O a doua tranșă de asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene, în valoare totală de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari), a fost acordată Ucrainei, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la 24 aprilie.
UE a aprobat în februarie mecanismul pentru Ucraina, cu o durată de patru ani, alocând 33 de miliarde de euro (35 de miliarde de dolari) sub formă de împrumuturi și 17 miliarde de euro (18 miliarde de dolari) sub formă de granturi.
Prima tranșă de 4,5 miliarde de euro (4,8 miliarde de dolari) a fost acordată Ucrainei la 20 martie.
„Ucraina poartă pe umerii săi o povară grea pentru noi toți. Astăzi, deblocăm o sumă suplimentară (1,5 miliarde de euro), în cadrul Facilității pentru Ucraina (50 de miliarde de euro)”, a declarat von der Leyen într-o postare pe X.
„Acest lucru este vital pentru a menține în funcțiune statul, serviciile Ucrainei în timp ce aceasta luptă împotriva agresorului. Europa rămâne unită și hotărâtă”, a adăugat ea.
The Kyiv Independent notează că afirmația Ursulei Von der Leyen conform căreia Europa este „unită” este ușor subminată de opoziția vocală, dar până acum ineficientă, față de ajutor din partea Ungariei, care a acuzat Ucraina că desfășoară o „vânătoare de vrăjitoare” împotriva întreprinderilor maghiare care operează în țară.
La 22 aprilie, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat, ca răspuns, că țara sa va refuza ultima tranșă, în pofida mecanismului pentru Ucraina pe patru ani asupra căruia au convenit toți cei 27 de lideri UE - inclusiv premierul ungar Viktor Orban - în februarie.
Nu este clar ce mecanism ar putea folosi Ungaria pentru a bloca tranșele de ajutor, deoarece cererea lui Orban de revizuire anuală a fost respinsă la momentul respectiv.
Cea mai recentă plângere a lui Szijjarto împotriva Ucrainei a fost legată de acuzațiile potrivit cărora țara ar intenționa să revoce mai multe permise de distribuție a medicamentelor de la compania farmaceutică maghiară Richter.
Budapesta a blocat în repetate rânduri ajutorul financiar și militar acordat Ucrainei și este considerată în general ca fiind cea mai apropiată țară din UE de Kremlin.