Congresul SUA a aprobat marți seara pachetul de ajutor de circa 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Urmează ca acesta să fie promulgat de liderul american, Joe Biden, potrivit căruia Statele Unite vor „începe să trimită armament și echipamente Ucrainei în această săptămână”.
Pachetul de ajutor a trecut de Congresul SUA, cu 79 de voturi pro și 18 contra.
„Acest proiect de lege privind securitatea națională este una dintre cele mai importante măsuri pe care Congresul le-a adoptat de foarte mult timp pentru a proteja securitatea americană și securitatea democrației occidentale”, a afirmat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, după vot.
Schumer a declarat că i-a lăsat un mesaj lui Zelenski marți seară, în care i-a spus: „OK, am reușit. Acum du-te și câștigă lupta”.
„Voi promulga acest proiect de lege și mă voi adresa poporului american de îndată ce va ajunge mâine (miercuri) pe biroul meu”, a reacționat Joe Biden, într-un comunicat al Casei Albe.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit miercuri Senatului SUA pentru aprobarea ajutorului militar și economic de 61 de miliarde de dolari pentru țara sa.
„Le mulțumesc liderului majorității Chuck Schumer și liderului republican Mitch McConnell pentru conducerea lor fermă în promovarea acestei legislații bipartizane, precum și tuturor senatorilor americani din ambele partide care au votat pentru ea”, a scris el pe rețelele de socializare, la scurt timp după adoptarea masivului pachet de ajutor.
Statele Unite au fost principalul susținător militar al Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei, dar noul pachet de ajutor, care include provizii militare esențiale, a fost blocat luni de zile în Congres. Armata ucraineană se confruntă cu o lipsă gravă de arme și de noi recruți, în timp ce Moscova exercită o presiune constantă dinspre est.
„Apreciez, de asemenea, sprijinul președintelui Biden și sper că legea va fi promulgată în curând și că următorul program de ajutor militar va fi la înălțimea hotărârii pe care am văzut-o întotdeauna în negocierile noastre”, a adăugat Zelenski.
În opinia sa, „capacitățile cu rază lungă de acțiune, artileria și apărarea aeriană ale Ucrainei sunt instrumente esențiale pentru restabilirea mai rapidă a unei păci juste”.
Pachetul de ajutor ar putea fi ultimul aprobat pentru Ucraina până după alegerile din noiembrie, când mizele sunt Casa Albă, Camera Reprezentanților și o treime din Senat. O mare parte din opoziția față de asistența de securitate, atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat, a venit din partea republicanilor care au legături strânse cu fostul președinte american Donald Trump, un sceptic în privința ajutorului pentru Ucraina, care a subliniat politicile „America First” în contextul în care încearcă să obțină un al doilea mandat.