Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a primit luni un apel telefonic din partea preşedintelui american Joe Biden pentru a discuta despre cele mai recente evoluţii ale negocierilor privind încetarea focului în Fâşia Gaza şi despre pericolele unei escaladări militare la Rafah, se arată într-un comunicat al preşedinţiei egiptene, informează Reuters. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei egiptene a declarat că apelul a vizat şi schimbul de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni, un punct important pentru un acord cuprinzător de încetare a focului între Hamas şi Israel. O delegaţie a Hamas se află în prezent la Cairo pentru a delibera asupra răspunsului Israelului la un acord de încetare a focului.
UPDATE Jamaica a recunoscut la 22 aprilie Palestina ca stat suveran - şi a devenit al 141-lea stat membru care a făcut acest demers la ONU, anunţă marţi ministrul jamaican al Afacerilor Externe şi Comerţului Extern Kamina Johnson Smith, într-un comunicat publicat pe X şi repostat de către premierul jamaican Andrew Holness.
UPDATE Un cetăţean turc a fost împuşcat mortal marţi în apropiere de Poarta lui Irod, în Oraşul Vechi al Ierusalimului, după ce a încercat să înjunghie un poliţist israelian care a fost rănit, potrivit unui comunicat al poliţiei israeliene, citat de EFE.
UPDATE ONU este "îngrijorată" de "impactul disproporţionat" al intervenţiilor poliţiei în campusurile universităţilor americane pentru a-i dispersa pe manifestanţii pro-palestinieni, informează un comunicat difuzat marţi la Geneva, relatează AFP şi Reuters. "Sunt îngrijorat de faptul că anumite măsuri luate de forţele de ordine într-o serie de universităţi par să aibă un impact disproporţionat", a declarat Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, Volker Türk.
UPDATE Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că armata israeliană va intra „cu sau fără acord” în Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, pentru a elimina cele patru batalioane Hamas despre care spune că rămân în acea zonă, transmite EFE.
UPDATE China a anunţat marţi că Hamas şi Fatah, două grupuri palestiniene care au fost în dezacord de mulţi ani, s-au reunit recent la Beijing "pentru a purta discuţii aprofundate şi sincere" pe tema "reconcilierii intrapalestiniene", transmit marţi AFP şi EFE. Hamas, rival al formaţiunii Fatah a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, a preluat puterea în 2007 în Fâşia Gaza, unde armata israeliană conduce o ofensivă de mai bine de şase luni după atacul fără precedent din 7 octombrie 2023 al grupării islamiste asupra Israelului.
UPDATE Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, s-a pronunţat în favoarea unei soluţii cu două state în timpul discuţiilor cu omologi din ţări occidentale şi arabe care au avut loc la Riad. De asemenea, ea a pledat pentru un ajutor umanitar mai mare acordat Fâşiei Gaza. În timpul discuţiilor, Baerbock a subliniat că un stat palestinian independent, ca parte a unui proces de pace cuprinzător şi a unei soluţii cu două state, rămâne un obiectiv clar al politicii germane.
UPDATE Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, riscă închisoare. Curtea Penală Internațională de la Haga ar putea emite de arestare împotriva sa și a altor înalți oficiali din Israel, țară aflată într-un război activ cu Iran și Siria, dar și cu mișcările teroriste palestiniene (Hamas și Hezbollah). Curtea Penală Internațională pregătește emiterea unor mandate de arestare pentru liderii Israelului, dar și pentru liderii grupării grupării Hamas. Acuzațiile: Crimele de război comise în Fâșia Gaza prin bombardamentele sporadice efectuate de guvernul israelian din ultimele șapte luni. De asemenea, Hamas este acuzat pentru genocid și crime împotriva umanității după atacul de pe 7 octombrie 2023.
UPDATE Statele Unite și națiuni din Grupul G7 depun eforturi diplomatice intense pentru a împiedica emiterea de către Curtea Penală Internațională a unui mandat de arestare pe numele premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, din cauza ofensivei militare în Fâșia Gaza.
UPDATE Gruparea palestiniană Hamas pregătește marți răspunsul la o ofertă de armistițiu de mai multe săptămâni în Fâșia Gaza, combinată cu eliberarea ostaticilor israelieni, la finalul unor negocieri care oferă o rază de speranță după aproape șapte luni de război, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
UPDATE Departamentul de Stat al SUA a găsit cinci unităţi ale armatei israeliene responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului în incidente individuale, dar spune că acestea vor continua să primească sprijin militar american, relatează BBC.