Pe 26 aprilie se împlinesc 37 de ani de când reactorul patru de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat, afectând întreaga Europă, iar milioane de oameni au fost victime ale radiaţiilor. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un mesaj la ședința Legislativului de astăzi în care a comemorat victimele catastrofei.
„Se fac 38 de ani de la tragicul accident de la Centrala Nucleară de la Cernobîl. O catastrofă devastatoare în care au murit mii de oameni, iar alte sute de mii au fost grav afectați. De ziua internațională de comemorare a victimelor catastrofei, exprimăm recunoștința față de cei 3000 de moldoveni care au participat la lichidarea pericolului radioactiv.
Mulți dintre ei s-au ales cu diverse dizabilități sau au decedat mult mai devreme. Trebuie să facem tot posibilul ca astfel de evenimente, accidente să nu se mai repede niciodată. Oamenii să trăiască în pace”, a menționat Grosu.
Accidentul a survenit în urma mai multor erori umane, care este catalogat drept cel mai grav din istoria nucleară civilă. 56 de oameni au murit imediat sau în lunile ce au urmat. Dar pentru alte sute de mii, destinul s-a schimbat într-o clipă.
Reactorul a explodat în data de 26 aprilie 1986, la ora 1:23. Acoperişul reactorului, greu de o mie de tone, a fost aruncat în aer, iar învelişul de grafit a luat foc şi 190 de tone de substanţe radioactive au ajuns la peste 1.000 de metri în atmosferă, iar apoi au fost purtate de curenţii de aer pe distanţe imense.
Puţini au fost cei care au ştiut ce s-a întâmplat atunci. Secretomania regimului sovietic a făcut ca pericolul imediat să nu fie cunoscut de populaţie.
Numărul total al deceselor la scară globală, în perioada 1986-2004, provocate de accidentul de la Cernobîl ar fi de 985.000.
Cele mai afectate state, pe lângă cele din fosta URSS, au fost Norvegia, Suedia, Finlanda, Iugoslavia, Bulgaria, Austria, România, Grecia şi părţi extinse din Germania şi Marea Britanie, potrivit sursei citate. Aproximativ 550 de milioane de europeni şi între 150 şi 230 de milioane de oameni din emisfera nordică rusă şi nu numai au fost expuşi unui nivel ridicat de radioactivitate. Norul radioactiv rezultat a atins după 9 zile de la accident părţi din SUA şi Canada.
Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 8 decembrie 2016, o rezoluţie prin care data de 26 aprilie a fost desemnată ca Ziua internaţională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl.