Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi, în timpul unei întâlniri cu supravieţuitorii Holocaustului, că evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra, scrie Evz.ro. Netanyahu spune că inamicii Israelului ar trebui învinși inclusiv în orașul Rafah, unde s-au refugiat numeroși civili palestinieni care au fugit de război. Aproximativ o sută de studenţi pro-palestinieni au ocupat joi după-amiază holul de intrare al clădirii Geopolis de la Universitatea din Lausanne (UNIL), cerând boicotarea academică a instituţiilor israeliene şi o încetare imediată şi permanentă a focului, relatează agenţia de presă Keystone-ATS, preluată de AFP.
UPDATE Atacuri aeriene israeliene au rănit opt soldaţi sirieni în apropiere de Damasc, a anunţat vineri Ministerul sirian al Apărării, notează AFP. Joi seară, "inamicul israelian a lansat lovituri aeriene dinspre Platoul Golan sirian ocupat, vizând un sit din apropierea Damascului (...) rănind opt soldaţi", a indicat ministerul într-un comunicat. Israelul rareori comentează loviturile individuale, dar repetă în mod regulat că nu va permite inamicului său jurat, Iranul, să-şi sporească prezenţa în Siria.
UPDATE Miliţia Houthi din Yemen, aliniată cu Iranul, care a perturbat transportul mondial pentru a-şi manifesta sprijinul pentru palestinieni în conflictul din Gaza, oferă acum un loc de studiu studenţilor suspendaţi de la universităţile americane după organizarea de către aceştia de proteste antiisraeliene, informează vineri Reuters. Oferta rebelilor houthi de educaţie pentru studenţii americani a stârnit un val de sarcasm din partea yemeniţilor de rând pe reţelele de socializare. Un utilizator al platformelor de social media a postat o fotografie cu doi occidentali care mestecă khat, o plantă cu efecte similare amfetaminei folosită pe scară largă din Yemen. El a descris scena ca fiind vorba despre studenţi americani în timpul celui de-al cincilea an la Universitatea din Sanaa.
UPDATE Deşi escaladarea armată pare să fie exclusă în viitorul imediat, un război mai discret continuă să facă ravagii între Israel şi Iran: pe frontul „spaţiului cibernetic”, Israelul lucrează pentru a contracara atacurile iraniene, scrie vineri AFP. Între cei doi duşmani juraţi, „este un război tăcut, care nu se vede”, explică pentru AFP Aviram Atzaba, responsabil cu cooperarea internaţională în cadrul Direcţiei Naţionale de Securitate Cibernetică a Israelului (INCD). Situată într-un cartier bogat din nordul Tel Avivului, această organizaţie plasată sub autoritatea prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu asigură apărarea sistemelor informaţionale ale sectorului civil israelian, explică Atzaba.
UPDATE Conducerea celebrei universităţi Sciences Po din Paris a decis vineri să îşi închidă sediul principal din teama unei noi acţiuni de protest din partea a zeci de studenţi care se mobilizează pentru Gaza, într-un moment în care guvernul îşi intensifică vigilenţa în privinţa acţiunilor din campusurile franceze, relatează AFP şi Reuters. „În urma votului privind acţiunea de ocupare din partea studenţilor, clădirile de la 25, 27, 30, rue Saint-Guillaume şi 56, rue des Saints-Pères vor rămâne închise vineri, 3 mai. Vă invităm să rămâneţi acasă”, se arată într-un mesaj transmis joi seară angajaţilor de către departamentul de resurse umane al Sciences Po.
UPDATE Un ostatic israelian reținut în Fâșia Gaza după atacul de pe 7 octombrie 2023 al mișcării islamiste palestiniene Hamas a fost declarat mort - au anunțat, vineri dimineață, autoritățile israeliene și rudele captivului. Dror Or, în vârstă de 49 de ani, trăia în kibbutzul Be'eri, din sudul Israelului, ai cărui locuitori au fost printre cei mai afectați de incursiunea teroriștilor Hamas . Soția sa, Yonat, a fost ucisă în timpul acestui atac, în timp ce doi dintre cei trei copii ai lor, Noam și Alma, în vârstă de 17, respectiv 13 ani, au fost răpiți și apoi eliberați, ca parte a unui acord de armistițiu, la sfârșitul lunii noiembrie.
„Acum este confirmat că Dror Or, răpit de Hamas pe 7 octombrie, a fost asasinat și cadavrul său e deținut în Gaza” - a indicat guvernul israelian pe contul său oficial de pe rețeaua X, precizând că Alma, Noam și fratele lor, Yahli, sunt acum orfani. Potrivit autorităților de la Tel Aviv, peste 250 de persoane au fost răpite și 129 rămân captive în Gaza, dintre care 35 au decedat, inclusiv Dror Or.
UPDATE Turcia a suspendat joi relaţiile sale comerciale cu Israelul, după ce a restrâns deja exporturile către această ţară în aprilie, ca răspuns la războiul din Fâşia Gaza, a anunţat Ministerul turc al Comerţului, notează AFP. „Exporturile şi importurile în legătură cu Israelul au fost suspendate”, a indicat ministerul, marcând o nouă etapă în deteriorarea relaţiilor dintre cele două ţări. „Turcia va aplica în mod strict aceste noi măsuri până când guvernul israelian va autoriza un flux neîntrerupt de ajutoare umanitare spre Fâşia Gaza”, a adăugat ministerul într-un comunicat. Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat joi mai devreme că preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a „rupt acordurile (dintre Israel şi Turcia) prin blocarea importurilor şi exporturilor israeliene în porturi”.
UPDATE Premierul din Quebec, Francois Legault, a declarat joi că tabăra de la Universitatea McGill din Montreal ar trebui desfiinţată pe măsură ce mai mulţi studenţi construiesc tabere pro-palestiniene în unele dintre cele mai mari universităţi din Canada, cerând să se retragă din grupurile cu legături cu Israelul, transmite News.ro.
UPDATE Declarația premierului israelian cu privire la „singurătatea” nației sale în fața agresiunilor vine în momentul în care tot mai multe voci se ridică împotriva războiului dus de Israel în Fâşia Gaza, informează AFP. Războiul devastator lansat de Israel în Fâşia Gaza, pornit ca represalii la atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra teritoriului israelian, suscită din ce în ce mai multe critici la nivel mondial. "Dacă trebuie să ne apărăm singuri, ne vom apăra singuri. Dacă este posibil să mobilizezi 'gentili' (ne-evrei), este bine. Însă dacă noi nu ne vom proteja singuri, nimeni nu ne va proteja", a spus Netanyahu.
UPDATE Premierul Netanyahu nu a rămas dator cu criticile, nici în ceea ce privește mişcarea studenţească de solidaritate cu palestinienii, în campusurile americane. Prim ministrul israelian a denunţat săptămâna trecută manifestaţiile anti-războiul din Gaza, caracterizându-le drept "oribile", iar pe manifestanți i-a numit "hoarde antisemite" care "îndeamnă la distrugerea Israelului" şi "atacă studenţi şi profesori evrei".