Război în Israel, ziua 204. Uniunea Europeană a anunţat un nou ajutor umanitar pentru palestinienii din Fâșia Gaza. Este vorba despre alimente, apă potabilă, sisteme de canalizare și adăposturi care vor fi livrate prin partenerii locali de pe teren.
UPDATE Uniunea Europeană a anunțat că va trimite în Gaza un ajutor umanitar în valoare de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari). Oficialii de la Bruxelles au precizat că noul ajutor se va concentra pe livrări de alimente, apă potabilă, canalizare şi adăposturi. Bunurile vor fi livrate prin intermediul partenerilor locali de pe teren.
UPDATE Teritoriul Fâșiei Gaza este devastat de peste şase luni de bombardamente israeliene şi de operaţiuni terestre. Represaliile se desfășoară împotriva teroriștilor Hamas după atacul lansat la 7 octombrie. Din cauza războiului, populaţia civilă de două milioane de locuitori a ajuns dependentă de ajutor umanitar.
UPDATE Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că operaţiunea israeliană a transformat Gaza într-un „infern umanitar”. Oficialii ONU se tem că va izbucni o foamete care îi va afecta pe localnici. Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut Israelului să permită intrarea mai multor ajutoare umanitare în Fâşia Gaza.
UPDATE Evacuarea cantităților de moloz și dărâmături din Gaza va dura în jur de 14 ani. Este estimarea făcută de un oficial al Naţiunilor Unite, transmit Reuters, AFP şi DPA. Campania militară a Israelului împotriva teroriștilor Hamas a distrus aproape întreg teritoriul. Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori au rămas fără adăpost, înfometaţi şi expuşi riscului de îmbolnăvire. Pehr Lodhammar, oficial ONU responsabil cu acţiuni de deminare (UNMAS), a declarat că războiul a lăsat o cantitate estimată la 37 milioane de tone de moloz. Este vorba despre aproape 300 kg/mp, într-un teritoriu în mare parte urbanizat şi dens populat. La aceasta se adaugă și munițiile rămase neexplodate. Calculul arată că ar putea dura 14 ani, în anumite condiţii, pentru îndepărtarea molozului de la clădirile distruse.