Opt candidați la funcția de președinte al Comisiei Europene (CE) au participat luni, 29 aprilie, la dezbaterile de la Maastricht, Olanda, marcând începutul campaniei electorale. Printre aspirații la șefia Comisiei Europene se numără și fostul deputat liberal-democrat Valeriu Ghilețchi.
Valeriu Ghilețchi este reprezentantul Mișcării Politice Creștine Europene. În cadrul dezbaterilor, acesta a susținut o abordare echilibrată între protecţia naturii şi bunăstarea oamenilor.
Candidata Partidului Popular European şi actuala preşedintă a Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat luni seara că politicile privind clima şi eforturile de stimulare a competitivităţii „pot merge mână în mână”, relatează EFE, citat de Agerpres.
Aceasta este economia viitorului", a declarat Ursula von der Leyen la prima dezbatere dintre cei opt candidaţi la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, organizată de revista de specialitate Politico şi de Universitatea din Maastricht, în perspectiva alegerilor europene.
Acuzată că ar fi relaxat măsurile privind clima, Von der Leyen a apărat rezultatele obţinute în cei aproape cinci ani de când se află la conducerea executivului comunitar, începând cu Pactul verde european, care prevede reducerea emisiilor de CO2 cu 55% până în 2030 pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050.
Candidatul social-democrat, Nicolas Schmit, totodată comisar european pentru ocuparea forţei de muncă în executivul european al lui Von der Leyen, a îndemnat ca eforturile să nu fie relaxate, deoarece ''clima nu stă pe loc''. Ar fi o mare greşeală să încetinim lupta noastră împotriva schimbărilor climatice, a spus el, susţinând ideea de a investi în tehnologie, deoarece emisiile "cresc din nou", şi pronunţându-se în favoarea unei politici climatice corecte şi echitabile din punct de vedere social.
Pactul verde nu este o problemă, ci soluţia pentru competitivitate, a adăugat candidatul socialist.
Reprezentanta liberalilor în dezbatere, eurodeputata germană Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a cerut ca progresul în domeniul schimbărilor climatice să fie făcut "împreună" şi nu unii "împotriva" altora. Am construit mult, dar trebuie să facem mai mult, a spus ea.
Europarlamentarul olandez Bas Eickhout a declarat că Pactul Verde încă nu e complet. Ecologistul a preluat fraza pe care Von der Leyen a rostit-o în 2019, comparând tranziţia climatică cu momentul în care oamenii au păşit pentru prima dată pe Lună.
''Vă puteţi imagina dacă JFK (John Fitzgerald Kennedy) ar fi spus: Ei bine, o jumătate de călătorie pe Lună este în regulă", a spus Eickhout, adăugând că "Pactul verde este un început bun, dar doar începutul acestui maraton", deoarece "urgenţa climatică nu şi-a pierdut caracterul urgent".
Candidata Alianţei Libere Europene, germanca Maylis Rosberg, a declarat că ea vede Pactul Verde ca fiind singura soluţie reală pentru a rămâne competitivi.
Din partea Stângii Unite, candidatul austriac Walter Baier a cerut să se analizeze clar unde sunt degradările naturii, a menţionat veniturile mari şi a susţinut celor bogaţi pentru a inversa situaţia.
Doar candidatul grupului de extremă-dreapta Identitate şi Democraţie, danezul Anders Vistisen, a fost în mod clar împotriva politicilor de mediu şi, întrebat cum intenţionează să pună în aplicare politicile pentru atingerea obiectivelor, a răspuns că nu are nicio intenţie în acest sens. El a susţinut că Europa îşi pierde "competitivitatea" în raport cu China şi SUA din cauza politicilor climatice care "sărăcesc milioane de europeni" şi şi-a declarat intenţia de a "păstra locurile de muncă aici".