Averea nu se mai măsoară după grosimea portofelului. Moldovenii au prins gustul achitărilor fără numerar. Anul trecut patru din zece cumpărături au fost plătite cu ajutorul cardului, iar tendința este în creștere. Cifrele au fost prezentate de autorități, care au decis să pună umărul la limitarea circuitului de bancnote, lansând o campanie pe care au numit-o „Fără cash”.
Cifre oficiale arată că, anul trecut, numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35 la sută, față de 2022. În ultimii șase ani, însă, plățile fără numerar au crescut de opt ori. Autoritățile cred că tot mai mulți moldoveni descoperă avantajele și faptul că riscurile tranzacțiilor fără numerar sunt mai mici decât a celor cu bani în numerar.
„În ultimii trei ani plățile fără numerar au crescut foarte mult mai ales după ce s-a început pandemia Covid, a fost un boom al plăților și cetățenii au început să simtă beneficiile. Totuși, retragerile de numerar prevalează plăților fără numerar. Dacă am lua statistica banilor care s-au pierdut ca urmare a fraudelor și banilor cash care s-au pierdut, sunt sigur că a doua va prevala”.
Banca Națională a Moldovei precizează că sistemul bancar din țara noastră a avansat și poate oferi protecția necesară tranzacțiilor fără numerar.
„Plățile fără numerar înseamnă plăți sigure, înseamnă plăți transparente și cu costuri foarte mici. Utilizatorii mai sceptici doresc să vadă totuși bancnota în mână, dar eu cred că ușor, ușor vor descoperi avantajele plății fără numerar și să nu uităm că plata fără numerar înseamnă și reducerea drastică a economiei informale, a economiei negre. Nu poți să dai, să primești șpagă cu cardul”.
„Nu este vorba despre o reducere din partea statului a plăților cu numerarul, este pur și simplu o posibilitate de a face plata mai sigură, mai comodă și cu costuri mult mai mici”.
„Oamenii trebuie să decidă ce este mai comod pentru ei, ce este mai bine, ce are sens mai mult. Ceea cu ce noi ne ocupăm ca și stat este să creăm aceste precondiții. Dacă noi ca stat vedem beneficii pentru societate în anumite condiții, noi facem o reformă”.
Un studiu realizat recent arată că, totuși, există mulți moldoveni care nu cred decât banilor din portofel. Așa că se grăbesc să-și ridice banii de la bancomat imediat ce le-a fost transferat salariul sau pensia.
Oamenii au păreri diferite despre plățile cu numerar și cele online. În timp ce unii cred că plățile cu cardul sunt mult mai ușoare și sigure, alții cred doar în ceea ce văd - adică în bani gheață.
”În mare parte cu cardul achit comunalele, produsele la magazin, la farmacie. Mai scot uneori cash unde nu pot achita cu cardul, dar dacă ar fi fost posibil nu mai scoteam. Nu văd niciun risc că nu am acolo așa sume mari ca să mă tem să le pierd”.
„Pe banii de hârtie sunt cei mai mulți microbi, așa că mai bine cu cardul, pentru că nu sunt”.
„Cumpărăturile de la supermarket achit, comunalele online, destul de comod.Viitorul e după varianta electronică, posibil că banii vor dispărea cu timpul în genere”.
„Oamenii mai în vârstă tot timpul zic, ce e în mână nu e minciună. Cineva poate să îți ia numărul să îți ia datele de la cardul ăsta și pe urmă să le folosească el”.
„Cred că nu trebuie să renunțăm la cash nici într-un caz pentru că este mai sigur decât plățile online fără numerar. Sunt riscuri, chiar ieri mi-a venit un mesaj că trebuie un transfer și trebuie să confirm un cod cu toate că nu am făcut înainte de asta niciun transfer, sau plată”.
„Eu am banca mea, am primit pensia și pun acolo sub lăcată și tot normal, dar cu carduri se aude că se amăgesc se sună, se interesează tâlharii, bandiții”.
„Îi scot de la bancomat întotdeauna.- De ce?- Nu știu de ce mă tem să nu mii fure.Să mă dreg eu cardul cela bagă-l scoate-l, i-al, ai grijă să nu-l pierzi, uiți undeva iată așa i-am pus aici și stau”.
Potrivit datelor, la sfârșitul anului 2023, în Republica Moldova erau în circulație 3,3 milioane de carduri bancare cu 18 la sută mai mult decât la finele anului 2022. Campania „Fără cash” va dura până la sfârșitul anului.