Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1033: Pensionari incendiatori, amenințări de la Putin și întuneric în Abhazia. Zelenski: „Vom învinge”

Kievul primește încă 1,5 mld de euro de la UE. Ursula von der Leyen: „Ucraina poartă pe umerii săi o povară grea”

missing
24 aprilie 2024, ora 17:00

O a doua tranșă de asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene, în valoare totală de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari), a fost acordată Ucrainei, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la 24 aprilie.

UE a aprobat în februarie mecanismul pentru Ucraina, cu o durată de patru ani, alocând 33 de miliarde de euro (35 de miliarde de dolari) sub formă de împrumuturi și 17 miliarde de euro (18 miliarde de dolari) sub formă de granturi.

Prima tranșă de 4,5 miliarde de euro (4,8 miliarde de dolari) a fost acordată Ucrainei la 20 martie.

„Ucraina poartă pe umerii săi o povară grea pentru noi toți. Astăzi, deblocăm o sumă suplimentară (1,5 miliarde de euro), în cadrul Facilității pentru Ucraina (50 de miliarde de euro)”, a declarat von der Leyen într-o postare pe X.

„Acest lucru este vital pentru a menține în funcțiune statul, serviciile Ucrainei în timp ce aceasta luptă împotriva agresorului. Europa rămâne unită și hotărâtă”, a adăugat ea.

The Kyiv Independent notează că afirmația Ursulei Von der Leyen conform căreia Europa este „unită” este ușor subminată de opoziția vocală, dar până acum ineficientă, față de ajutor din partea Ungariei, care a acuzat Ucraina că desfășoară o „vânătoare de vrăjitoare” împotriva întreprinderilor maghiare care operează în țară.

La 22 aprilie, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat, ca răspuns, că țara sa va refuza ultima tranșă, în pofida mecanismului pentru Ucraina pe patru ani asupra căruia au convenit toți cei 27 de lideri UE - inclusiv premierul ungar Viktor Orban - în februarie.

Nu este clar ce mecanism ar putea folosi Ungaria pentru a bloca tranșele de ajutor, deoarece cererea lui Orban de revizuire anuală a fost respinsă la momentul respectiv.

Cea mai recentă plângere a lui Szijjarto împotriva Ucrainei a fost legată de acuzațiile potrivit cărora țara ar intenționa să revoce mai multe permise de distribuție a medicamentelor de la compania farmaceutică maghiară Richter.

Budapesta a blocat în repetate rânduri ajutorul financiar și militar acordat Ucrainei și este considerată în general ca fiind cea mai apropiată țară din UE de Kremlin.

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024

/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ Accident matinal în raionul Sîngerei cu implicarea a două microbuze: Starea pasagerilor
/VIDEO/ Accident matinal în raionul Sîngerei cu implicarea a două microbuze: Starea pasagerilor
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Ce ne așteaptă la vamă din noul an: Recomandările Poliției de Frontieră în contextul aderării României la spațiul Schengen
Ce ne așteaptă la vamă din noul an: Recomandările Poliției de Frontieră în contextul aderării României la spațiul Schengen

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1033: Pensionari incendiatori, amenințări de la Putin și întuneric în Abhazia. Zelenski: „Vom învinge”

22 decembrie 2024, ora 21:07

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 52 din cele 103 drone ruseşti lansate peste noapte asupra Kievului şi altor oraşe ale ţării, dar Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă „distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, în timp ce liderul regiunii separatiste georgiene proruse Abhazia a avertizat sâmbătă că republica se confruntă cu o „catastrofă umanitară” din cauza lipsei de electricitate. 

Pe acest fundal, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a felicitat pe sportivul Oleksandr Usyk pentru victoria de la Riad. Totodată, o serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai multe orașe. Conform poliției, suspecții sunt mai mulți pensionari ruși păcăliți de escroci. 

UPDATE Ministrul polonez al Apărării Naţionale, Władysław Kosiniak-Kamysz, a anunţat că Polonia este gata să doboare rachete ruseşti dacă acestea reprezintă o ameninţare directă pentru Polonia sau ţările NATO, arată Ukrainska Pravda.

UPDATE Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare, având capacitatea de a utiliza imigrarea ilegală şi alte probleme pentru a submina blocul comunitar, a declarat duminică prim-ministrul italian Giorgia Meloni.

UPDATE Rusia va începe, de luni, livrări umanitare de energie electrică către Abhazia, o regiune separatistă georgiană susţinută de Moscova, au declarat oficiali locali citaţi de agenţiile de presă ruse, transmite Reuters, citat de News.ro. „Ca răspuns la apelul Abhaziei, conducerea Rusiei ne-a întins din nou o mână de ajutor şi începe să realizeze un transfer umanitar de energie electrică către republică,” a declarat Badra Gunba, preşedintele autoproclamat al Abhaziei, citat de agenţia de presă Interfax.

UPDATE Rusia reprezintă o „ameninţare permanentă” pentru Uniunea Europeană (UE), a afirmat duminică premierul finlandez Petteri Orpo, în timp ce omoloaga sa italiană Giorgia Meloni a avertizat în legătură cu o „amenințare mai largă decât ne imaginăm”, relatează AFP și Reuters.

UPDATE Forţele ruse au executat cinci prizonieri de război ucraineni, a anunţat, duminică, comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul Ucrainei, Dmytro Lubinets, potrivit Reuters.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că aderarea Ucrainei la NATO este „realizabilă", dar că Kievul va trebui să lupte pentru a convinge aliaţii să facă acest lucru posibil, transmite Reuters, citat de News.ro. 

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă „distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş din centrul Rusiei, transmite AFP, citat de Agerpres. „Oricine încearcă să distrugă ceva în ţara noastră, oricât de mic, se va confrunta cu o distrugere mult mai mare în propria ţară şi va regreta ceea ce a încercat să facă ţării noastre", a declarat şeful statului rus în comentarii asupra atacului de sâmbătă împotriva oraşului Kazan, situat la aproximativ 1.000 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

UPDATE Un depozit de combustibil din regiunea Oriol, în vestul Rusiei, a luat foc după un atac ucrainean cu dronă, conform unei informări postate pe platforma Telegram în noaptea de sâmbătă spre duminică de guvernatorul regiunii, Andrei Klicikov, informează dpa, citat de Agerpres. „Datorită reacţiilor rapide, a fost posibil, din fericire, să se împiedice consecinţe ulterioare ale atacului; focul a fost localizat rapid şi acum este stins complet", a spus Klicikov, adăugând că nu au fost victime sau pagube grave.

UPDATE Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 52 din cele 103 drone ruseşti lansate peste noapte asupra Kievului şi altor oraşe ale ţării, a anunţat armata ucraineană, duminică, transmite Reuters, citat de News.ro. Conform unei declaraţii publicate pe Telegram, armata a pierdut urma a 44 de drone, iar o altă dronă a părăsit teritoriul Ucrainei îndreptându-se spre Belarus. La moment, nu au fost înregistrate victime.

UPDATE Premierul slovac Robert Fico a sosit duminică la Kremlin pentru o întrevedere cu liderul rus Vladimir Putin, la doar trei zile după ce s-a certat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe tema tranzitului gazelor rusești, relatează Ukrainska Pravda. Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Robert Fico a fost anunțată de propagandistul Pavel Zarubin, care realizează o emisiune dedicată Kremlinului. Zarubin a difuzat o înregistrare video în care Putin poate fi văzut la întâlnirea cu Fico însoțit de consilierul său pentru politică externă, Iuri Ușakov.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a felicitat pe sportivul Oleksandr Usyk pentru victoria de la Riad, în urma căreia acesta a rămas campion absolut la categoria grea. „Prin păstrarea centurilor de campion, Oleksandr dovedeşte că suntem ucraineni şi că nu vom renunţa niciodată la ceea ce este al nostru. Indiferent de dificultăţi, vom învinge. Fie în ring, pe câmpul de luptă sau în arena diplomatică”, a declarat președintele.

UPDATE O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai multe orașe. Mai mulți suspecți au fost reținuți, informează publicația ucraineană Ukrainska Pravda, citată de Digi24. Mai mulți pensionari ruși ar fi fost păcăliți de escroci să efectueze „cascadorii” riscante în locuri aglomerate din Moscova și Sankt Petersburg pe 21 decembrie, a anunțat poliția rusă. Mai mulți dintre pensionari au fost reținuți, a declarat poliția, însă forțele de ordine sunt încă în căutarea a cel puțin unuia dintre suspecți. Nu este clar cine se află în spatele escrocheriei. Potrivit canalului Telegram Baza, în ultimele două zile au avut loc cel puțin 13 cazuri separate de incendiere în Rusia, care au implicat mașini, artificii și clădiri.

video: x/nexta_tv

UPDATE Liderul regiunii separatiste georgiene proruse Abhazia a avertizat sâmbătă că republica se confruntă cu o „catastrofă umanitară” din cauza lipsei de electricitate. „Ne-am trezit în întuneric total, la propriu și la figurat”, a spus acesta, conform Reuters, citat de Digi24. Badra Gunba, autoproclamatul președinte al Abhaziei, a declarat sâmbătă că a apelat din nou la ajutorul Rusiei pentru asistență cu furnizarea de energie electrică, după ce ministrul interimar al energiei a declarat la începutul acestei săptămâni că Moscova nu a răspuns cererilor de ajutor ale republicii. La începutul acestei luni, compania de energie de stat din Abhazia, Chernomorenergo, a declarat că reduce furnizarea de energie electrică la mai puțin de trei ore în timpul zilei pentru a face față scăderii livrărilor.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1031: Atac cibernetic, explozii la Kiev și condiția lui Zelenski! Putin: „Când e liniște, ne plictisim”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.