Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și momele vii. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

02 mai 2024, ora 22:49

Rusia încearcă să străpungă linia frontului în estul Ucrainei în trei direcții, a declarat Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Hortiția, pe 2 mai. O rachetă balistică rusă a lovit miercuri seara târziu portul ucrainean Odesa, rănind cel puţin 13 persoane şi declanșând un incendiu de proporţii, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram, relatează Reuters. Imagini şi înregistrări video postate online arată flăcări la faţa locului şi nori mari de fum care se ridicau spre cer. Potrivit presei, ar fi fost vizat un depozit al Nova Poșta, o mare companie poștală şi de curierat. O înregistrare video arată momentul impactului cu resturi care zboară în interiorul instalației.

Pe de altă parte, un atac cu drone ucrainene a avariat infrastructura energetică și a provocat întreruperi de energie electrică în regiunea Oriol, în centrul Rusiei, a declarat guvernatorul regional Andrei Klicikov, potrivit Rador. SUA a acuzat Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând astfel Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice. Departamentul de Stat al SUA susține că nu a fost un incident izolat și că trupele rusești folosesc agentul chimic pentru a îndepărta forțele ucrainene de pe poziții fortificate și de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă, scrie HotNews. Kremlinul a negat acuzaţia. 

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron declară joi în The Economist că o trimitere de trupe la sol în Ucraina nu este exclusă, dacă Moscova ”va străpunge liniile frontului”, iar Kievul cere acest lucru, relatează AFP, informează News.ro. Macron a subliniat că, în cazul unui succes al Rusiei pe front, nu există garanții că țările vecine, inclusiv România și Republica Moldova, nu vor avea soarta Ucrainei. Unii analiști consideră că Rusia ar putea fi pe punctul de a lansa o nouă ofensivă majoră în Ucraina. În acest context, Macron a declarat pentru The Economist că „dacă Rusia a decis să meargă mai departe, în orice caz va trebui să ne punem cu toții această întrebare” de a trimite trupe, descriind refuzul său de a exclude o astfel de acțiune ca fiind un „semnal de alarmă strategic pentru omologii mei”, transmite France24.

UPDATE China a transmis că va lua „măsurile necesare” după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale ale Rusiei prin pedepsirea companiilor chineze care ajută Moscova să facă rost de arme pentru războiul său împotriva Ucrainei, informează joi AFP.

UPDATE Rușii care au fugit inițial din țară, dar acum se întorc din străinătate, au contribuit la stimularea creșterii economice a Rusiei în fața sancțiunilor occidentale fără precedent, transmite Bloomberg.

UPDATE Rusia a folosit peste 300 de rachete, aproximativ 300 de drone de tip Shahed şi peste 3.200 de bombe ghidate în atacurile din aprilie asupra Ucrainei, a declarat joi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

UPDATE Guvernul Viktor Orban, care menține relațiile cu Rusia, consideră că Alianța Nord-Atlantică este pe cale să depășească ”linii roșii” în asistența militară acordată Ucrainei, contestând inițiativa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de mobilizare a încă 100 de miliarde de dolari pentru eforturile de respingere a invaziei militare ruse.

UPDATE Exporturile de grâu şi porumb ale Ucrainei ar putea scădea cu aproape un sfert în următorul sezon, care va începe în luna iulie 2024, după o recoltă mai mică apărută ca urmare a războiului, a declarat joi adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, transmite Reuters.

UPDATE Ucraina vrea limitarea cartografierii prin satelit a teritoriului său, în contextul  îngrijorărilor cu privire la scurgerile de informații de care ar profita forțele ruse, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev.

UPDATE Întârzierea Occidentului în extinderea ajutorului pentru Ucraina a întărit sentimentul de siguranță al lui Vladimir Putin. Oboseala indusă de război este palpabilă în Occident, în timp ce Rusia dispune de resurse ample, atât umane, cât și financiare. Este avertismentul lansat de Alexandra Prokopenko, sociolog și cercetător la Centrul Carnegie Rusia-Eurasia.

