Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 955: Atac nocturn, farsă din Rusia și arestări misterioase. Ex-șeful NATO face o propunere Kievului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă”

04 mai 2024, ora 19:14

Forțele ruse au lansat un nou atac aerian asupra orașului Harkov, iar Moscova se plânge că Ucraina a atacat Crimeea ocupată cu puternicele rachete americane cu rază lungă de acțiune ATACMS. Potrivit autorităților locale ucrainene, cel puțin patru persoane au fost rănite în urma exploziilor ce au vizat infrastructura civilă a localității, iar un incendiu de amploare a izbucnit la locul uneia dintre lovituri. În context, autoritățile de la Kiev îndeamnă locuitorii să participe la slujbele de Paște mai degrabă online decât să meargă la biserică, din motive de securitate. Pe front se duc lupte grele, nu mai puțin de 119 confruntări armate fiind înregistrate în ultima zi. Totuși, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul cu Rusia intră într-o nouă etapă și că rușii pregătesc o ofensivă majoră.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a apreciat vineri că Rusia reprezintă o „ameninţare existenţială” pentru Europa, deoarece, dacă va avea succes, preşedintele rus, Vladimir Putin, nu se va opri în Ucraina, informează EFE. După Germania şi Cehia, Polonia a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice din Rusia. Numărul doi al serviciului de informaţii militare din Ucraina susține că statele baltice ar putea fi capturate de Rusia în doar şapte zile, iar un răspuns din partea NATO, în eventualitatea unui atac al Rusiei, ar putea veni în zece zile. SUA poartă discuții cu parteneri apropiați pentru a conduce un grup de aliați care ar acorda Ucrainei un ajutor de până la 50 de miliarde de dolari.

UPDATE Introducerea lui Zelenski pe lista de urmăriți a Rusiei este o cerere „disperată” pentru a obține atenție, spune Kievul. „Dorim să reamintim tuturor că, spre deosebire de anunțurile fără valoare ale Rusiei, mandatul Curții Penale Internaționale de arestare a dictatorului rus Vladimir Putin sub acuzația de crime de război este real și aplicabil în 123 de țări”.

UPDATE Rusia a deschis un dosar penal împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a pus pe o listă de urmăriţi, potrivit agenţiei de presă rusească de stat TASS, citată de Reuters. Anunţul citează baza de date a Ministerului rus de Interne, fără a fi comunicate informaţii suplimentare în legătură cu fapta pentru care este este acuzat, scrie Reuters. Rămâne neclar ce acuzaţii au fost formulate împotriva liderului ucrainean. În cadrul anunţului, se menţionează, pe scurt, că preşedintele ucrainean este căutat în temeiul unui articol nespecificat din Codul penal al Rusiei, potrivit Ukrinform.

UPDATE Ocuparea orașului strategic Ciasiv Yar de către ruși este doar o chestiune de timp, iar armata rusă are un plan clar și nu mai este așa de haotică precum la începutul războiului, spune maiorul-general Vadym Skibitsky, adjunctul șefului Serviciului de Informații. Declarațiile, făcute într-un interviu acordat revistei The Economist, sunt neobișnuit de pesimiste pentru un oficial de rang înalt din Kiev, comentează Politico. „Poziția Ucrainei pe câmpul de luptă este mai precară decât în orice moment de la începutul invaziei, iar situația este pe cale să devină și mai gravă”, a declarat maiorul-general Vadym Skibitsky.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, despre declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron că ar putea fi trimise trupe occidentale în Ucraina, că NATO nu are nicio intenție să trimită soldați pe teritoriul ucrainean, precizând că în momentul de față nu există discuții în acest sens. ”La nivel NATO, liderii NATO pot face declarații, au tot dreptul să o facă, dar noi ca NATO, ca alianță nu avem în clipa de față niciun fel de planificare și de intenție politică de a avea trupe NATO în Ucraina. Pregătim summitul de la Washington din iulie și atunci vom cere liderilor Alianței un rol de coordonare mai important al NATO în spirjinirea Ucrainei. Avem în continuare aceeași grijă să nu escaladăm acest război, de asta a fi vigilenți, a fi fermi e foarte important. Situatia este delicată pe front, aceste diferențe de forțe, muniție și echipamente a lăsat urme pe frontul din Ucraina, dar nu vedem chestiuni atât de grave”, a spus Mircea Geoană la Digi24.

