Astăzi este Ziua Muncii, marcată în majoritatea țărilor din lume. La Chișinău aceasta a trecut fără evenimente organizate. În schimb, la Bălți și Comrat s-a sărbătorit din plin. Au fost organizate concerte, dansuri, activități interactive pentru copii și s-au împărțit gratis cârnăciori. În ambele cazuri, evenimentul dedicat teoretic Zilei Muncii s-a transformat în unul cu tentă politică.
„Este încă un prilej bun pentru a ne aduna, pentru a ne distra și a marca prima zi de mai. Încă odată salutare tuturor și bine ați venit”.
În centrul orașului Comrat a fost amenajată astăzi o scenă și mai multe trambuline pentru copii. Deși pretextul evenimentului a fost Ziua Muncii, atât pe scenă, cât și pe panoul cu poze era afișat logoul blocului creat recent din partidele clonă ale formațiunii Șor, care a fost scoasă anul trecut în afara legii. Liderii politici din regiune au refuzat să ne spună cine a finanțat totul.
„ - Cine sponsorizează evenimentul?
- Nu Adunarea Populară a Găgăuziei.
- Dar cine?
- Dar pe cine interesează asta?
- Pe dumneavoastră sau altcineva v-a îndrumat?
- Pe popor.
- Finanțează blocul „Victoria”?
- Eu nu știu.
- Sunt aceiași bani...
- Auziți acolo”.
„- Din ce bani este finanțat evenimentul?
- Evenimentul nu este plătit din bugetul autonomiei”.
Bașcana Evghenia Guțul a anunțat sponsorul evenimentului doar când a urcat pe scenă.
„A organizat acest eveniment. Motiv de bucurie pentru copiii, mame, tați, bunicilor. Este Ilan Mironovici Șor”.
Dacă unii s-au bucurat de petrecere, alții s-au arătat deranjați de faptul că sărbătoarea a fost presărată cu elemente politice.
„Eu consider că nu trebuie așa ceva. Dacă un eveniment este pentru toată lumea, trebuie să fie apolitic. Dacă faci o binefacere, nu băga politică. Doar oamenii se odihnesc, e Ziua Muncii”.
„- Astfel ne manifestăm respectul față de munca oamenilor noștri. Este o sărbătoare istorica care datează demult. Noi îl prețuim și iubim. El este sărbătorit în Europa, SUA, China, Rusia și Turcia. Toate țările din lume. Este o sărbătoare pentru toți cetățenii.
- Dar de ce sunt afișată emblema unui bloc politic?
- O să vă lămuriți”.
„Sunt trambuline pentru copii, dar noi ca vârstnici tot vrem atenție. În special pentru noi, pentru că noi acum facem o plimbare și plecăm acasă. Mai mult nu avem ce face”.
Cât timp oamenii au dansat, bucătarii au pregătit frigărui. Oamenii au făcut coadă la ghereta cu mâncare, pe care au primit-o gratis.
Blocul fugarului Ilan Șor a organizat un concert și la Bălți, după același scenariu, iar localția aleasă a fost Parcul Victoriei.
Unii locuitori din municipiul Bălți au declarat presei din regiune că sunt nostalgici după vremurile când ieșeau la paradă de Ziua Muncii.
„- Ziua Solidarității și a Muncii, în primul rând. Nimic nu este cum era înainte, Piața Independenței e pustie.
- Dar înainte cum era?
- Era vesel, sărbătoream, muzică, tradiții erau, bine, acum totul a murit, nu e nimic cum înainte, gata”.
„Înainte cum se sărbătorea, se sărbătorea în masă, oamenii ieșeau, se strângeau, vată dulce, baloane, paradă era, organizațiile ieșeau, acum în general nu este nimic, am venit să vedem, e pustiu, ne întoarcem și plecăm acasă”.
„Azi e mai bine, fără demonstrații, fără mitinguri, e mai bine așa să sărbătorim, iaca avem de pus niște răsad și cred că azi avem de lucru”.
În 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat data de 1 mai drept Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. Cu timpul, aceasta a început să fie marcată în majoritatea țărilor lumii, iar în unele state autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.