UPDATE Direcția Principală de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video în care afirmă că Rusia ar putea da naștere unei catastrofe nucleare din cauza dronelor kamikaze, scrie Kyiv Independent.

UPDATE Ucraina tocmai a primit al doilea sistem de apărare antiaeriană Skynex din partea Germaniei, ca parte a ultimului pachet de ajutor militar, a anunțat guvernul german la 29 aprilie.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz se va întâlni cu președintele francez Emmanuel Macron, joi seară, la Paris, la o cină pentru a discuta despre politica Uniunii Europene și a Chinei, scrie Adevărul.

UPDATE Guvernul Elveției a transmis joi, 2 mai, că, "în această etapă", Rusia nu se numără printre cele 160 de delegaţii invitate la negocierile care urmează să aibă loc în această țară la jumătatea lunii iunie.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat joi pe reţelele sale de socializare că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc în 15 şi 16 iunie summitul despre aşa-numita Formulă a Păcii promovat de administraţia sa pentru a cere retragerea trupelor ruse de pe întreg teritoriul Ucrainei, potrivit EFE și Agerpres.

UPDATE O adevărată ”Poliție Literară” a luat ființă recent în Rusia, sub masca unui ”Consiliu de experți”... Este o nouă etapă în lupta Kremlinului pentru contolul total asupra fluxului de informații, care abordează un domeniu care s-a bucurat mult timp de un statut aparte în această țară, transmite corespondentul France24.

UPDATE Cinci persoane au fost ucise, inclusiv un bărbat şi fiica sa, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, relatează AFP.

UPDATE Noul ministru de Externe al Letoniei, Baiba Braže, a declarat într-un interviu pentru European Pravda că Ucraina a primit arme occidentale de la unii parteneri cu permisiunea de a lovi teritoriul rus, notează Digi24.

UPDATE Analiștii DeepState susțin că forțele armate rusești reușesc să avanseze pe linia frontului din Ucraina, relatează presa ucraineană. De asemenea, cinci persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, relatează AFP, potrivit News.ro.

UPDATE Extremiştii de stânga din Facțiunea Armata Roșie (RAF) au incendiat o anexă de pe proprietatea directorului general al companiei germane din industria de apărare Rheinmetall, Armin Papperger, acuzându-l că profită de pe urma vânzărilor de arme către Ucraina, relatează Bild.

UPDATE Era de pace și prosperitate relativă de care Occidentul s-a bucurat de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial s-ar putea să se apropie rapid de sfârșit, scrie jurnalistul Tom Porter într-o analiză pentru Business Insider (BI).

UPDATE Statul Major al Forţelor Armate ucrainene informează, în raportul de joi dimineaţă, că armata rusă a pierdut pe frontul din Ucraina încă 1.030 de militari. Astfel, de la începutul războiului, trupele ucrainene au lichidat 470.870 de invadatori ruşi. De asemenea, armata Ucrainei a doborât 348 de avioane și 325 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 7.332 (+20) de tancuri ale armatei ruse, 14.096 (+29) de vehicule blindate, 12.044 (+20) de sisteme de artilerie, 784 (+4) de sisteme de apărare antiaeriană, 1.053 de lansatoare multiple de rachete, 16.224 (+49) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 26 de nave, 1 submarin, 9.561 (+23) de drone, 2.126 de rachete de croazieră și tehnică specială (1.988), notează Rador.

UPDATE Un înalt oficial american a cerut joi Chinei şi Rusiei să se alăture declaraţiilor Statelor Unite şi ale altor ţări că numai oamenii, şi niciodată inteligenţa artificială, vor lua decizii cu privire la desfăşurarea armelor nucleare, informează Reuters.

