Veniți acasă de sărbători, moldovenii din diaspora se prind că au în buzunare mai puțini bani decât se așteptau. De câteva zile, euro costă mai puțin de 19 lei. Cursul de schimb valutar este influențat inclusiv de aceiași diaspora. Oamenii vin cu bani pentru sărbătorile pascale, creând un surplus de euro pe piață și, respectiv, o cerere sporită pentru lei moldovenești. Experții remarcă, însă, că tendința de depreciere a valutei europene a pornit cu mult înaintea sărbătorilor pascale.
„De aproape zece luni, moneda euro se află în depreciere constantă față de leul moldovenesc. Astfel, dacă în iulie 2023 moldovenii puteau vinde la casele de schimb valutar un euro în medie cu 19 lei și 96 de bani, acum acesta are un preț de doar 18 lei și 80 de bani, în scădere cu un leu și 16 bani. De fapt, cursul de vânzare a unui euro nu a mai fost la un nivel atât de mic din iunie 2023”.
Deprecierea euro afectează în primul rând moldovenii reveniți acasă pentru a sărbători Paștele alături de cei dragi.
TV8 a căutat o explicație a fenomenului la Banca Națională a Moldovei, până la această oră, însă, autoritatea nu a răspuns întrebărilor noastre. Până să avem o argumentare oficială, am solicitat și părerea experților independenți. Viorel Gîrbu crede că euro a ajuns sub 19 lei, nu doar în contextul Sărbătorilor Pascale. Viorel Gîrbu crede că fenomenul este influențat și de politicile Băncii Centrale.
Există, însă, și din cei care au de câștigat. Este vorba despre moldovenii cu salarii, decente, în lei, dar care planifică achiziții în euro, cum ar fi un apartament, mașină sau o vacanță. Deși leul puternic descurajează exporturile, expertul economic Viorel Gîrbu presupune că autoritățile vor încerca să evite fluctuațiile de pe piața valutară.
Precizăm că, peste Prut, piața valutară dă semne de mai multă stabilitate. De la începutul anului și până acum euro costă aproximativ cinci lei românești.