UPDATE SUA pledează pentru confiscarea și transferul rezervelor bancare rusești către Ucraina, în timp ce liderii Uniunii Europene au un ton mai precaut, susținând protejarea veniturilor generate de activele înghețate, care ar putea atinge între 15 și 20 de miliarde de euro până în 2027, conform Reuters.După mobilizarea fără precedent a statelor vestice cu scopul de a lovi economia Rusiei, aproximativ 260 miliarde de euro se au fost blocate în state vestice, dintre care aproape trei sferturi sunt în Belgia, arată Financial Times. Cu toate acestea, de atunci, activele rusești au rămas inerte în instituțiile financiare occidentale, cum ar fi Euroclear, o companie financiară belgiană, specializată în compensarea și decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliare, așteptând o decizie care să le determine soarta. Între timp, conform estimărilor interne, compania a înregistrat deja profituri extraordinare de peste 5 miliarde de euro, după taxe, reinvestind sumele care nu pot fi plătite către Rusia din cauza sancțiunilor impuse, raportează sursa citată de Ziare.com.

UPDATE Se pare că primele livrări de asistență militară americană reluată au ajuns în Ucraina la începutul acestei săptămâni, deși probabil că vor mai trece câteva săptămâni până când armele și munițiile occidentale vor ajunge în cantități mari pe linia frontului. The New York Times a relatat la 3 mai că prima tranșă de asistență militară americană compusă din rachete antiblindate, rachete și obuze de artilerie de 155 mm a ajuns în Ucraina la 28 aprilie, la patru zile după ce președintele american Joe Biden a semnat un proiect de lege care prevedea acordarea de asistență militară de aproximativ 60 de miliarde de dolari Ucrainei, și că o a doua tranșă de ajutor nespecificat a sosit la 29 aprilie, notează HotNews.

UPDATE Ajutorul extern acordat Ucrainei, inclusiv investițiile, creează condiții pentru creșterea exporturilor de cereale ucrainene cu aproximativ 15%, în cursul anului 2024. O astfel de prognoză a fost anunțată, vineri, de administratorul adjunct al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Isobel Coleman.

UPDATE Un avion rusesc și unul american, unul lângă celălalt, au fost filmate dintr-un bombardier nuclear al Moscovei. Imaginile au fost surprinse deasupra Strâmtorii Bering, care desparte Rusia de Statele Unite, potrivit Digi24.

UPDATE Xi Jinping va vizita Franța, Ungaria și Serbia săptămâna viitoare, prima dată în ultimii cinci ani. Vizita vine în contextul în care China încearcă să evite un război comercial cu UE, pe fondul criticilor tot mai crescânde legate de spionaj și sprijinul pentru Rusia în Ucraina, potrivit Știripesurse.

UPDATE De la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, companii lituaniene au livrat mărfuri cu dublă utilizare, civilă şi militară, în valoare de cel puţin 130 de milioane de euro către ţări vecine cu Rusia, care se presupune că au ajuns ulterior în industria militară rusă, a dezvăluit o echipă de investigaţii a Radioteleviziunii lituaniene (LRT), a informat vineri EFE.

UPDATE Kremlinul a calificat drept o escaladare directă şi periculoasă a tensiunilor din jurul conflictului din Ucraina după ce ministrul britanic de externe a spus că Ucraina ar putea folosi armele britanice împotriva unor ţinte din interiorul Rusiei.

UPDATE În spitalele din regiunea Lugansk ocupată de Rusia, mamele sunt amenințate cu îndepărtarea copiilor nou-născuți dacă niciunul dintre părinți nu poate dovedi că are cetățenie rusă. Aceste acțiuni încalcă articolul II din Convenția privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid, comunică Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a transmis că sistemele sale de apărare antiaeriană au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, care au fost lansate de forţele ucrainene asupra peninsulei Crimeea. Nu sunt informații legate de pagube sau posibile victime, potrivit Spotmedia.

UPDATE Ministerul Energiei de la Kiev informează că, în ultimele 24 de ore, nevoile consumatorilor ucraineni au fost acoperite datorită producției proprii, importurilor comerciale, precum și prin furnizarea de urgență de energie electrică din România, Polonia și Slovacia, scrie Rador.