UPDATE Comisarul parlamentar ucrainean pentru protecția limbii de stat, Taras Kremin, a raportat că, la 20 iulie 2023, în teritoriile controlate de autorităţile Ucrainei, funcționau 10.863 de instituții de învățământ preșcolar, iar limba rusă este predată ca materie separată în trei școli, notează Rador.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis pe şeful departamentului de securitate cibernetică al serviciului de securitate ucrainean, după o anchetă de presă privind finanţele sale, relatează SkyNews, potrivit news.ro.

UPDATE Rusia nu are în prezent nave de război desfășurate în Marea Neagră, a declarat miercuri Marina ucraineană, la scurt timp după ce Moscova a declarat că Kievul a atacat Crimeea anexată cu rachete furnizate de SUA - folosind sisteme de rachete tactice ale armatei, sau ATACMS, potrivit Știripesurse.

UPDATE Acuzaţiile SUA împotriva Rusiei cu privire la folosirea armelor chimice în Ucraina sunt „odioase şi fără temei”, spune ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, citat de Tass, comentând ultimul pachet de sancţiuni anunţat de SUA. „Este ca şi cum Washingtonul nu înţelege că Rusia şi ruşii nu pot fi intimidaţi de deciziile lor”, adaugă el, acuzând SUA că „intimidează partenerii ruşi” şi că „vizează companiile naţionale de înaltă tehnologie, transport şi producţie”, cu scopul „eliminării” concurenţei de pe piaţă”, scrie Mediafax.

UPDATE Oficialii ruși au prezentat în mod regulat posibilitatea ca Rusia să lovească membrii NATO ca răspuns la ajutorul și armele pe care le-au oferit Ucrainei în războiul în curs. Într-un interviu pentru ziarul german Bild, ministrul polonez de Externe Radosław Sikorski anunță previziuni sumbre, spunând că Varșovia ”nu ar fi deloc surprinsă” dacă Rusia ne va ataca. Armata poloneză a declarat de-a lungul războiului că rachetele de croazieră ruse lansate în vestul Ucrainei au intrat în spațiul său aerian. Polonia „nu ar fi deloc surprinsă” dacă Rusia atacă, dar va pierde în cele din urmă, deoarece este mult mai slabă decât Occidentul”, a spus ministrul de Externe Radoslaw Sikorski, potrivit ziare.com.

UPDATE Deși președintele rus Vladimir Putin s-a pregătit pentru un război fără sfârșit, amploarea pierderilor recente ale Rusiei, doar pentru victorii mărunte, și situația jenantă de a nu putea opri atacurile Kievului pe propriul teritoriu înseamnă că lui îi lipsește o rută evidentă spre victorie, scrie „Financial Times“.Chiar dacă Trump ar câștiga în noiembrie, acest lucru nu-i garantează lui Putin un deznodământ satisfăcător. Trump va vrea să vină cu un plan de pace propriu, dar, din ce scrie presa, Putin îi va găsi detaliile la fel de inacceptabile ca și Zelenski. După ce s-a lăudat public în ultimele șase luni că Rusia a preluat inițiativa în război, Putin e nevoit să analizeze acum posibilitatea ca sorții să favorizeze din nou Ucraina, conchide Financial Times, citat de Ziare.com.

UPDATE Politicienii spun că Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, dar Rusia este slăbită de războiul din Ucraina și nu este în măsură să atace NATO, spun experții. În schimb, președintele rus vrea să slăbească și să submineze NATO din interior, cred analiștii, transmite Business Insider.

UPDATE Un atac cu dronă a avariat infrastructura energetică din regiunile rusești Oryol și Kursk, au anunțat miercuri seară oficialii ruși, notează The Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoyt, a anunțat în jurul orei locale 23:00 că un atac cu drone ucrainene a avariat liniile electrice din satul Ponyri, întrerupând alimentarea cu energie electrică a zonei. Câteva ore mai târziu, guvernatorul regiunii Oryol, Andrey Klychkov, a raportat că dronele doborâte au avariat instalații energetice în districtele Glazunovsky și Sverdlovsky. Ulterior, curentul electric a fost întrerupt într-o serie de gospodării.

