Președintele francez Emmanuel Macron, care a contribuit la numirea Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene în urmă cu cinci ani, poartă acum discuții cu alți lideri UE pentru a găsi un alt candidat – cum ar fi Mario Draghi – care să ocupe postul de conducere.
Cu mai puțin de două luni înainte de alegerile din cadrul blocului comunicar, Macron a vorbit cu premierii, inclusiv cu prim-ministra italiană Giorgia Meloni, despre posibilitatea de a avea un lider tehnocrat la conducerea brațului executiv al Uniunii Europene, cum ar fi Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, potrivit unor surse citate de Bloomberg, preluat de G4Media.
Când von der Leyen a devenit președintele-surpriză în 2019, în urma unui acord între Macron și cancelarul german de atunci Angela Merkel, ea a promis să transforme instituția într-o „comisie geopolitică”.
Dar este posibil ca ea să-și fi distrus propriile șanse, a declarat un alt oficial, prin politizarea excesivă a rolului său.
Von der Leyen se confruntă cu o nemulțumire profundă în anumite capitale în legătură cu modul în care a condus comisia în ultimii cinci ani, în special în ceea ce privește negocierile comerciale, transformarea climatului UE și relațiile cu SUA.
Iar Macron a criticat în mod deschis performanțele ei.
„Președinția Comisiei este acolo pentru a apăra interesul general, așa că nu trebuie să fie politizată în exces”, a declarat Macron la Bruxelles luna trecută. „Ceea ce, trebuie spus, nu a fost deloc cazul cu această Comisie”.
Oficialii de la Bruxelles, inclusiv din cadrul biroului lui von der Leyen, nu sunt siguri dacă Macron caută cu adevărat un înlocuitor pentru postul de conducere sau dacă face presiuni asupra ei ca o stratagemă pentru a extrage concesii de la ea mai târziu, au declarat persoanele, care au vorbit sub rezerva anonimatului.
Există un consens larg asupra faptului că o decizie nu va fi luată până după alegerile europene din 9 iunie, când liderii UE vor stabili cine va ocupa posturile de conducere, inclusiv pentru Consiliul European, Parlament și politică externă.
Draghi este văzut ca un profil puternic, iar seriozitatea sa este încă admirată la Bruxelles după ce a salvat euro în calitate de președinte al BCE prin angajamentul său „cu orice preț” de a proteja moneda comună. Dar scepticii indică vârsta sa – 76 de ani – apărarea sa pentru împrumuturi comune de care se tem țările cu economii mai slabe și îndoielile puternice cu privire la faptul că PPE ar renunța la acest post pentru o figură tehnocrată, au spus oamenii.
Alții au sugerat că Draghi ar putea fi luat în considerare pentru postul de membru al Consiliului European, care se ocupă de conducerea reuniunilor celor 27 de lideri ai UE.
Cu toate acestea, situația a devenit mai dificilă pentru președinta Comisiei nu numai pentru că trebuie să combine obligațiile din campanie cu cele din Comisie, ci și pentru că influentul său șef de cabinet, Bjoern Seibert, nu mai conduce activitatea cotidiană a instituției, ci conduce în schimb campania de realegere.