UPDATE Volodimir Zelenski a declarat vineri la o întâlnire cu cadeţii din Hmelnîţki, oraş din vestul Ucrainei, că războiul cu Rusia intră într-o nouă etapă, iar ruşii se pregătesc pentru extinderea ofensivei, relatează Ukrainskaia Pravda. "Ne aflăm acum în faţa unei noi etape a războiului. Ocupantul se pregăteşte pentru încercări de extindere a ofensivei sale. Şi noi toţi împreună, toţi ucrainenii, soldaţii noştri, statul nostru, partenerii noştri, trebuie să facem totul pentru a perturba planul ofensiv al ruşilor", a spus preşedintele.

UPDATE Peste 150.000 de militari şi aproximativ 2.500 de vehicule de luptă vor participa la paradele militare care vor avea loc pe 9 mai în peste 20 de oraşe din Rusia pentru a marca 79 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, a declarat vineri ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, transmite EFE, preluată de Agerpres.

UPDATE Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28 - care ar mai fi vizat şi Germania şi Republica Cehă - şi a condamnat aceste atacuri, informează sâmbătă Reuters.

UPDATE Kievul încredinţează declaraţiile sale oficiale de politică externă unei purtătoare de cuvânt pe care a creat-o inteligenţa artificială: guvernul ucrainean a prezentat-o ​​publicului pe Victoria, un purtător de cuvânt digital care, „pentru prima dată în istorie”, va citi declaraţiile oficiale, scrie Mediafax.

UPDATE „Italia nu va trimite niciodată un soldat italian în Ucraina, ci îşi va apăra întotdeauna dreptul de a fi o ţară liberă şi independentă: nu suntem în război cu Rusia”. Ministrul de externe Antonio Tajani a spus acest lucru în discursul său la Kursaal din Merano, în Alto Adige, cu ocazia celui de-al 66-lea congres al Suedtiroler Volkspartei, scrie Mediafax. Ideea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina a fost lansată şi ulerior întărită de preşedintele francez Macron. NATO a parat iniţiativa lui Macron, precizând că Alianţa nu este în război cu Rusia.

UPDATE Exerciţiile militare cu o durată de patru luni ale NATO în apropierea graniţelor Rusiei, cunoscute sub numele de Steadfast Defender, sunt dovada că alianţa se pregăteşte pentru un potenţial conflict cu Rusia, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, transmite Reuters, conform Agerpres.

UPDATE Harkov, au fost înregistrate sâmbătă dimineață două lovituri de drone Shahed”, în urma cărora patru persoane au fost rănite. „Două zboruri de Shaheds în oraș, ambele pe infrastructura civilă a districtului Osnoviansk. Un incendiu de amploare a izbucnit la locul unuia dintre lovituri. În acest moment, știm de o persoană rănită”, a anunțat primarul Igor Terekov. Ulterior, autoritățile locale au anunțat că în urma atacului aerian cel puțin patru persoane au fost rănite, printre care și un copil.

UPDATE Rușii au lansat 5 rachete și 105 lovituri aeriene, au tras 91 de salve cu rachete asupra pozițiile trupelor ucrainene și a zonelor populate, iar pe front s-au înregistrat 119 confruntări, a anunțat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE Autoritățile locale de la Kiev îndeamnă locuitorii să participe la slujbele de Paște mai degrabă online decât să meargă la biserică, din motive de securitate, potrivit unui comunicat al administrației militare a orașului, citat de Kyiv Independent. Pe 5 mai, în prima zi a Paștelui Ortodox, măsurile de securitate vor fi consolidate la Kiev. Autoritățile vor impune o stare de asediu de la miezul nopții până la ora 05:00 dimineața, iar peste 23.000 de ofițeri de poliție vor fi la datorie pentru monitorizarea și respectarea ordinii.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, sâmbătă, că deciziile oportune și suficiente cu privire la apărarea aeriană a Ucrainei şi furnizarea în timp util a armelor către soldații din armata ţării sunt necesare în acest moment pentru a proteja viața. „Regiunile Harkov, Cernihiv, Sumi, Donețk, Zaporojie, Mikolaiv, Herson, Odesa… Teroriştii au efectuat peste 380 de atacuri asupra oraşelor şi regiunilor noastre numai în această săptămână. Și așa este în fiecare săptămână a acestui război” – a subliniat Zelenski. Șeful statului ucrainean a afirmat că teroarea rusă zilnică împotriva oamenilor, a orașelor și a satelor Ucrainei poate fi oprită. „Partenerii au toate sistemele necesare, toate armele necesare pentru ca Ucraina să poată proteja viața. Le mulțumesc tuturor liderilor și statelor care înțeleg că livrarea promptă și implementarea deplină a acordurilor este ceea ce îi protejează nu numai pe ucraineni, ci și fiecare națiune care ar putea fi vizată de teroarea rusă”, a adăugat Volodimir Zelenski, potrivit Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 954: Lovitura secolului, ordinul lui Sîrski și reproș la NATO. Rusia: O greșeală poate duce la catastrofă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 954: Lovitura secolului, ordinul lui Sîrski și reproș la NATO. Rusia: O greșeală poate duce la catastrofă
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital

Cum a încercat fostul șef al NATO, Jens Stoltenberg, să recruteze un agent KGB

missing
05 octombrie 2024, ora 19:00

Fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru Financial Times, într-un interviu publicat pe 4 octombrie, că în tinerețe se întâlnea în mod regulat cu un ofițer KGB care lucra în Norvegia, scrie ziare.com.

Stoltenberg a fost în contact cu KGB-ul din Oslo în anii 1980, când era șeful Ligii Tineretului Muncitoresc, organizația de tineret a Partidului Muncii din Norvegia. „A fost foarte ciudat. Tatăl meu obișnuia să-mi spună că singurii oameni cu care ar trebui să vorbești la ambasada rusă sunt cei de la KGB, pentru că ei sunt singurii care au influență”, a declarat Stoltenberg.

Nu am făcut niciodată ceva de care să-mi fie rușine. Dar ideea era că mă scoteau să iau prânzul în oraș. Și am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă în același restaurant din Oslo, cam o dată pe lună, cu un tip pe nume Kirillov. Și el era agent KGB. Fără nicio îndoială.

Fostul secretar general al NATO a declarat că tatăl său, care îl cunoștea pe Viktor Grușko, un agent KGB sub acoperire diplomatică în Norvegia, l-a sfătuit pe fiul său să raporteze fiecare astfel de întâlnire serviciilor secrete norvegiene.

În 1991, contrainformațiile norvegiene au venit la mine și mi-au spus: „Ai putea să ne ajuți să-l convingem pe Kirillov să defecteze?” Îl cunoșteam pe acest tip de 10 ani. În timpul ultimului prânz i-am spus: „Te cunosc, mă cunoști, dacă vrei să sari, aplică: Norvegia este o țară frumoasă. Vor avea grijă de tine”.

Kirillov nu a acceptat oferta. Stoltenberg a aflat mai târziu din arhivele deschise ale KGB că serviciile secrete sovietice i-au dat numele de cod „Steklov”.

Canalul de televiziune norvegian NRK a relatat în 2000 că agentul KGB Boris Kirillov, care lucra în Norvegia sub acoperire diplomatică, a încercat să îl recruteze pe Jens Stoltenberg în 1991. Potrivit presei norvegiene, Stoltenberg a intrat în atenția KGB în 1989 și a primit porecla „Steklov”.

KGB a alocat dosarul personal al lui Stoltenberg la coloana DOR („Cazul de dezvoltare operațională”). „Astfel de dosare erau de obicei destinate persoanelor care se aflau într-un „stadiu avansat de dezvoltare” sau erau deja considerate unul dintre „contactele confidențiale” ale KGB”, a relata NRK.

Încercarea lui Kirillov de a-l recruta pe Stoltenberg a fost semnalată de Mihail Butkov, un agent KGB care a fugit în Occident și a dezvăluit rețeaua KGB din Norvegia. În urma dezvăluirilor lui Butkov, mai mulți diplomați sovietici, inclusiv Kirillov, au fost expulzați din Norvegia pentru „activități incompatibile cu statutul diplomatic”, a relatat ziarul Kommersant în 2000.

În octombrie 2000, Tatiana Samolis, reprezentantă a Serviciului rus de Informații Externe, a refuzat să comenteze informațiile potrivit cărora KGB ar fi încercat să îl recruteze pe Stoltenberg (care era pe atunci șeful guvernului norvegian). „Conform tradiției în serviciile de informații din toate țările, nu comentăm implicarea sau neimplicarea unei persoane în agenția noastră”, a declarat Samolis.

Jens Stoltenberg a părăsit la 1 octombrie 2024 funcția de secretar general al NATO, pe care o deținea din 2014. El a fost succedat de Mark Rutte, fost prim-ministru al Țărilor de Jos.

Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.