UPDATE Pentru prima dată de la invazia rusă în Ucraina, la Cernăuţi, în vestul ţării, va fi amenajată o groapă comună pentru 16 soldaţi ai Forţelor Armate ale Ucrainei, care au fost ucişi într-un raid aerian, la 11 martie 2022, în Ludvinivka, în regiunea Kiev, relatează Ukrainskaia Pravda. Cu ajutorul experţilor ucraineni şi străini, au fost identificate 16 nume din cei 19 morţi din atacul din 2022. Rudele victimelor au decis să amenajeze o groapă comună, deoarece soldaţii au servit împreună în aceeaşi unitate a Forţelor Armate ale Ucrainei - Brigada a 10-a de asalt de munte „Edelweiss”. La groapa comună va fi instalat un copac simbolic cu ouă de Paşte. Consiliul oraşului Cernăuţi a transmis că oamenii pot aduce un ou de Paşte pictat, cu o panglică ataşată, pentru a-i onora pe cei căzuţi.

UPDATE Concomitent cu războiul din Ucraina, Moscova recurge la acțiuni ascunse care pot provoca mari probleme în țările din Europa. Un vecin NATO al Rusiei a acuzat Kremlinul de o mutare din umbră a lui Putin, care încalcă reglementările internaționale privind spațiul aerian. Un incident grav s-a produs în Estonia, care a fost supusă unor interferențe ale Rusiei care au dus la probleme cu semnalul GPS, afectând zborurile aeriene. Acest eveniment alertează Europa, privind un posibil război hibrid al Rusiei, cu repercusiuni periculoase.Astfel, compania Finnair a anunțat suspendarea temporară a zborurilor aeriene către Tartu, un oraș din estul Estoniei, pentru o lună, din cauza perturbărilor semnalelor GPS, care au împiedicat aterizarea a două avioane, potrivit Reuters, citat de Ziare.com.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina din februarie 2022, unele țări s-au poziționat diferit față de afacerile și legăturile cu Moscova. Sancțiunile occidentale au lovit economia Kremlinului, însă acum comerțul Turciei cu Rusia a căzut cu 33% după presiunea Statelor Unite, în primele trei luni ale anului 2024. Trezoreria SUA poate lovi băncile turcești cu sancțiuni secundare dacă acestea sunt implicate în exporturile folosite în războiul din Ucraina.Exporturile turcești către Rusia au scăzut la începutul anului 2024, sugerând că o represiune din SUA asupra comerțului cu mărfuri pe care Moscova le folosește în războiul său din Ucraina începe să dea roade, potrivit Financial Times.Exporturile din Turcia către Rusia au scăzut cu o treime în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, la 2,1 miliarde de dolari, conform calculelor bazate pe datele Institutului de Statistică din Turcia, potrivit Ziare.com.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ Peste 100 de Moși Crăciun în aceeași casă: Un colecționar din Chișinău a adunat obiecte vechi timp de 30 de ani
/VIDEO/ Peste 100 de Moși Crăciun în aceeași casă: Un colecționar din Chișinău a adunat obiecte vechi timp de 30 de ani
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Explozie într-un apartament din Chișinău! Trei geamuri s-au spart. Starea proprietarului
/VIDEO/ Explozie într-un apartament din Chișinău! Trei geamuri s-au spart. Starea proprietarului

/VIDEO/ Dosarul „Interpol”: Cum scăpau străinii de căutare internațională. Bloomberg dă vina pe Vitalie Pîrlog

missing
26 decembrie 2024, ora 18:11

Fostul ministru al justiției și fostul șef SIS Vitalie Pîrlog ar fi autorul schemei prin care străinii vizați în dosare penale scăpau de căutare internațională. Despre asta scrie publicația americană Bloomberg care a intrat în posesia unor informații precum că Pîrlog ar fi exploatat o lacună creată chiar de el în 2017 în structura Interpol, iar schema a pus-o în aplicare cinci ani mai târziu.

