Premierul Dorin Recean a solicitat instituțiilor responsabile ca în continuare să fie vigilente în privința acțiunilor grupării „Șor”, referindu-se la tentativa de a introduce „bani murdari” în Republica Moldova. Declarațiile prim-ministrului au fost făcute în debutul ședinței de miercuri, 24 aprilie.
„Am văzut că mai multă lume nu lua în serios problema amenințărilor hibride și iată că zilele trecute am văzut cum grupul criminal «Șor» utilizează deja bătrânii. Aceasta e foarte cinic – să utilizezi bătrânii în calitate de transportatori de bani în numerar. Ați observat cum instituțiile au sechestrat peste un milion de dolari în numerar. Am să solicit și în continuare ca instituțiile să fie vigilente, pentru că astfel de tentative vor continua”, a susținut Dorin Recean.
Aproximativ 150 de percheziții au fost efectuate în noapte de 22 spre 23 aprilie într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor politice. Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, și procurorul- șef interimar al PCCOCS, Victor Furtună au oferit noi detalii privind „schema finanțării ilegale a unor partide politice”. Potrivit lui Cernăuțeanu, suma ce urma să fie introdusă prin contrabandă în R. Moldova depășește cifra 20 milioane 40 mii 759 de lei.
La 22 aprilie, organul de urmărire penală al Serviciului Vamal s-a autosesizat precum că o grupare criminală, persoane care acționau în interesul unei grupări criminale, urmărind scopul introducerii în R. Moldova a mijloacelor financiare ce depășesc 16 mii de unități convenționale, prin diferiți cărăuși au încercat și au introdus în R. Moldova mijloace financiare în proporții deosebit de mari.
Pe fapt a fost inițiată o cauză penală pentru contrabandă.
Potrivit lui Furtună, în noaptea de 22 - 23 aprilie au fost efectuate în jur de 150 de percheziții. În urma acestora au fost ridicate 62 000 de ruble, 3070 de euro și peste un milion de dolari.
La fel au fost ridicate 128 de telefoane. Urmărirea penală este în curs de desfășurare.
Cernăuțeanu a precizat că suma ce urma să fie introdusă prin contrabandă în R. Moldova depășește cifra 20 milioane 40 mii 759 de lei.
Conform informațiilor, persoanele care asigurau procesul de tranzitare sau transportare a acestor sume financiare în scopul grupării criminale, beneficiau de o recompensă de la 300 la 500 de euro.
O parte din persoanele vizate care au avut rolul de cărăuș în acest proces au comunicat și au conlucrat cu persoanele instituțiilor de drept.