Și-au asumat rolul nu doar de dascăli, ci și de luptători ai culturii și identităţii naţionale. Vorbim despre profesorii eroi, care predau în limba română la liceul Lucian Blaga din regiunea transnistreană. Și în prezent, pentru ei, fiecare zi e o nouă provocare. În contextul, Zilei Profesorilor, am decis să mergem la Tiraspol, unde am depănat amintiri împreună cu cei care mai bine de 30 de ani luptă să păstreze acolo spiritul nostru identitar si valorile naţionale.
„Suntem semănători de lumină, noi am făcut lucruri mari, cu mijloace mici, am făcut ceva ce era imposibil în așa situații, să păstrezi școala românească, aici, în Tiraspol”.
lon lovcev este unul dintre cei mai cunoscuți luptători ai valorilor naționale de pe ambele maluri ale Nistrului. Timp de 30 de ani a fost directorul unicului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol. În pofida provocărilor și presiunilor din partea regimului separatist și-a dedicat jumătate din viață ca elevii din regiune să poată studia în limba maternă.
„Liceul este totul, este creația noastră, este sufletul nostru. Meritul nostru este că am putut să scoatem mii de copii din ideologia asta, îndoctrinată, aici în Tiraspol”.
Un simbol al luptei eterne pentru valorile naționale este un tablou ce atârnă în holul instituției. Imaginea ține vie amintirea vremurilor grele și motivează profesorii, dar și elevii să renunțe, indiferent de circumstanţe, ne spune lovcev.
Și pe parte și pe alta, treceau zi și noapte transportul și această floricică a rezistat, m-aţi întrebat cum am rezistat noi, școala noastră reprezintă acestă floare, care a spart acest asfalt și a inflorit și acum semințele noastre sunt peste tot.
În cei peste 30 de ani de luptă profesorii ne-au spus că au muncit cu intensitate maximă, iar cu fiecare an care a trecut au devenit mai rezistenți. Acum își fac meseria cu bucurie și împlinire.
Liceul pentru mine a devenit a doua casă, am fost la serviciu de dimineață până noapte. Aceste provocări m-au făcut să simt bucuria victoriei, dacă nu erau aceste provocări, astăzi nu simțeam bucurie.
La liceul Lucian Blaga, limba română este unica stăpână. Bunăoară, la lecţia de limbă română i-am surprins pe elevii clasei a 1 1-a studiind ,Povara bunătății noastre” de lon Druță.
Tatiana Andrieș este profesoară de limba și literatura română și şi ne-a spus că sta în fata copiilor din prima zi de deschidere a instituţiei. În'pofida tuturor obstacolelor, susține că a fi profesoară este cea mai frumoasă menire pentru ea.
Permanent erau evenimente de încordare emoțională, negative, pentru că întotdeauna a fost unica dorință a autorităților din această localitate si din zonă, să distrugă tot ce este românesc. Nu-mi imaginez o altă profesie, find că după mine este cea mai frumoasă, profesie, avem cei mai frumoși copii, lucrăm cu cel mai perfect material, pe care l-a creat marele tot.
Ludmila Sucitu și ea profesoară de limbă și literatură română de 12 ani vine în fiecare zi de la Anenii Noi. Face naveta cu drag, asta pentru că tot mai mulți au început să înțeleagă despre cât de importante sunt valorile unui neam.
„Nu ajunge spațiu de clase, clasele sunt foarte mici numărul de elevi este în creștere, mai ales la clasele primare, dacă până acum erau câte zece până la 15 elevi, acum în clase sunt 20-24. Sunt foarte mulți doritori care vor să învețe la noi în liceu ei au înțeles că viitorul copiilor este aici, fiind absolvenți ai aceste instituții, elevii noștri pleacă în Europa”.
Ne-au confirmat și elevii care spune că visul lor este să ajungă în universitățile din Europa.
Vreau să merg la București, la facultatea de informatică. Este foarte bine să studiem în această instituție, fiind că ea ne oferă o mulțime de posibilități și putem vorbi în limba noastră maternă, putem studia despre istoria neamului nostru.
Mai departe vom merge cu limba română, în România, la Chişinău.
„Ador studiile în limba română pentru că sunt o patriotă adevărată, am ales să învăț aici pentru că toată familia vorbește în limba română şi suntem moldoveni din sânge”.
„Sunt recunoscător profesorilor care m-au din clasa întâi și până acum, au tot respectul”.
Liceul Lucian Blaga a fost înființat pe întâi septembrie 1991, pe atunci şcoala moldovenească nr. 20 din or. Tiraspol, singura instituție cu predare în limba română. De-a lungul timpului, întregul colectiv profesoral a fost ținta mai multor atacuri din partea autorităţilor separatiste. Printre acestea impunerea trecerii tuturor școlilor moldovenești la studierea în grafia chirilică, refuz pentru acordarea licenţei de activitate, care a fost cerută de administrația școli, amenințări constante.
Efectivul de milițieni din zonă a intrat în școală şi a distrus tot ce le-a căzut sub mâini. Totuși, cadrele didactice au rezistat presiunilor și niciodată nu s-au gândit să facă vreun pas înapoi.