Mai exact, el a fost cel care a insistat pe faptul ca Interpol să suspende Notificările Roșii pentru infractorii care obțineau statutul de refugiat. Potrivit Bloomberg, schema infracțională i-a adus fostului șef de la SIS și complicilor săi zeci de milioane de dolari. 

Aceasta a fost aplicată în cel puțin în 26 de cazuri în care persoanele erau căutate pentru infracțiuni precum fraude financiare și trafic de droguri.

Corespondenții publicației americane mai scriu că printre clienții care au profitat de schemă se numără un bancher rus și fiul unui fost prim ministru din Kârgâzstan. 

Schema a funcționat timp de jumătate de an, până în momentul în care biroul central al Interpol a pornit o investigație oficială. Nici Pîrlog, nici avocatul său nu au răspuns la e-mailurile și apelurile jurnaliștilor Bloomberg. TV8 a încercat să obțină o reacție, dar telefonul lui Pîrlog era deconectat, inclusiv cel al șefei de la Anticorupție, Veronica Dragalin. 

În dosarul „Interpol” este cercetat inclusiv fostul șef al biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu. Acesta se declară nevinovat.

/VIDEO/ Dosarul „Interpol”: Sechestre de 11,7 milioane de lei și mașini de lux ridicate de autoritățile din Moldova

Energia termică s-ar putea scumpi cu peste 40 la sută. Termoelectrica și CET Nord au cerut tarife mai mari din 2025. /Schema de la Biroul Interpol Moldova prin care zeci de străini cerecetați penal scăpau de căutare internațională ar fi fost pusă la cale de fostul ministrul al justiției și șef la SIS, Vitalie Pîrlog. Despre asta au scris jurnaliștii de la Bloomberg. /Un bărbat din capitală s-a ales cu arsuri ușoare după ce în apartamentul lui s-a produs o explozie. Suflul deflagrației a aruncat în aer geamurile locuinței.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în dimineața zilei de astăzi. Asta după ce Rusia a lansat un nou atac asupra sistemului energetic ucrainean cu rachete și drone. Autoritățile au confirmat că, deocamdată, nu există perturbări în sistemul energetic național, care este conectat cu cel al Ucrainei. /Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului, conform calendarului gregorian. Crăciunul marchează nașterea lui Hristos. Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit pe 7 ianuarie. /Accident aviatic în nordul Kazahstanului. Un avion cu 67 de oameni la bord s-a prăbușit, după ce s-ar fi lovit cu un stol de păsări. Momentul impactului cu solul a fost surprins de martori.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În cadrul unei ceremonii la care au fost chemați 500 de invitați, Maia Sandu și-a început astăzi, oficial, cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova. /Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică mai scumpă din România, după ce rușii au atacat cu rachete centrala electrică din Podolsk, afectând și activitatea centralei de la Cuciurgan. /Mai mulți angajați de la Calea Ferată a Moldovei demisionează unul după altul. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile din vara. Cum răspunde Întreprinderea de Stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul îndeamna cetățenii să economisească energia electrică și să se aștepte la deconectări, în timp ce Premier Energy a făcut deja un grafic de întreruperi planificare, despre care nu oferă detalii. /Chișinăul respinge acuzațiile înaintate de Rusia, precum ca Maia Sandu ar vrea să se răzbune pe locuitorii din stânga Nistrului și planifica o operațiune militară acolo. Experții spun ca rușii urmăresc să destabilizeze situația de la Chișinău. /Opt inspectori vamali de la punctul de trecere al frontierei de la Leușeni sunt cercetați penal pentru luare de mită. Oamenii legii au făcut azi percheziții la domiciliile acestora.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.

Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.