În ultimii ani, transportul electric câștigă mai mult teren, pe măsură ce oamenii caută soluții mai curate și mai eficiente din punct de vedere energetic pentru a reduce emisiile de carbon și poluarea mediului înconjurător. Această tranziție nu este doar o schimbare a tipului de combustibil utilizat, ci și o redefinire a infrastructurii și a modului de viață a consumatorilor. Într-un nou episod „EnergoShow”, înaltul consilier al Uniunii Europene în domeniul energetic, Alexandru Săndulescu, a vorbit despre proiectele și practicile UE care merită să fie implementate și în Republica Moldova.
„Dacă ne uităm la consumul de energie a Republicii Moldova, cam jumătate din consum este în zona clădirilor, dar 30% din consum este în zona transportului și atunci, pe lângă țintirea consumului în zona rezidențială și scăderea acestui consum prin măsuri de eficiență energetică prin noi clădiri cu consum zero de energie - următoarea țintă ar trebui să fie transportul și aici, în zona transportului, într-adevăr avem ca instrument - această înlocuire a mașinilor clasice, pe benzină, pe motorină, cu mașini electrice”, susține Săndulescu.
Acesta afirmă că autoritățile de la Chișinău ar trebui să urmărească care sunt practicile UE în domeniu.
„Sigur, de perspectivă vor fi și automobile pe hidrogen, dar aici discutăm de o perspectivă mai îndelungată. Deocamdată ce avem la îndemână sunt aceste vehicule electrice și aici ar trebui să ne uităm nu numai la autoturisme, autocamioane, dar ar trebui să ne uităm și la transportul feroviar. Din câte vedeți în Uniunea Europeană, este practic electrificat în totalitate.
Dar, întorcându-mă la autoturisme și autocamioane, aici ce putem face este să promovăm o rețea de stații de încărcare, cât mai întinsă și cât mai eficientă, adică să nu fie problema încărcării autovehiculului electric principala problemă a deținătorului de astfel de autovehicule. Investiția în autovehicule electrice, sigur, este o investiție personală, a fiecărui cetățean care dorește să-și schimbe autoturismul. Ea, din câte vedeți, în țări europene este stimulată financiar, există acele vouchere”,spune Săndulescu.
Acesta a menționat că este posibil ca și în Republica Moldova să fie implemntat un astfel de sistem de vouchere pentru automobilele electrice.
„Aici nu pot să garantez nimic, nu pot să spun nimic, pentru că este un alt Minister care se ocupă de zona de transporturi, nu Ministerul care desfășură activitatea așa - Ministerul Energiei, dar ceea ce pot să spun legat de Ministerul Energiei este că, într-adevăr, avem ca preocupare această extindere, rețelei de stații de încărcare, studiem un eventual ajutor financiar pentru cei care vor să instaleze astfel de stații de încărcare”, afirmă înaltul consilier al UE în domeniul energetic.
Totodată, Săndulescu susține că autoritățile locale ar trebui să i-a în calcul și posibilitatea de procura în viitor și au autobuze electrice.
„Important ar fi și pentru autoritățile locale, atunci când schimbă parcul de autobuze, să se gândească poate și la autobuze electrice. Asta va duce la reducerea poluării în localitățile respective cu siguranță. Deci este o linie pe care cred că trebuie să mergem în condițiile în care vrem să reducem poluarea, în condițiile în care vrem să avem un sector energetic cât mai curat”, a mai spus înaltul consilier al UE în domeniul energetic.
Vedeți mai jos un nou episod al proiectului „EnergoShow”.