Peste două milioane moldoveni au călătorit în țările din Uniunea Europeană de la liberalizarea regimului de vize. Astfel, aceștia au economisit peste 270 de milioane de euro, bani pe care trebuiau să îi achite pentru perfectarea vizelor. Experții admit că și statul a economisit miliarde de lei după ce au fost reduse schemele de corupție prin care moldovenii ajungeau ilegal în Europa în căutarea unei vieți mai bune. Datele au fost prezentate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene și Institutul pentru Inițiative Strategice cu ocazia împlinirii a 10 ani de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.
Datele arată că, în cei zece ani de la liberalizarea regimului de vize, peste două milioane 156 de mii de cetățeni moldoveni au mers în spațiul Schengen cu pașaportul biometric. În total, au fost efectuate 31 de milioane 248 de mii de călătorii, ceea ce înseamnă în medie câte 15 călătorii per persoană. Estimativ, moldovenii au economisit în această perioadă 270 de milioane de euro, după ce nu au mai fost nevoiți să achite pentru perfectarea celor aproximativ șapte milioane de vize care ar fi fost necesare în această perioadă.
Experții susțin că unele din principalele beneficii imediate ale abolirii regimului de vize a fost că au dispărut numeroasele rețelele criminale de transport ilegal de pasageri. Astfel, oamenii nu au mai trebuit să stea în rând săptămâni întregi după viză sau să fie nevoiți să treacă ilegal frontierele prin păduri sau munți, pentru că nu puteau obține documentele necesare.
Experții susțin că în această perioadă, datorită posibilității de a călători fără vize, nivelul de viață al moldovenilor s-a îmbunătățit. Chiar dacă mulți moldoveni au plecat în această perioadă și mulți s-au stabilit în străinătate, alții revin acasă și deschid afaceri, inspirate din UE.
Experții susțin că cel mai probabil în luna iunie va începe și procesul propriu-zis de negocieri cu Uniunea Europeană. Țara noastră a îndeplinit opt din cele nouă condiții și mai are de lucrat la vettingul judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție și numirea unui nou procuror general. Totuși, chiar dacă acest lucru nu se va reuși, negocierile oricum vor începe.
Regimul de vize al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a fost liberalizat pe 28 aprilie 2014, la patru ani de la lansarea dialogului în acest sens.