Forfotă mare la Piața Centrală din Capitală. Oamenii s-au îmbulzit pentru a cumpăra tot felul de bunătăți pentru masa de Paște. De această dată, nu s-au format cozi imense la carne, ci la fructe și legume. Cât despre buget, oamenii sunt dispuși să cheltuie atât cât este nevoie, mai ales că prețurile sunt accesibile, spun ei. Totodată, specialiștii ANSA recomandă cetățenilor să fie mai atenți la ceea ce consumă, iar după perioada de post, să nu treacă brusc la produsele din carne.
„Sute de oameni au luat cu asalt Piața Centrală din capitală. Cea mai mare forfotă este la tarabele cu fructe, legume și verdețuri, pentru ca masa de sărbătoare a moldovenilor să arate mai colorat și mai frumos”.
„Am cumpărat roșii și castraveți, sunt un pic mai ieftini decât în magazine și sunt și mai proaspete”.
„Aici avem fructe și legume, carne, brânză. - Cât ați cheltuit pentru toate astea?- Este vineri și este doar începutul. Aici am cheltuit cam cinci sau șase sute de lei, dar este abia începutul, fără carne și salam”.
În schimb, la tarabele cu carne nu era atât de mare îmbulzeala. Totuși, oamenii spun că bucatele din carne nu vor lipsi de pe masa de sărbătoare.
„Gambe de pui, la frigărui să pun, să prepar împreună cu cartofi noi, cu varză”.
„- Desigur că vom lua și cărniță.
- Nu poate lipsi de pe masă?
- Neapărat, ca la moldoveni, răcituri, bătute”.
Și pentru că din coșul de Paște nu trebuie să lipsească pasca și cozonacul, unii au stat în rând minute bune pentru a cumpăra copturile tradiționale.
„Copii ne-au rugat și pentru ei și cumpărăm. -O să mergeți și la sfințit cu ele?- Desigur, în fiecare an mergem la Înviere, sunt tradiții care trebuie păstrate și transmise copiilor noștri și generațiilor următoare”.
Alții însă doar au admirat cozonacii, spunând că prețul este mare.
„M-am uitat la un cozonac mic și știu că anul trecut a fost 10 lei, acum este 32 de lei, crește”.
Totuși, majoritatea ne-au spus că, în acest an, nu au un buget limitat, ba sunt dispuși să cheltuie chiar și câteva mii de lei pentru a avea o masă de sărbătoare pe cinste.
„- Ce buget ați pregătit pentru masa de sărbătoare?
- Două mii și jumătate voi lua și ceva dulce pentru nepoței, pasca, chiar trei mii pentru astăzi”.
„- Vreo trei mii trebuie să plece.
- Și vă ține buzunarul?
- Da, avem compensații pensii și ne descurcăm.”
Chiar dacă nu au timp mai deloc de odihnă, asemenea zile îi bucură pe comercianți.
„- Vă bucurați când aveți mult de muncă?
- Mulțumim că avem, ne bucurăm.
- Cum sunt prețurile în acest an?
- Sunt la fel, nu s-a scumpit.
- Astăzi nici vorbă de odihnă.
-Nu, nu, mulțumim lui Dumnezeu că merge vânzarea”.
„- Sigur că se vinde mai mult, un pic mai mult, față de zilele trecute, este sărbătoare și fiecare vrea să aibă un ou roșu pe masă.
- Sunteți bucuroasă ca aveți mult de muncă?
- Desigur”.
Sărbătorile Pascale sunt adesea asociate cu un consum abundent de alimente. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cei care au ținut post trebuie să introducă treptat carnea în alimentație, pentru a evita problemele digestive și acutizarea bolilor cronice.
La mare căutare astăzi au fost și decorațiunile cu tematică pascală. Oamenii au cumpărat candele, dar și alte lucruri care le vor face masa de sărbătoare, dar și coșul de Paște mai frumos.
„- Mă uit la decor pentru ouă, pentru copii și maturi.
- Ceva mai deosebit?
- Ceva deosebit și să nu fie toxic”.
„De obicei nu vin la Piața Centrală, însă aceste chestii și vopseaua de ouă, le cumpăr mereu de aici”.
De Paște, dar și în zilele de 6 și 13 mai, Piața Centrală nu va activa.