Pe final de postul mare, ciobanii par cei mai fericiți dintre moldoveni. Pentru că anul acesta marcăm Paștele mai târziu, oierii au avut timp să crească miei mari și, respectiv, mai scumpi. Cei care trec pe la stână după mielul de sărbătoare, însă, mai sunt tentați și de caș. Un reportaj despre forfota de la stână urmăriți în cele ce urmează.
În aceste zile, e multă agitație la stânele din țară. Până la Paște mai sunt doar două zile, iar moldovenii caută carne de miel, fără de care mulți nuși imaginează masa de Paște. Sergiu Stefanco din satul Ucrainca, raionul Căușeni are o stână cu 250 de oi și în jur de 200 de mie. Și-a creat această stână de 16 ani. Fermierul spune că în acest an numărul cumpărătorilor e mai mic. Așa cum Paștele anul ăsta a picat mai târziu, mieii au crescut destul de mari, iar costul acestora poate trece și de o mie de lei.
„Sunt destui miei, solicitările sunt mai puține, deoarece prețul unui kilogram de carne de miel este în jur de 120 de lei. În acest an, fiind Paștele mai târziu, are chiar zece, 12 sau chiar 14 kilograme de carne, deci este un cost destul de mare pentru cetățenii noștri. Pentru că înțelegem bine situația financiară a fiecăruia, nu fiecare își permite să pună un miel pe masă, dar chiar și așa comenzi sunt destule”.
„Asa cum cei mai mulți aleg sa cumpere direct de la stână, de pe imaș, mieii ajung direct la bucătărie, apoi pe masa de sărbătoare. Ciobanii spun ca, din cauza solicitărilor tot mai mari, nu mai ajung să iasă la piață cu carnea de miel”.
Fermierul își laudă mieii pentru că au carnea foarte fragedă, fără mirosul specific. În plus, aceasta este mult mai sănătoasă decât cea de porc, de exemplu. Deaceea, în ultimii ani, interesul pentru miei a crescut.
„În ultimii ani am văzut că unii oameni preferă să crească trei-patru berbeci, decât un porc, pentru că, întâi de toate carnea este dietică, plus are mai puțină grăsime, iar costul de creștere este mai mic decât la un porc, decât să crești un porc, mai bine patru berbeci și te alegi cu carne mai multă”.
La mare căutare în această perioadă este și brâza proaspătă de oaie. Imediat după mulgere, laptele proaspăt este transformat în caș. La această stână, Tatiana este cea care prepară brânza. Nu are un secret aparte și crede că pasiunea și dedicația o ajută să obțină întotdeauna brânză foarte gustoasă.
„Nu este nici un secret, cel mai important este să își placă ceea ce faci, și dacă îți place atunci și brânza se primește, dar și alte lucruri. Kilogramul de brânză costă 120 de lei și acum înainte de Paști oamenii cumpără și miei, dar și brânză”.
În această perioadă, atât brânza proaspătă de oaie, cât și carnea de miel costă în jur de 120 de lei.