Autoritățile își propun ca în următorii șase ani, peste 30 la sută din energia produsă în Moldova să fie din surse regenerabile. Un nou proiect realizat de TV8 ne învață cum să reducem consumul de energie prin inovații și care sunt practicile UE pe care le putem implementa și în Moldova. Se numește „Energoshow” și ne prezintă inclusiv istorii de succes cu cei care și-au propus să diversifice resursele de energie, și au reușit cu brio.
„În ultimii ani, transportul electric câștigă mai mult teren, pe măsură ce oamenii caută soluții mai curate și mai eficiente din punct de vedere energetic pentru a reduce emisiile de carbon și poluarea mediului înconjurător”.
Referindu-se la diversificarea surselor de energie, Înaltul Consilier al Uniunii Europene în domeniul Energiei, Alexandru Săndulescu, a vorbit despre proiectele și practicile UE, despre care cred că merită să fie implementate și în Republica Moldova.
„Sigur, de perspectivă vor fi și automobile pe hidrogen, dar aici discutăm de o perspectivă mai îndelungată. Deocamdată ce avem la îndemână sunt aceste vehicule electrice și aici ar trebui să ne uităm nu numai la autoturisme, autocamioane, dar ar trebui să ne uităm și la transportul feroviar. Din câte vedeți în Uniunea Europeană, este practic electrificat în totalitate. Dar, întorcându-mă la autoturisme și autocamioane, aici ce putem face este să promovăm o rețea de stații de încărcare”.
Într-o altă ediție a emisiunii „EnergoShow”, au fost oferite mai multe sfaturi despre metodele de eficiență energetică, care pot fi aplicate, de exemplul, la construcția unei locuințe. Acum, în satul Tudora din raionul Ștefan Vodă, se construiește o casă din cânepă industrială, o premieră pentru țara noastră.
„Mortarul care se amestecă, aliajul de var, lut și cânepa industrială se aplică pe pereți, adică totodată construim pereții din el și el exercită și funcție de izolant. Cel mai mare avantaj pentru eficiența energetică, dacă vorbim de cânepă industrială, este că are un transfer foarte mic de temperatură, 0,05 W pe metru pătrat. Adică poate să varieze până la 0,13 W pe metru pătrat, în dependență de mortarul care noi îl facem”.
Alte subiecte abordate în cadrul proiectului „EnergoShow” au fost criza energetică, sustenabilitatea comunității, energia eoliană și fotovoltaică, practicile UE din acest domeniu, dar și istoriile de succes ale oamenilor care au încercat aceste inovații, menite să diversifice resursele de energie și să reducă nivelul de consum al acesteia. Toate edițiile le puteți vedea pe pagina Youtube a TV8.