Pentru prima dată în trei decenii, Republica Moldova crede că are în sfârșit pârghia de a da afară Rusia din țară, scrie Politico, după un interviu cu ministrul de Externe, Mihai Popșoi. De la obținerea independenței în anii 1990, Moldova a fost blocată într-un conflict înghețat cu Moscova asupra „Transnistriei”, o regiune separatistă susținută de Kremlin.
Confruntarea a fost tensionată, dar menținută de o legătură puternică: Moldova primește energie rusească redusă prin „Transnistria”, care primește în schimb sute de milioane de euro pe an. Legătura a permis Rusiei să păstreze controlul asupra fâșiei strategice de pământ de-a lungul graniței cu Ucraina, unde sunt staționate trupele sale, în ciuda obiecțiilor Moldovei, scrie sursa citată.
Această dinamică se schimbă însă. Bruxelles-ul a oferit milioane de euro și mai multe legături cu aprovizionarea cu energie, ca parte a unui proces de ani de zile pentru a pregăti țara, una dintre cele mai sărace națiuni din Europa, pentru aderarea la UE.
„Moldova nu mai este dependentă de regiunea transnistreană”, a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, pentru Politico. „Când vine vorba de gaz, cumpărăm gaz de pe piața internațională. Pe partea de electricitate, construim linii de înaltă tensiune pentru a ne conecta cu România.”
„Există un stimulent puternic acum pentru ca noi să reintegrăm țara în mod pașnic. Rezolvarea conflictului înseamnă reintegrare deplină, și pentru Moldova preluarea controlului asupra granițelor sale suverane”, a susținut Popșoi.
„Frumusețea pentru ruși a fost că prin cumpărarea de energie electrică din regiunea transnistreană, practic, finanțam separatismul în propria noastră țară”, a spus și ministrul Parlicov.
UE a schimbat acest calcul. În ultimii ani, Bruxelles-ul a oferit Moldovei zeci de milioane de euro pentru a construi infrastructură și a-și cimenta conexiunea la rețelele energetice europene, compensând costurile achiziționării de provizii din alte părți.
Asta înseamnă că Moldova nu mai trebuie să cumpere gazul Rusiei, ceea ce ar putea crea probleme statului separatist. Regiunea transnistreană a folosit accesul la veniturile rusești reduse din combustibil și electricitate pentru a construi un sector industrial care s-ar prăbuși practic peste noapte dacă Moldova întrerupe plățile.
Cu toate acestea, Moldova este foarte conștientă că distrugerea motorului economic al „Transnistriei” înseamnă și prejudicii cetățenilor locali - aceiași oameni pe care dorește să-i reintegreze în societatea moldovenească.
„Vorbim de până la 300.000 de oameni, aproape toți sunt cetățenii noștri și trebuie să li se asigure servicii de bază”, a spus Parlicov.
Este o enigmă care planează asupra eforturilor de integrare occidentală ale Maiei Sandu, relatează Politico.
Din 2020, de când aceasta a ajuns la putere, Republica Moldova a făcut progrese în combaterea corupției, în reformarea instituțiilor publice și în consolidarea democrației. Pentru eforturile sale, țara a primit anul trecut statutul de candidat la UE, iar discuțiile privind aderarea la blocul comunitar sunt în curs de desfășurare.
Cu toate acestea, există întrebări persistente cu privire la posibilitatea ca Republica Moldova să adere la UE în condițiile în care are un conflict separatist și trupe rusești staționate pe teritoriul său.