Peste 800 de elevi și aproape 100 de profesori de la Liceul Teoretic „Academician Constantin Sibirschi” din capitală au fost evacuați astăzi. Vorbim despre o simulare, la care au participat și pompierii. Asemenea exerciții se fac în școlile din întreaga țară și au scopul de a pregăti copiii și cadrele didactice pentru a reacționa prompt în caz de incendiu.
Alarma de incendiu a răsunat astăzi la Liceul Teoretic „Academician Constantin Sibirschi”, așa că în aproape patru minute, peste 800 de elevi și aproape 100 de cadre didactice au fost evacuate. La scurt timp a intervenit și o autospecială.
În timpul verificării încăperilor au fost găsite persoane rănite, astfel au fost simulate și acțiuni de scoatere a acestora în siguranță.
După acordarea îngrijirilor medicale, elevii care au avut de suferit în urma incendiului au avut parte și de consiliere psihologică.
„Acum acord consiliere emoțională copilului care este în stare de șoc, pentru că a fost scos de către pompieri din interiorul școlii cuprinse de flăcări”.
În acțiunile de stingere a incendiului au fost implicați și elevii din clasele mari. Aceștia ne-au spus că periodic sunt instruiți, așa că au știut exact cum trebuie să acționeze într-o asemenea situație. Mai mult, aceștia au fost și echipați corespunzător.
„Am fost salvatorul principal din grupul nostru. Suntem patru în echipă și avem responsabilitatea de a salva copii. Am aflat că doi copii sunt blocați, pe unul dintre ei l-am evacuat cu succes, însă pentru salvarea celuilalt nu am putut interveni, deoarece era mult fum. În această geantă este trusa medicală. Am fașă din tifon, amoniac pentru restabilirea respirației în caz de leșin”.
„Astăzi, când ne-au desemnat responsabili de evacuare, împreună cu alte fete am fost repartizate la toate ieșirile din școală. Am ținut situația sub control și i-am redirecționat pe elevi acolo unde trebuie să meargă”.
„A fost un moment de responsabilitate. Eu am înregistrat numărul de elevi care erau în școală, care au fost evacuați și care nu au fost evacuați. Un asemenea exercițiu este foarte important pentru școala noastră, dar și pentru toate școlile din țară, pentru că vorbim despre siguranța noastră”.
Chiar dacă instituția nu este dotată cu un sistem anti-incendiu, directoarea susține că asemenea exerciții se fac de două ori pe an, pentru ca elevii să fie pregătiți.
„Este foarte important, noi cunoaștem situația și asemenea exerciții facem de două ori pe an. Suntem dotați cu stingătoare, avem planurile de evacuare, dar sperăm că în timpul apropiat vom avea și sistemul de anti-incendiu”.
Exercițiul a avut drept scop pregătirea elevilor și a cadrelor didactice pentru a reacționa prompt și corect în cazul unor situații excepționale.
„Astăzi ne-am propus la acest liceu să facem o aplicație, la fel cum facem pe tot teritoriul țării, vorbim de aplicații la protecția civilă cu implicarea copiilor în așa fel încât aceștia să fie mult mai pregătiți, să reacționeze într-o situație excepțională, eventual într-un incendiu. Astăzi ne-am propus să monitorizăm ceea ce face corpul didactic pentru că ei sunt cei care intervin primii într-o situație de risc până la sosirea pompierilor”.
De la începutul anului au fost desfășurate exerciții asemănătoare în peste 130 de instituții de învățământ din țară, iar peste 45 de mii de elevi au fost instruiți cum să acționeze în caz de incendiu. Importanța acestora a fost demonstrată recent, când la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din Chișinău a izbucnit un incendiu, iar peste 1900 de elevi au fost evacuați.