui din anul 2024. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagini: arhiva TV8, montaj: Vlad Glinjan

/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ „Rețeaua Șor, cel mai mare rateu politic al guvernării”: Retrospectiva unei corupții electorale fără precedent

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.